De curând, Gazeta de Cluj a prezentat numele funcționarilor publici de la Consiliul Județean (CJ) Cluj care au primit bani de la instituție, pentru deplasările în țară și străinătate. Cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, Primăria Cluj-Napoca a răspuns mult mai târziu cererii noastre.
Reamintim că persoanele care lucrează în instituții publice și sunt delegate în interes de serviciu într-o localitate la o distanță între 5 și 50 de km față de locul de muncă, are dreptul la o indemnizație de 20 de lei pe zi. De asemenea, acesta primește și o alocație în valoare de 230 de lei pe zi, dacă depășește 50 de kilometri.
Primăria Cluj-Napoca are un total de 1099 de angajați, dintre care funcționari publici sunt 823. De asemenea, dintre aceștia, 81 sunt de conducere și 742 de execuție. Totodată, un număr de 273 de posturi au fost aprobate pentru personal contractual, din care 10 sunt de conducere, iar 263 de execuție.
În urma adresei pe care am făcut-o administrației clujene, prin care am cerut informații cu privire la deplasările funcționarilor publici în țară și străinătate, Primăria Cluj-Napoca ne-a răspuns următoarele:
Anul trecut, municipalitatea clujeană a plătit suma de 51421, 40 de lei pentru deplasarea funcționarilor publici în țară. De asemenea, când vine vorba de deplasările în străinătate, suma s-a ridicat la 56997,94 de lei.
În 2022, doar 25 de funcționari publici au efectuat deplasări în țară și străinătate. Mai exact, anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a plătit un total de 108.419,34 lei pentru deplasările funcționarilor, adică puțin peste 22.000 de euro.
„În cursul anului 2022, 25 de funcționari publici au efectuat deplasări în țară și în străinătate, în următoarele destinații: București, Suceava, Aiud, Sibiu, Constanța, Brașov, Predeal, Poiana-Brașov, Alba-Iulia, Oradea, Luxemburg, Italia, Norvegia, Franța, Belgia, Spania, Suedia, Germania, Finlanda, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova”, se arată în răspunsul Primăriei Cluj-Napoca.
Privind spre destinațiile unde funcționarii publici au fost, amintit că Emil Boc se numără printre cei care a călătorit de mai multe ori, anul trecut, la Bruxelles, dovadă fiind zecile de postări de pe pagina sa de Facebook.
Box
Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, în martie 2022, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România este de 1.267.973. Din acestea, 64% în administraţia publică centrală. În ceea ce privește numărul de angajați din administraţia publică centrală, acesta e de 811.569, din care 596.916 lucrează în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat. Ministerul Educaţiei are cel mai mare număr de posturi ocupate, respectiv 290.992, urmat de Ministerul Afacerilor Interne cu 123.347, Ministerul Apărării Naţionale cu 74.761, Ministerul Finanţelor cu 24.323 și Ministerul Sănătăţii cu 18.549.
Primăria Cluj-Napoca nu știe sau nu vrea să spună câți consilieri locali au fost sau nu la ședințele de consiliu din 2022
La fel cum am făcut în materialul în care am vorbit despre activitatea consilierilor județeni, unde am notat cu nume și prenume pe cei care au fost cei mai activi și cei care au absentat fără motiv, ziarul nostru a cerut și Primăriei Cluj-Napoca să ne prezinte lista cu acei consilieri locali ce au fost mereu la ședințe, dar și cu cei care au absentat de bună voie.
Răspunsul primit de la municipalitate ne trimite la plimbare pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, în condițiile în care, citez „în ceea ce privește prezența consilierilor la ședințele Consiliului Local, precizăm faptul că datele solicitate sunt cuprinse în procesele-verbale ale ședințelor de consiliu, procese-verbale postate pe site-ul
instituției, la adresa www.primariaclujnapoca.ro , secțiunea Administrație – Consiliul local – Ședințe de consiliu.”
Pas cu pas, cum ar spune Iohannis, am luat la puricat ședințele de consiliu pentru a ne face o imagine de ansamblu cu privire la activitatea aleșilor locali în Primăria Cluj-Napoca. Înainte de toate, trebuie să menționăm că în administrația condusă de Emil Boc sunt 28 de consilieri locali, dintre care 17 sunt de la PNL, 2 PSD, 5 la USR și 4 la UDMR.
Anul trecut, începând cu data de 18 ianuarie 2022 și până în 27 decembrie 2022, au avut loc 35 de ședințe de Consiliu Local, unde prezența aleșilor publici a fost constantă, cu un număr de 24-26 de prezenți per ședință. În prima întâlnire a consilierilor locali din 2023, de pe data de 18 ianuarie, la ședința care s-a desfășurat în online au fost prezenți 25 de consilieri.
De asemenea, în 18 ani, numărul funcționarilor care lucrează la Primăria Cluj-Napoca a crescut de la 464, cât era în 2004, la 946 în 2022. Dacă facem un calcul și îi punem pe hârtie și pe cei de la RADP, RATUC, Sala Polivalentă și Cluj Inovation Park, numărul lor ajunge la 3.000. Odată cu numărul angajaților, și salariile au crescut de 4 ori din 2013 și până anul trecut.
Primăria Cluj-Napoca și funcționarii publici
Reamintim că instituția condusă de Alin Tișe a plătit pentru anul 2022 suma de 11.362,36 de lei pentru deplasările în țară și în străinătate a unui număr de 10 funcționarilor publici. Majoritatea s-au deplasat în interes de serviciu la București, Sibiu, Alba Iulia și Ungaria.
Consiliul Județean (CJ) Cluj are un număr de 335 de posturi, de trei ori mai mic decât cel al Primăriei conduse de Emil Boc. Potrivit organigramei, din aceste posturi, 3 sunt reprezentate de funcții de demnitate publică, 27 de funcții publice de conducere, 191 funcții publice de execuție, 3 funcții contractuale de conducere, 101 funcții contractuale de execuție și 10 cabinete demnitari.
Când vine vorba de activitatea consilierilor județeni, 18 dintre aceștia au participat la toate ședințele și doar 3 au avut cele mai puține prezențe.
Pe lângă beneficiile de care cei care lucrează la stat se bucură, trebuie amintit că nu le sunt decontate taxele percepute suplimentar pentru bagajele personale, cheltuielile de transport ale persoanei care are asigurat, de către autoritatea sau instituția publică, transportul gratuit în interesul serviciului și heltuielile de transport pentru înapoiere, în cazul în care persoana, după terminarea delegării sau detașării, a rămas să-și efectueze concediul de odihnă sau pentru alte motive personale.
De asemenea, funcționarilor publici nu le sunt decontate cheltuielile de transport pentru înapoiere, în cazul în care persoana detașată sau delegată întrerupe perioada pentru care a fost detașată sau delegată, pentru motive personale.
Gazeta de Cluj a făcut o adresă și la Inspectoratul Școlar Județean Cluj pentru a afla care sunt funcționarii publici care beneficiază de decontări, în urma deplasărilor lor în țară sau străinătate. Până la închiderea ediției nu am primit încă un răspuns din partea instituției conduse de Marinela Marc
Nesimțire maximă ! Saracii mor de foame , copilașii care nu au parte de părinți responsabil și bătrâni abandonați !
dar sa spuna primaria care functionari s-au plimbat prin strainatate? ca doar membri PNL sau afiliati lor o fac, nu orice functionar.