Baia minimalistă reprezintă o abordare de design interior care îmbină funcționalitatea cu estetica simplă, astfel încât să se creeze un spațiu ordonat și liniștit, care inspiră la liniște și relaxare.

Cum omul modern își petrece mai bine de 10 ore pe zi într-un stres constant și multă agitație, nu ar trebui să ne surprindă faptul că tendința către minimalism a câștigat teren nu doar în designul spațiilor de locuit, cât și în amenajarea băilor.

Minimalismul în baie se concentrează pe eliminarea excesului și pe accentuarea spațiului, a luminii și a obiectelor cu adevărat importante pentru utilizator. Acest concept se bazează pe ideea că „less is more” și promovează un stil de viață concentrat pe esență.

Minimalismul în baie se axează pe modul în care fiecare element contribuie la un tot unitar, nu doar estetic, cât și de natură să favorizeze relaxarea și claritatea mentală. În acest sens, specialiștii în design interior explorează diverse modalități prin care spațiul poate fi optimizat pentru a reflecta valorile trendului, atât ca aspect, dar și ca funcție.

Totul începe cu prioritizarea funcționalității

Practic, esența minimalismului se bazează pe ideea de (înaltă) funcționalitate. Fiecare element din baie este ales nu doar pentru aspectul său, ci și pentru utilitate. Ca proiectele minimaliste să fie rafinate, proiectul trebuie să renunțe la orice este inutil sau redundant pentru a crea un spațiu care răspunde nevoilor esențiale ale utilizatorului. De exemplu, un model de cabine de duș Sanotechnik va arăta extrem de rafinat, îi va oferi locatarului același grad de confort, dar fără a face risipă de apă.

Accentul pe spațiu

În baia minimalistă, spațiul însuși devine un element de design. Când locul nu este aglomerat cu mobilier și accesorii inutile se creează o senzație de deschidere și libertate, care îi permite luminii naturale să pătrundă și să creeze o atmosferă liniștitoare. De asemenea, un perete liber sau o zonă deschisă va contribui la sentimentul de amplitudine, caracteristic minimalismului.

Armonia dintre culori și materiale

O baie minimalistă poate fi la fel de rafinată atunci când selecția culorilor și a materialelor se face cu atenție. Designerii de interior recomandă paleta de culori neutre (albul, griul, bejul sau negrul) pentru a crea un fundal unitar. La acestea pot fi adăugate texturi naturale (lemnul sau piatra) pentru mai multă căldură și profunzime a spațiului.

Iluminatul

Ca în orice altă încăpere creată în stil minimalist, și baia trebuie să aibă o iluminare care combină sursele ambientale cu cele de accent și funcționale pentru a evidenția elementele arhitecturale și pentru a adăuga straturi de interes vizual. Iluminatul poate fi proiectat pentru a atrage atenția asupra unor caracteristici specifice, cum ar fi o cadă freestanding sau un perete decorativ, dar și pentru a crea un sentiment de spațiu și deschidere.

Piesele de mobilier și accesoriile

Într-o baie minimalistă, fiecare piesă de mobilier și accesoriu trebuie să aibă un scop clar definit și să contribuie la estetica generală. Specialiștii recomandă selectarea pieselor cu linii simple și forme geometrice clare, care se integrează armonios în spațiu fără a-l aglomera. Accesoriile, în special oglinzile, robinetele și suporturile de prosoape, trebuie alese estetic și funcțional, astfel încât baia să capete mai mult rafinament.

Să nu uităm de organizare!

Spațiul și Organizarea

Soluțiile de depozitare ascunsă, dulapurile încorporate sau nișele de perete sunt cele mai bune soluții pentru crearea unei atmosfere ordonate și aerisite

1 COMENTARIU

  1. „Soluțiile de depozitare ascunsă, dulapurile încorporate sau nișele de perete sunt cele mai bune soluții pentru crearea unei atmosfere ordonate și aerisite” Cooorect! In vomele de apartamente proiectate si construite in ultimii ani, vorbim cu vecinu’ sa ne tina dulapurile ascunse la el in bucatarie, iar la noi in dormitor tinem niste paralelipipede de beton pe pereti, adica dulapurile vecinului incorporate. Misto. Vreau sa vad cate(%) proiecte de vile au macar dresinguri incorporate. Ca trendul neomarxist este „less dress” sau „uniforma”. Slapi/pantofi sport, blugi, vara, tricou si iarna pullover. Cuier, dupa ce? Hanoracul sta oricum bine pe jos in hol. Daca este.Hol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.