Avocatul clujean Romulus Luca a fost condamnat la închisoare cu executare într-un dosar de ”abuz de încredere” care s-a judecat pe rolul Curții de Apel Cluj. anterior, el a mai fost condamnat într-un proces penal de această instanță clujeană, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea lui. Fost președinte al PNȚCD, el a fost condamnat într-un dosar de înșelăciune în care a fost implicată Primăria Cluj Napoca și moștenitori ai familiei Banffy.

Avocatul clujean Romulus Luca a fost condamnat la o pedeapsă de un an și două luni de închisoare cu executare și la plata unor daune de aproape 300.000 către Zenaida Ghindă, partea vătămată din dosar.

”În temeiul art. 396 alin. 2 din Codul de procedură penală condamnă pe inculpatul Luca Romulus (cu datele personale) la pedeapsa de 1 an 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere prevăzută de art. 238 alin. 1 din Codul penal, cu executare în regim de detenţie. În temeiul art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g din Codul penal interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea pe o perioadă de 3 ani a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi de a exercita profesia de avocat, de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. În temeiul art. 65 alin. 1 din Codul penal raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g din Codul penal interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi de a exercita profesia de avocat, de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. În temeiul art. 397 din Cod procedură penală raportat la art. 25 din Cod procedură penală, la art. 19 şi la art. 20 alin. 5 lit. b din Cod procedură penală, cu aplicarea art. 1381, a art. 1385 şi a art. 1386 din Codul civil obligă inculpatul la plata către partea civilă Ghindă Zenaida a sumelor de 259.580 lei reprezentând contravaloarea prejudiciului creat, la care se va adăuga dobânda legală, precum şi de 10.000 lei reprezentând daune morale. În temeiul art. 398 din Cod procedură penală raportat la art. 274 alin. 1 Codul de procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 3.700 lei (1000 lei faza de urmărire penală, 600 lei faza camerei preliminare şi 2100 lei faza de judecată) reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei, potrivit art. 410 alin. 1 din Codul de procedură penală”, arată soluția pe scurt a instanței.

Pentru că decizia nu este definitivă el a contestat soluția în cursul lunii trecute, însă până acum nu a fost fixat un termen al procesului de apel.

Condamnat la Cluj, achitat la ÎCCJ

Avocatul Romulus Luca a mai fost condamnat în urmă cu trei ani, în urma unei plângeri depuse de Primăria Cluj Napoca.

El a fost judecat împreună cu Takacs Lucian Răzvan, complicele lui din dosarul respectiv.

Potrivit rechizitoriului în baza căruia cei doi au fost trimiși în judecată ”pe rolul instanţelor de judecată din Cluj-Napoca s-au aflat şi se află pe rol mai multe dosare civile care privesc imobilul situat în Cluj-Napoca, str. Regele Ferdinand nr. 4, compus din casă cu 30 de apartamente, teren aferent în suprafaţă de 791 mp şi curte în suprafaţă de 422 mp. Dintre cele 30 de apartamente, unul este întabulat în favoarea Companiei Naţionale „Loteria Română”, două apartamente au fost înstrăinate în baza Legii nr. 112/1995, iar restul de apartamente sunt întabulate în favoarea statului român şi aflate în administrarea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca (23 de locuinţe şi 4 spaţii cu altă destinaţie).

Prin două hotărâri judecătoreşti definitiv, respectiv decizia civilă nr. 277/A/2003 a Curţii de Apel Bucureşti şi decizia civilă nr. 130/A/2008 a Curţii de Apel Cluj (antecesorul inculpatului Luca Romulus) a obţinut, ca urmare a constatării de către instanţe a nelegalităţii deciziei de naţionalizare emise în baza Decretului nr. 92/1950, două cote părţi de 1/8 din imobilul menţionat (în total 1/4), în calitate de moştenitor după mama sa şi unchiul său, cei doi fiind la rândul lor moştenitorii fostului coproprietar

În calitate de moştenitori ai lui Luca Remus (fost avocat în Baroul Cluj), inculpatul Romulus Luca, fratele său Marius Luca şi mama lor Nicoleta Luca, deţin cota parte de ¼ din imobilul situat în Cluj-Napoca, strada Regele Ferdinand  nr. 4.

În baza acestui drept, în data de 17.02.2014, inculpatul Romulus Luca, în numele său şi al reclamanţilor Marius Luca şi Nicoleta Luca, a înregistrat o acţiune civilă la Judecătoria Cluj-Napoca, învederând instanţei că cei trei reclamanţi deţin împreună, în baza deciziei civile nr. 277/A/2003 a Curţii de Apel Bucureşti, cota de 1/8 din imobilul în care locuiesc mai mulţi chiriaşi şi întrucât Municipiul Cluj-Napoca încasează chiria pentru întregul imobil, a solicitat instanţei obligarea pârâtului la plata cotei de 1/8 din suma de 22.070 lei, reprezentând chiria încasată de Municipiul Cluj-Napoca în perioada februarie 2013 – noiembrie 2013.

Prin sentinţa civilă nr. 7473 din data de 10 iulie 2014, Judecătoria Cluj-Napoca a admis cererea reclamanţilor şi a obligat pârâtul Municipiul Cluj-Napoca să plătească reclamanţilor, cu titlu de chirie aferentă lunilor februarie 2013 – noiembrie 2013, suma de 2.758 lei.”, se arată în rechizitoriu”, arată procurorii.

În acest dosar, el a fost condamnat de curtea de Apel Cluj la doi ani de închisoare cu suspendare. Însă, după ce a contestat decizia la ÎCCJ, el și Takacs  au fost achitați în urmă cu doi ani pe considerentul că ”fapta penală nu există”.

Jonglerii cu onorarii și datorii

În dosarul din 2017, procurorii l-au mai acuzat pe avocatul clujean că a cedat fictiv datorii.

”Ulterior, cesionarul creanței, inculpatul Takacs îl ”angajează” ca avocat pe unul dintre cedenții creanței, inculpatul Luca și, prin intermediul acestuia, în data de 26.04.2014, adresează Societății civile Profesionale de Executori Judecătorești Stolneanu romeo Marius și Stolneanu Oana o cerere de executare silită a debitorului Municipiul Cluj Napoca, solicitând poprirea conturilor debitorului pentru suma de 2.958 lei plus cheltuieli de executare. Drept cheltuială de executare este invocat onorariul avocațial în faza de executare silită, pretins încasat de la inculpatul Luca de la inculpatul Takacs, în cuantum de 80.000 lei. Onorariul este vădit disproporționat față de complexitatea cauzei și acțiunea desfășurată de avocat”, arată procurorii.

I-a reprezentat și pe urmașii familiei Banffy

Avocatul Romulus Luca i-a reprezentat în instanță și pe urmașii familiei Banffy într-un alt proces cu Primăria Cluj Napoca. El a obținut o sentință de la Judecătoria Cluj Napoca prin care administrația locală a fost obligată să achite peste 100.000 de lei despăgubiri şi cheltuieli de judecată urmaşilor familiei Banffy pentru perioada în care chiriaşii Primăriei au locuit în Palatul Josika, retrocedat moştenitorilor Banffy. Clădirea din Piața Unirii nr. 10 era proprietatea contesei Bethlen Gyorgyne, născută Paula Josik,  și a fost preluată de statul român prin decret în 1950. Contesa care moare în 1962 lasă clădirea prin testament soțului său, contele Bethlen Gyorgy, iar în cazul în care el nu revendică clădirea, verișoarei sale Banffy Maria. Contele moare și el în 1968 fără pretenții asupra imobilului. Banffy Maria moare în 1984, iar moștenitorii săi cer clădirea pe legile proprietății și prin instanță, având în vedere că primăria le respinge notificările pe Legea nr. 10/2001 de restituire în natură.

1 COMENTARIU

  1. Alte situații în care dosare obligă primarul la plăți fabuloase către persoane ce par că regizează tunuri date la buget, pot fi cercetate separat ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.