Rareş Criste, unul dintre “băieţii deştepţi” din afacerile cu energie electrică ar putea plăti aproape patru milioane de lei în urma sentinţei date într-un proces în care una dintre firmele lui Criste a fost dată în judecată de sucursala clujeană ELECTRICA FURNIZARE SA. Procesul a fost deschis de compania de stat pentru recuperarea unor daune survenite în urma unor sistări de furnizare a energiei electrice în 2011. Aceasta nu este singura problemă a clujeanului, el fiind implicat şi în scandalul naţional Mită la Hidroelectrica, în urma căruia doi oficiali din cadrul companiei de producţie  a energiei electrice au fost condamnaţi.

 

În 2011, filiala Transilvania Nord a Electrica Furnizare SA a dat în judecată firma Energon POWER&GAS controlată de clujeanul Rareş Criste. Prin contract, SC Energon Power&Gas se obliga contractual să furnizeze energie electrică către compania de stat. Pe lângă faptul că afacerea a fost extrem de profitabilă, ţinând cont că firma clujeană, practic, a cumpărat energie de la stat pentru a o vinde înapoi tot unei companii deţinute de stat, cei de la Energon au sistat furnizarea de energie pentru că Electrica Furnizare a întârziat la plata facturilor. După aproape doi ani de procese, magistraţii Tribunalului Comercial Cluj au dat câştig de cauză companiei de stat.

“Admite cererea precizată formulată de reclamanta SC E F SA, reprezentată de directorul general al A.C.de F.E.E.în contradictoriu cu pârâta SC E.P.& G.SRL, şi, în consecinţă: 2. Obligă pârâta SC E.P.& G.SRL să plătească reclamantei SC E.SA suma de 3.829.146,70 lei, cu titlu de despăgubiri evaluate anticipat prin clauza penală cuprinsă în art. 11, lit. c din contractul de vânzare-cumpărare de energie electrică nr. 14/22 decembrie 2010, ca urmare a neexecutării culpabile a obligaţiei de a furniza energie electrică reclamantei SC E.SA în condiţiile convenite prin contractul de vânzare-cumpărare de energie electrică nr. 14/22 decembrie 2010 în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2011. 3. Obligă pârâta SC E.P.& G.SRL să plătească reclamantei SC E.SA suma de 42407,46 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. 4. Executorie. 5. Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare”, arată sentinţa instanţei.

 

Cercul “băieţilor deştepţi”

 

Rareş Criste face parte dintr-un grup de oameni de afaceri în cadrul căruia este afiliat şi Rareş Rusu, consilier judeţean şi director al filialei clujene Transelectrica. Acesta din urmă a fost asociat în cadrul SC Tes Group, o firmă care tranzacţiona energie electrică şi i-a avut ca acţionari principal pe Andrei Hossu, fiul lui Mircea Hosu implicat în scandalul Dacia Felix. Rareş Rusu este, din 2004, consilier judeţean al PD. El a fost preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PD Cluj şi unul dintre oamenii politici tineri ai PDL-ului. Rusu a fost şeful de cabinet al Adriean Videanu în vremea când acesta era vicepremier, iar apoi a fost numit în aceeaşi poziţie pentru George Seculici. Rusu a lucrat şi pentru Vasile Blaga. Acesta a plecat din funcţiile deţinute la Bucureşti în urma scandalului de spionaj Stamen Stancev. De asemenea, Rareș Rusu mai este amintit şi în declaraţiile martorilor audiaţi în scandalul sexual “Nana Club”. În rechizitoriul întocmit pentru acuzarea patroanei clubului, Natalia Strechi, se arată faptul că unul din automobilele care erau parcate destul de des în faţa acestui local se afla şi un Mercedes CJ 101, o maşină care a fost cumpărată în leasing de directorul Transelectrica Cluj, Rareş Rusu. El este fiul generalului Stoian Rusu, fostul şef al Miliţiei Cluj şi, ulterior, fostul prim-şef al Doi ș-un Sfert.

În acelaşi grup de afacerişti clujeni din domeniul energiei se învârte şi fiul lui Virgil Ardelean, Alin. El a deţinut 25% din acţiunile SC Ten Transilvania Energy, care face parte din Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România, un fel de club al “băieţilor deştepţi”. De asemenea, directorii acestei firme sunt persoane foarte bine înfipte în afacerile cu acest profil. Pentru ca cercul să se închidă, Alin Ardelean i-a vândut acţiunile Ten Transilvania lui Rareş Criste.

 

Afacere a la Cluj

 

În cadrul afacerii Mită la Hidroelectrica, clujeanul Rareş Criste dorea să cumpere peste 7 milioane de MWh la preţul de 165 de lei/MWh, însă dorea ca tranzacţia să se facă, efectiv, începând cu prima zi a anului viitor. Ceea ce este special la această dată este faptul că începând din 2014 începe liberalizarea pieţei de energie electrică.

Cu alte cuvinte, liberalizarea completă a pieţei va duce la preţuri competitive şi servicii tot mai performante, oferite de furnizori clienţilor lor de pe piaţa liberă. Mai trebuie avut în vedere şi faptul că Rareş Criste deţine şi un parc fotovoltaic în judeţul Alba, iar acest proiect este aproape de finalizare. Iar în acest context, preţul de 165 de lei/MWh este unul extrem de bun..pentru Criste şi, de ce nu, pentru ceilalţi parteneri de afaceri.

 

Afaceri cu Alin

 

În 2005, Rareș Criste a intrat în afaceri prin intermediul Premier Construct şi, în paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc.. Dacă la Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a făcut afaceri timp de 5 ani. La această societate, Criste a dezvoltat un adevărat “lanţ al puterii”. A deţinut controlul acestei firme alături de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi şi-un sfert, şi alături de Sorin Piciu, un alt personaj bine înfipt în afacerile cu energie. De asemenea, Criste este unul dintre partenerii constanţi ai unei firme olandeze, Energon Holding Delft B.V, axată pe afacerile cu energie. Ten Transilvania Energy avea contracte cu centralele de la Turceni şi Rovinari, de unde cumpără energie pentru a o vinde mai departe.

 

Răzvan Robu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.