Baile Someșeni așteapta de patru ani pentru favoriții primariei
Primaria municipiului Cluj-Napoca a anunțat in luna mai a anului 2008 demararea lucrarilor de reabilitare a bailor Someșeni vor incepe. Patru ani au trecut, iar cel care dorește dezvoltare, un om de afaceri ”apropriat” Primariei, Valentin Nica, anunța din cand in cand noi noutați. Situația de pe teren este egala cu zero. Probabil, Nica așteapta sa caștige suficienți bani din proiectele dezvoltate pe banii Primariei municipiului Cluj-Napoca ca sa construiasca altfel de astfel de proiecte. Va prezentam in continuare banii pe care ”vampirul” Nica ii ”suge banii municipalitații. Valentin Nica este asociat cu moștenitoarea imperiului de la Baile Someșeni, Ioan Gidro Stanca.
Afaceri libere
Cei care vor beneficia de afacerea cablajelor subterane, Valentin Nica si Nicolae Badiu, au acaparat si o parte din afacerea Tetarom. Cei doi dezvolta proiecte hoteliere in parcurile industriale Tetarom I si II. Compania CBC Development, care ar fi trebuit sa finalizeze in Tetarom I un complex hotelier pana cel tarziu in septembrie 2008, este condusa de aceiasi Nica si Badiu. Pana la aprobarea proiectului hotelier din Tetarom I, reprezentantii companiei dezvoltatoare au avut de furca atat cu seful Comisiei de Urbanism a Primariei Cluj-Napoca, Sorin Apostu, cat si cu Virgil Pop, secretarul Comisiei pentru protectia monumentelor. Acestia au avut de obiectat faptul ca viitorul hotel se afla in imediata apropiere a Muzeului Etnografic si, intrucat constructia este vizibila din interiorul muzeului, se denatureaza situl istoric, intrucat zona parcului industrial reprezinta un ansamblu istoric protejat. Cu toate acestea, proiectul a trecut prin comisia de urbanism cu mici modificari. Nicolae Badiu este proprietarul AsRo Medica, al restaurantului Sinaia si actionar la Arcada Grup si Imobiliare DPM. Valentin Nica figureaza alaturi de Stefan Petre in cadrul SC Mobitelco, firma care sustine “U” Mobitelco. Nica mai detine si SVF Management Prod Serv SRL, companie care in 2006 a avut o cifra de afaceri de 32.945.927 de lei si un profit de 9.795.482. Chiar daca acum sunt apropiati de PNL, Nica si Badiu au fost singurii finantatori legali ai social-democratilor clujeni in campania din 2004. Conform datelor din Monitorul Oficial, partea aIII-a, Valentin Nica, in numele societatii SVF Management, a donat catre PSD Cluj 35.000 de lei pentru campania electorala din 2004. Coincidenta sau nu, Valentin Nica a castigat mai multe licitatii de la CJ Cluj, iar in comisiile respective se afla si Serban Gratian, unul dintre consilierii judeteni ai social-democratilor clujeni. Drept exemplu sta faptul ca CBC Development a castigat, prin licitatie, terenurile din Tetarom I si Tetarom II, pentru a construi si administra centrele de servicii pentru personalul ce va fi angajat in cele doua parcuri industriale. Nicolae Badiu mai detine si complexul de locuinte Europort, despre care Gazeta de Cluj a sesizat o serie de nereguli. Cei care s-au mutat in locuintele respective au indurat frigul anul trecut pana in luna decembrie, deoarece locuintele nu fusesera racordate la reteaua de gaz, astfel ca oamenii au inghetat in casele noi, asta pe langa faptul ca dezvoltatorii imobiliari nu au respectat termenele de predare, iar finisajele nu s-au ridicat la inaltimea promisiunilor facute.
Duct City pe urmele Codec
Similaritatile acestei afaceri cu businessul Codec, afacerea radarelor fixe, constau in urmatoarele aspecte. Diferenta consta ca businessul codec a fost oprit, spre deosebire de Duct City. In primul rand, ambele afacerei produc bani in conturile unor afaceristi liberali. Daca in cazul Codec banii intrau, in mare parte, in buzunarele afaceristilor liberali care au initiat proiectul Astral si Banca Transilvania (Sorin Ghite, Dan Pop Baldi, Bela Urasi si Valentin Nicola), in cazul Duct City, banii merg spre : Valentin Nica, Stefan Petre, Nicolae Badiu si Adriana si Dan Danci. Ambele afaceri au fost facute cu girul autoritatilor. Afacerea radarelor fixe a primit girul politiei, Consiliului Judetean Cluj, cand institutia era condusa de actualul senator liberal Marius Nicoara. In niciuna dintre aceste situatii nu s-a facut o licitatie sau un studiu de fezabilitate. Spre exemplu, in cazul Duct City, operatorii de date (telefonie si internet) din oras nu au fost intrebati ce parere au despre acest proiect. In 2006, primaria si-a anuntat intentia de asociere cu o firma privata pentru realizarea acestui proiect. In acelasi an a fost facut un anunt, prin care cei interesati puteau depune oferte, iar in scurt timp a fost aleasa o societate formata din doua companii de renume european (EFS European Financial Services S.G. si Windmill International LTD) si SC Mobitelco SRL, o firma din Bucuresti care apartine lui Valentin Nica si lui Petre Stefan. Dupa castigarea acestei afaceri, in 2007, companiile de renume european au inceput sa se retraga, iar in momentul de fata beneficiarii contractului oferit de primaria clujeana sunt asociatii mentionati pana acum. Similaritatile merg mai departe. Ambele afaceri au avut probleme in vis-à-vis de modul in care institutiile statului s-au asociat cu firmele private. In cazul Codec, s-a sesizat Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), care a verificat modul de asociere intre primariile care au instalat radare fixe si firmele Codec. In cazul Duct City a intervenit Consiliul Concurentei, care a semnalizat faptul ca, daca o singura societate gestioneaza transferul de date, se creeaza o sictuatie monopolizanta. Raspunsul venit din partea autoritatilor clujene a fost sec. Daca cineva va dori sa realizeze o alta retea subterana, sa depuna oferte. Mai mult, pentru ca afacerea sa fie completa, odata cu finalizarea retelei, toti cei care vor dori sa construiasca in Cluj-Napoca vor avea nevoie de un aviz din partea CFO Integrator pentru a-si putea edifica proiectele. Interesant este ca indicatori financiari ai CFO Integrator, conform bilantului depus pe anul 2008, arata ca firma merge in pierdere (611.106 de lei) si are doar 5 angajati.
Cine sunt baieții deștepți?
Nicolae Badiu este proprietarul As Ro Medica, al restaurantului Sinaia si actionar la Arcada Grup si Imobiliare DPM. Valentin Nica figureaza alaturi de Stefan Petre in cadrul SC Mobitelco, firma care sustine “U” Mobitelco. Nica mai detine si SVF Management Prod Serv SRL, companie care in 2006 a avut o cifra de afaceri de 32.945.927 de lei si un profit de 9.795.482.
Chiar daca acum sunt apropiati de PNL, Nica si Badiu au fost singurii finantatori legali ai social-democratilor clujeni in campania din 2004. Conform datelor din Monitorul Oficial, partea a-III-a, Valentin Nica, in numele societatii SVF Management a donat catre PSD Cluj 35.000 de lei pentru campania electorala din 2004. Coincidenta sau nu, Valentin Nica a castigat mai multe licitatii de la CJ Cluj, iar comisiile respective se afla si Serban Gratian, unul dintre consilierii judeteni ai social-democratilor clujeni. Drept exemplu sta faptul ca CBC Development a castigat, prin licitatie, terenurile din Tetarom I si Tetarom II, pentru a construi si administra centrele de servicii pentru personalul ce va fi angajat in cele doua parcuri industriale.
De asemenea, cei doi oameni de afaceri sunt implicati si in investitii imobiliare in Bucuresti, a unui ansamblu de camine studentesti private si a unei clinici private de mari dimensiuni in Cluj. Omul de afaceri Nicolae Badiu a anuntat ca va investi pana la inceputul lui 2010 aproximativ 100 de milioane de euro in realizarea unui ansamblu rezidential in comuna Baciu, proiect care va include 2.200 de apartamente, cu o suprafata totala de 140.000 de metri patrati.
Valentin Nica a mai prins si un contract cu municipalitatea clujeana pentru realizarea unei retele subterane de fibre optice in Cluj-Napoca. Consortiul CFO Integrator, format dintr-un off-shore si Mobitelco SRL care apartine clujeanului Valentin Nica, s-a asociat cu Consiliul Local Cluj-Napoca pe o durata de 20 de ani, timp in care societatea va plati municipalitatii nu mai putin 100.000 de euro anual din exploatarea viitoarei retele. Nica isi va recupera investitia din taxele platite de toate firmele de telefonie, televiziune sau internet din oras care vor fi obligate sa se conecteze la retea. Astfel, Valentin Nica va deveni si stapanul a tot ce inseamna informatie in Cluj, el detinand controlul a viitoarei singure retele de transport a informației.
Tiberiu Hrihorciuc