BÂLBELE PRIMARULUI MAROŞAN

Cornel Melinte

Fie că e vorba de Băsescu şi consilierii locali ai Bucureştiului, fie că suntem la primăria-cămin cultural de la Poplaca, neînţelegerile dintre aleşii locali sunt la fel de aprinse. Cine e cel mai tare: Primarul sau Consiliul local? În cele mai multe localităţi, de câte ori are ocazia, primarul afişează un dispreţ nedisimulat faţă de “organul colectiv”. Dacă le ajunge cuţitul la os, consilierii trec peste aparentele deosebiri doctrinare, ce ar trebui să-i despartă, şi se aliază împotriva mitocanului care îi sfidează! Când băieţii vin şi cu date certe, cu documente şi informaţii uşor verificabile, iese o păruială de mai mare dragul. Singurul perdant cert este comunitatea locală. Drumurile rămân la fel de proaste, şcolile neîncălzite, igiena precară, civilizaţia un vis tot mai îndepărtat.

Nu numai aleşii locali de la comune, ci şi cei de la oraşe şi judeţe, nu prea s-au înghesuit la timpul potrivit pe la facultăţile de drept. Aşa că acum le este destul de greu să facă o lectură corectă unui act normativ. Dacă mai sunt şi niscaiva interese materiale la mijloc, vom avea atâtea interpretări câte tabere există. Iar dacă mai este şi o lege prost croită, greoaie şi corcită precum Legea administraţiei locale din România, nimeni nu se mai înţelege cu nimeni. Adăugaţi şi amănuntul că lectura pe zeci de voci se face într-o comună de la marginea judeţului.
 
Rinocerii de la Balc

Bugetul local pe anul 2002 al comunei Balc a prevăzut suma de 3,1 miliarde lei la capitolul “servicii de dezvoltare publică”, din care 815 milioane au fost destinaţi întreţinerii şi reparării drumurilor. Dacă te-ai lua după raportul prezentat de primarul Arsenie Maroşan, execuţia bugetară a fost perfectă, fiind cheltuiţi pentru drumurile comunei de 816 milioane lei, adică tocmai cât s-a planificat. Când îi asculţi însă pe consilierii locali, afli lucruri ce nu sunt cuprinse în raportările festiviste ale lui Arsenie, dar care ar trebui să intereseze Curtea de Conturi, organele fiscale şi chiar pe cele penale. Ba, spun unii mai negri în cerul gurii, în special pe cele penale, pentru că primarul cam minte prin actele oficiale în legătură cu modul real în care a cheltuit banii publici.
 Am ales, pur şi simplu la întâmplare, să verificăm una dintre “realizările” lui Arsenie. Aşa am pus degetul pe lucrarea declarată ca realizată în Almaşul Mare, unde, conform actului oficial, “s-au pietruit străzi pe o distanţă de 800 metri liniari cu deşeuri de carieră din Marca şi 300 ml cu balastru de la herghelie”. Iată însă ce discutau, printre altele, consilierii locali şi primarul la 12 decembrie 2002 , în şedinţa extraordinară a Consiliului local: ”Dl. Văsi Robert întreabă pe ce s-au cheltuit banii de la drumul din Almaşul Mare. Dl. Primar îi răspunde că drumul din Almaşul Mare nu a putut fi făcut, iar banii au fost folosiţi la drumuri în Balc şi Almaşul Mic. Dl. Pop Narcis Mihael întreabă dacă lucrarea corespunde din punct de vedere calitativ şi dacă s-a cilindrat. Dl. Olar Leontin răspunde că lucrarea e bine executată, de calitate şi s-a făcut cilindrarea la drumurile din Almaşul Mic şi Balc. Nu sunt purtate alte discuţii”

Taxă la clanul sălăjenilor

 Nu ştiu ce aţi înţeles dvs din acest dialog purtat în săptămâna dinaintea Crăciunului, dar eu am văzut consemnat negru pe alb că lucrarea de la Almaşul Mare nu s-a efectuat. Sau să se fi realizat în chiar ultima săptămână lucrătoare a anului? Ceva e în neregulă, mai ales că am în faţă ambele poziţii oficiale şi contradictorii ale lui Maroşan. A fost făcut sau nu drumul din Almaşul Mare? Pe cine minte primarul de Balc: pe consilierii întruniţi în organul legislativ local, sau bugetul statului, adică un act cu valoare de lege? Sancţiunea ar fi cam aceeaşi, cu condiţia să fie cine să se ţină de capul lui.
Situaţia se complică şi mai mult dacă luăm în considerare un alt act cu valoare oficială, ajuns şi el în mâinile noastre: “Procesul verbal de recepţie din 14.10.2002, la terminarea lucrărilor de pietruire a 800 m, strade Iertaş din Almaşul Mare”. Acesta reprezintă un document oficial prin care se justifică frumoasa suma de 450 milioane de lei! Nu ştia de existenţa actului primarul Arsenie atunci când spunea că nu a executat nici un  drum la Almaşul Mare?
 Cum banii au fost totuşi plătiţi executantului SC Tâmplarul SRL Sălaj, ne întrebăm şi noi, ca proştii, pentru ce au fost încasaţi? Procesul verbal nu are nici o anexă, nu face nici o referire la calitatea lucrărilor, la constatările făcute de comisie, dar banii au fost viraţi firmei sălăjene. Adăugaţi că lucrarea a fost angajată fără organizarea niciunei licitaţii. În plus, generosul Arsenie Moroşan (iată, totuşi un nume excelent pentru un personaj de roman) a mai făcut şi plăţi în avans către fericitul constructor din judeţul clanului sălăjenilor.

Şi stăzile intră la apă

La faţa locului te întâmpină un peisaj de coşmar. Maşina de teren abia trece prin ogaşele aşa-zis recepţionate de Maroşan cu abia o jumătate de an în urmă. De la un capăt la altul al “străzii” abia sunt 500 de metri. Pînă la 800 ar mai fi!
Un localnic ne asigură că nu am greşit “strada”.
 Dar oare Maroşan nu a greşit el cumva documentele şi ar fi cazul să i le descâlcească cineva. Am auzit că este unul dur, la Curtea de Conturi. Nu Gică, dar ceva cam pe acolo.
De data asta s-ar putea ca situaţia de pe tabela din Balc să fie egalată de consilieri.

                              Cornel Melinte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.