Testament: ”Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd naţiunea mea fericită” (Avram Iancu)
În curând veți putea cumpăra din librării recenta carte a istoricului Ionuț Țene dedicată Crăișorului Munților, carte apărută la editura clujeană ”Școala Ardeleană”. Veți găsi o abordare interesantă, inedită și incitantă a vieții eroului Avram Iancu.
Omagiu editorial ”Eroului deplin al națiunii române”, la 200 de ani de la naștere, sub egida Asociației Avram Iancu 1848 Alba Iulia. Ilustrația copertei și a siglei „Avram Iancu 200”: Teodor Bogoi.
IOAN-AUREL POP: După lectura cărții, cititorul rămâne cu un sentiment tonic, de încredere și speranță, rămâne în admirație față de aceia care ne-au trasat programul de țară dintre anii 1848 și 1918, față de cei care au făurit casa noastră numită România. Ionuț Țene demonstrează că istoria nu a fost niciodată numai știință și cunoaștere, ci și „învățătoare a vieții” (Cicero) și că de învățătura despre Avram Iancu – întruchipare a idealurilor poporului – avem nevoie cu toții, „ca să nu rătăcim” (Simion Bărnuțiu).
IONUȚ ȚENE: Prin această carte dedicată lui Avram Iancu, am dorit să ilustrez actualitatea acestui erou român în conștiințele românilor, dar și să scot în evidență valorile de dreptate, libertate, egalitate, toleranță și unitate, pentru care a luptat Crăișorul Munților. Avram Iancu a fost un spirit evoluat, un reprezentant al democrației epocii sale și, în același timp, un erou național și european. Avram Iancu reprezintă un model istoric foarte actual. Românii se recunosc în valorile promovate de el. Este un spirit al rezistenței și perenității românești în fața vicisitudinilor istoriei. Astfel, nu întâmplător, contemporanii se identifică cu acest erou la adunările comemorative și la cele aniversare dedicate Crăișorului, prin deja cunoscuta scandare: „Avram Iancu suntem toți!”.
Cartea poate fi comandată AICI