Ieri, Curtea de Apel Cluj a decis ca Băile Boghiș, una dintre afacerile la care a fost acționar și Elena Udrea, să intre în faliment.

”Admite apelul declarat de SC C.E. SA împotriva sentintei civile nr. 903/2021 pronuntată la data de 22.10.2021 de Tribunalul Sălaj în dosarul nr. 135/84/2019 pe care o anulează si trimite cauza judecătorului sindic pentru a deschide procedura falimentului debitoarei SC Băi Boghiș SRL. Fără cheltuieli de judecată. Decizia este definitivă si executorie.”, arată o parte din decizia instanței.

În iulie 2020, Curtea de Apel Cluj a anulat un contract de împrumut și mai mult acte adiționale prin care acționarii Nadine și Lia Stanca își majorau creanța la Băile Boghiș de la 5 milioane de lei la 13 de milioane lei, prin aplicarea unor penalități la un împrumut din 2013 și prin reducerea termenului de returnare a împrumutului.

Inițial, judecătorul sindic de la Tribunalul Sălaj validase creanța Nadinei Stancu de 13 milioane de lei. Nemulțumiți, ceilalți creditori au formulat ontestație și au reușit să obțină decizia definitivă favorabilă de la Curtea de Apel Cluj.

Instanța a decis că Nadine și Lia Stanca au o creanță de doar 6,2 milioane de lei. În schimb, Elena Udrea pretinde că ar avea de recuperat de la Băile Boghiș investiția de aproape 1,6 milioane de lei. În 2018, ea și-a cesionat creanța către Lia Stanca, dar aceasta nu i-ar fi achitat suma în termen de 6 luni.

  • Veronica-Elena (Lia) Stanca este fosta soție a generalului de Securitate și, ulterior, SRI, Viorel-Nicolae Stanca. În 2007, acesta a fost avansat din gradul de colonel în rezervă la gradul de general de brigadă în rezervă, la propunerea SRI, de către fostul președinte Traian Băsescu. Viorel Stanca a condus organizația PDL Sălaj până în anul 2008.
  • Potrivit edupedu.ro, soția actualului ministru de Interne, Lucian Bode, Karina Bode, a deținut 32% din firma SC Electroprim SRL, înființată în 2001 și radiată după ce a dat faliment, în 2011. Partenerii acesteia au fost Nicolae-Viorel Stanca și soția sa de la acea vreme, Veronica-Elena Stanca.

La alegerile parlamentare din decembrie 2020, Lia Stanca a candidat, fără succes, pentru un post de senator din partea Partidului Ecologist Român.

Băile Boghiş sub sechestru DNA din cauza Elenei Udrea

Udrea a avut sechestru asupra unor terenuri şi construcţii aparţinând firmei „Băi Boghiş”, în suprafaţă de „67.258 mp şi 15.917 mp”, pentru garantarea cauţiunii de 5 milioane de lei în dosarul Hidroelectrica.

„La data de 13 noiembrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au admis cererea inculpatei Udrea Elena Gabriela de instituire unei garanţii reale imobiliare asupra imobilelor SC Băi Boghiş SRL (două terenuri având suprafeţe de 67.258 m.p., respectiv de 15.917 m.p. şi construcţiile aferente) pentru constituirea cauţiunii de 5.000.000 lei, stabilită prin Ordonanţa din data de 30.10.2015 şi au dispus luarea măsurii asiguratorii constând în indisponibilizarea bunurilor imobile ale S.C. Băi Boghiş S.R.L., bunuri în valoare de 5.000.000 lei (…)

La data de 12.11.2015, asociaţii SC Băi Boghiş SRL au hotărât constituirea unei garanţii reale imobiliare asupra bunurilor imobile ale societăţii în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie în vederea constituirii de către Udrea Elena Gabriela a cauţiunii stabilită prin Ordonanţa din data de 30.10.2015”, arăta DNA într-un comunicat din 2015.

Pe 25 mai 2018, judecătorul de Cameră preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti, Codruţa Strâmb, a ridicat însă măsurile asigurătorii asupra acestor imobile. Pe 1 octombrie același an, judecătoarea a dispus însă din nou instituirea sechestrului asupra bunurilor Elenei Udrea până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro.

DE RÂSUL PLÂNSUL URBANISMULUI DE CUMETRIE DIN CLUJ-NAPOCA: În timp ce afacerea Băi Boghiș este în pragul falimentului, Elena Udrea și soțul ei, Adrian Alexandrov, investesc într-un cartier de lux din Cluj, Transilvania Smart City.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here