Firma SC Gal Tim Service a primit pentru evaluarea terenurilor pentru autostrada sume astronomice/// Directorul Nicolae Gradinaru zice ca el nu a facut altceva decât sa accepte preturile trimise de la Bucuresti///Proprietarii terenurilor „evaluate” promit sa îl dea în judecata/// Gradinaru nu respecta normele ANEVAR si, oricum nu îl intereseaza nimic, pentru ca este „asigurat”

“Gazeta” prezenta în numarul trecut modul în care biroul de avocatura “ Cecilia Popa si asociatii”, în urma evaluarii facute de catre firma timisoreana S.C. Gal Tim Service a stabilit preturile terenurilor solicitate pentru construirea Autostrazii Transilvania. Locuitorii din zona Luna de Sus au protestat împotriva felului în care sunt tratati de catre autoritati si a preturilor fixate. Ei au remarcat faptul ca evaluarea facuta de catre Sc Gal Tim Service este lipsita de orice urma de profesionalism si nu respecta normele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din România. Oamenii au anuntat ca au intentia de a-l chema pe Gradinaru, directorul firmei, în fata Justitiei. Ei spun ca patronul Gal Tim Service le-ar fi raspuns dispretuitor ca nu îl intereseaza fiindca, oricum, are o asigurare profesionala.

Pentru toata afacerea societatea ia o suma considerabila. În cazul exproprierilor, pretul pe care Statul trebuie sa îl plateasca pentru evaluarea unui imobil este echivalentul a 1% din valoarea terenului. Numai în judetul Cluj suma aproximativa alocata pentru exproprieri a fost de 30 milioane de euro, înainte de suplimentari, adica firmei de pe Bega îi vor intra în “buget” aproximativ 300.000 de euro.

Bani pe apa Sâmbetei

 

În urma consultarii  raportului de evaluare pentru terenurile care trebuie expropriate din Luna de Sus, pretul a fost fixat la 8,5 euro/mp, adica mult sub pretul pietei, dar si sub pretul altor terenuri din zona, vizate tot de catre constructorii autostrazii. Potrvit deciziilor Guvernului sumele alocate pentru un mp de teren variaza între un euro si…35. Radu Timbus, presedintele ANEVAR Cluj a declarat ca “cel mai dificil este sa evaluezi un teren”.

Saptamâna trecuta Nicolae Gradinaru ne-a declarat ca a întocmit raportul si a fixat preturile pe baza unui grafic primit de la Bucuresti. În aceste conditii responsabilitatea sa scade simtitor…dar ridica si problema daca a fost nevoie de un evaluator de vreme ce acesta nu a facut altceva decât sa copieze preturile fixate deja “de sus”. Directorul Sc Gal Tim Service a afirmat ca pretul mic oferit oamenilor se datoreaza si faptului ca terenul este extravilan, nu intravilan cum l-au declarat ei. Argumentul cheie ca parcelele nu sunt în interiorul localitatii este, în opinia lui Gradinaru, faptul ca acestea sunt dincolo de placa care marcheaza începutul Lunii de Sus. Paradoxal, nu numai dincolo de placa sus-pomenita au fost construite adevarate vile ci chiar dincolo de pamânturile mentionate si declarate extravilane.Gradinaru nu pare,însa, sa fi remarcat constructiile nou aparute si pozitionarea lor. De asemenea, sumele propuse nu au fost corelate cu cele ale celorlalte terenuri din zona. Potrivit agentiilor imobiliare din Cluj un mp de teren din localitatea mentionata, cu acces la utilitati si la drum este apreciat între 50 si 70 de euro. Oamenii detin copii ale unor contracte de vânzare cumparare în care preturile fixate sunt 30, 40 euro si chiar mai mult. Acestia îsi sustin plângerea cu documente prin care arata ca inclusiv Gradinaru a aprobat preturi mult mai mari decât cele oferite lor pentru terenuri de acelasi gen. De asemenea, evaluatorul a mai afirmat ca nu poate analiza fiecare caz individual ci trebuie sa se raporteze la o întreaga zona, uitând ca aprecierile sale afecteaza…zeci de familii.

Evaluarea, afacerea zilei

Potrivit  Standardelor Internationale de Practica adoptate ca standarde obligatorii pentru toti membrii ANEVAR cele sase metode de evaluare a terenurilor sunt: comparatia vânzarilor, repartizarea (alocarea), tehnica parcelarii si dezvoltarii, extractia, tehnica reziduala a terenului si capitalizarea rentei funciare, a chiriei.  Potrivit datelor oferite de catre ANEVAR Orice alta tehnica de evaluare a terenului folosita constituie o deviere de la cerintele Standardelor Internationale de Evaluare si evaluatorii “sunt obligati sa le prezinte ca devieri pentru a nu crea confuzii pentru clienti”.

În acest moment în România functioneaza peste 220 de firme de evaluare si aproximativ 7.000 de evaluatori independenti. De anul trecut numarul acestora a crescut cu 40%. Potrivit reprezentantilor ANEVAR cifra de afaceri de pe piata de profil a fost estimata la cca. 11 milioane de euro si s-a estimate ca în 2007 aceasta sa cunoasca o crestere de 40-50%., pâna la 15 milioane de euro.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.