Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la realizarea unor defrişări şi a unui drum forestier ilegal în pădurea Hoia-Baciu, judeţul Cluj

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la realizarea unor defrişări şi a unui drum forestier ilegal în pădurea Hoia-Baciu, judeţul Cluj. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 35 din Constituţia României privind dreptul la mediu sănătos.

Mass-media a relatat cazul defrişărilor existente la nivelul pădurii Hoia-Baciu din municipiul Cluj-Napoca, unde „iubitorii de natură” taie nestingheriţi copacii, fără ca cei plătiţi să fie paznici să facă ceva. Conform relatărilor din presă, „Desi am semnalat si la finalul lui 2018 dezastrul din Pădurea Hoia-Baciu, autorităţile n-au reacţionat cu nimic. Ba mai mult, cei care taie copacii din recunoscuta pădure s-au întors nestingheriţi la muncă. Se taie in neştire, ba chiar s-a făcut un drum forestier ilegal prin mijlocul Poienii Rotunde, loc pe care-l vizitează mii de turişti anual in căutarea experienţelor paranormale”. În materialele de presă s-a mai semnalat faptul că în toamna anului trecut, a fost aprobată o rundă de tăieri, fapt confirmat şi de şeful Ocolului Silvic Cluj. Acesta din urmă a mărturisit că haosul ecologic a fost stârnit de proprietarii neglijenţi, care şi-au transportat lemnele într-un mod bezmetic. Contactat de Monitorul de Cluj pentru un punct de vedere, şeful Ocolului Silvic Cluj a declarat că nu s-a autorizat construirea niciun drum forestier şi că acesta, de fapt, nu există, sunt nişte ogaşe care s-au format atunci când au intrat oamenii cu utilajele lor, cu tractoarele, cu căruţele, cu ce au transportat lemnele. Şeful Ocolului Silvic Cluj din cadrul Direcţiei Silvice judeţene a dat asigurări că nu se fac tăieri ilegale, proprietarii din zonă având contracte de pază cu Ocolul. Acesta a afirmat că, în urma reclamaţiilor, exploatările autorizate au fost stopate pentru puţină vreme, însă au fost reluate la scurt timp la insistenţele proprietarilor de păduri, cei mai mulţi din zona Suceagului.

2 COMENTARII

  1. De ce avocatul poporului nu sa sesizat de-a lungul anilor din 1990 si pana in prezent de taierile ilegale din zonele de munte al caror protagonisti au fost chiar cei care au fost chemati sa le apere.Si aici exemplificam Marisel,Maguri Racatau si Belis.Bravo stimati politisti si silvici unii va-ti imbogatit de-a binelea si va-ti acumulat averi impresionante distrugand padurile,iar cei de la Agentia Nationala de Integritate au dormit in papucii statului,ca si de altfel si cei de la doi si un sfert.Uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here