Bani de „cheltuieli” pentru PDL

Guvernul a alocat bani pentru plata unor datorii si cheltuieli ale primariilor din tara, hotarare publicata la inceputul saptamani trecute in Monitorul Oficial. De data aceasta, ipoteza ca banii au fost distribuiti preponderent primariilor PDL este confirmata de cifre. Atat in martie 2011, cat si in octombrie 2010, primariile din judet au primit bani de la Executiv, insa diferenta intre alocarile catre oamenii puterii si cei ai opozitiei nu a fost la fel de pronuntata ca acum.

O hotarare a Guvernului Romaniei publicata luni in Monitorul Oficial aloca 66,4 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara catre bugetele locale ale primariilor din intreaga tara, „in vederea platii unor arierate, precum si finantarii unor cheltuieli curente si de capital”.

Mai bine de jumatate catre PDL

O analiza a Mediafax arata ca mai mult de jumatate din fondurile repartizate de Guvern pentru plata datoriilor si acoperirea cheltuielilor au fost directionate catre primariile conduse de PDL, unitatile administrative conduse de partidele din opozitie primind cu pana la de patru ori mai putin din alocari. Lista primariilor indica un numar total de 1.035 de unitati beneficiare, dintre care pentru aproximativ 550 primarii conduse de PDL au fost acordate mai mult de jumatate din fondurile totale, respectiv peste 36,5 milioane lei, conform calculelor Medafax.
Din randul unitatilor administrativ-teritoriale conduse de PSD pe lista apar putin peste 170 de primarii, care au primit cumulat aproximativ 11,5 milioane lei, in timp ce pentru PNL au fost alocati bani pentru putin peste 135 de primarii, cu un total de circa 7,6 milioane lei. UDMR a primit aproximativ 5,5 milioane lei pentru aproximativ 100 primarii.
Cele mai multe fonduri destinate primariilor PDL au fost alocate in judetele Neamt, Suceava, Cluj, Dambovita, Timis, Prahova, Bacau, iar cele mai putine in judetele Calarasi, Ialomita, Satu Mare, Vrancea. Primaria din Piatra-Neamt, condusa de Gheorghe Stefan (PDL), cea din Calarasi, condusa de liderul filialei locale a UNPR, si din Huedin, condusa de Mircea Morosan (PDL), au primit cele mai multe fonduri raportat la totalul primariilor.
La inceputul acestei luni premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas, sa pregateasca o hotarare de guvern prin care primariile si administratiile locale cu probleme de functionare si datorii sa fie sprijinite de Executiv pentru continuarea activitatii. Ministrul a declarat ulterior, preluat de presa centrala, ca exista numeroase primarii care au acumulat datorii si au intrat in incapacitate de plata, precizand ca majoritatea sunt din zona PDL. El a aratat in acelasi timp ca, in perioada 2007-2008, cand PDL se afla in opozitie, toti banii au fost directionati catre primarii PSD si PNL.

PNL primeste suma minima

Primariile din judetul Cluj au primit, in total 1.785.000 de lei. Din acestia, aproape 1,6 milioane au fost alocate primariilor conduse de membri PDL. Toate cele cinci municipii conduse de primari PDL au primit bani de la Guvern, in total 1,14 milioane, o suma considerabila, avand in vedere ca reprezinta de aproape trei ori suma alocata tuturor comunelor din judet la un loc. Primaria Huedin a primit impresionanta suma de 600.000 de lei, una dintre cele mai mari din tara. Cluj-Napoca a primit 200.000, Campia Turzii 180.000, Turda 100.000, iar Gherla de 10 ori mai putin decat vecinul sau, 60.000 de lei.
Din cele 24 de comune cu primar PDL, catre 20 au fost trimise sume intre 40.000 si 10.000 de lei, in total 455.000 de lei. Este vorba de Aghiresu, Aschileu, Baciu, Bobalna, Calarasi, Ceanu Mare, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Floresti, Iara, Iclod, Jichisu de Jos, Jucu, Luna, Maguri Racatau, Manastireni, Palatca, Rasca si Sandulesti. Singura primarie UDMR inclusa pe lista guvernului este cea de la Sancraiu, care a primit 100.000 de lei, mai mult decat toate primariile conduse de membri ai partidelor din afara arcului guvernamental la un loc.
Dintre primariile opozitiei, doar o primarie PNL primeste bani. Este vorba de cea de la Margau, care primeste cea mai mica suma de pe lista, 10.000 de lei. Trei primarii PSD mai iau bani de la Guvern, insa doar cate 20.000 fiecare: Calatele, Camarasu si Viisoara. In ceea ce priveste membri ai altor partide, la Valea Ierii este singurul primar membru al Fortei Democrate, partidul lui Petre Roman. Acesta a primit pentru plata datoriilor si alte cheltuieli doar 10.000 de lei. La fel este situatia si la Poieni, unde primarul ales independent primeste suma minima de pe lista Guvernului.

Istoria se repeta

Astfel de hotarari au mai fost aprobate de Guvern atat in 2010, cat si pe parcursul anului 2009, cand sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost suplimentate din Fondul de rezerva bugetara, iar banii au fost alocati mai multor primarii, preponderent de la PDL, pentru finantarea unor cheltuieli curente si de capital. Un studiu prezentat in luna iunie anul trecut de catre Institutul pentru Politici Publice a indicat ca peste 70% dintre primarii care au obtinut in 2009 bani din Fondul de rezerva al Guvernului apartin PDL.
In martie 2011, Guvernul a alocat 386 de milioane de lei, echivalentul a aproape 90 de milioane de euro, pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din mediul rural. Ceea ce a atras atentia asupra acestei decizii a Executivului este faptul ca a fost publicata in Monitorul oficial in 14 martie, cu doua zile inaintea dezbaterii pe motiunea de cenzura impotriva asumarii noului Cod al Muncii de catre Guvernul Boc, care nu a adunat suficiente voturi pentru a trece.
Hotararea de Guvern a fost adoptata pe 2 martie, sumele alocate in teritoriu provenind din sumele defalcate provenind din taxa pe valoare adaugata, si urma sa completeze Ordonanta Guvernului nr. 7/2006 privind instituirea programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural. Fondurile au fost asigurate din sume defalcate din taxa pe valoare adaugata, pentru acoperirea cheltuielilor de executie a lucrarilor de investitii prevazute in cererile de finantare „declarate eligibile”, se arata in hotararea aprobata de Guvern. Si atunci, potrivit unui calcul facut de Mediafax, cele mai mari sume au revenit judetelor si primariilor portocalii, iar presa centrala arata ca masura ar putea constitui, de fapt, un gest de recompensare a politicienilor fideli puterii, atat in contextul motiunii, cat si al alegerilor din interiorul PDL.
Calculul agentiei de presa arata ca, in ceea ce priveste lucrarile de infrastructura, 91,4 milioane lei au luat drumul spre 161 de primarii PDL, in timp ce 62 de primarii UDMR au primit 36,1 milioane lei. 139 de primarii PSD au primit 65,9 milioane lei, iar catre 116 primarii PNL au mers 40,7 milioane lei. Pentru dezvoltarea infrastructurii, Clujul a promit aproape sapte milioane de lei pentru lucrari de canalizare, extindere sau reabilitare a retelelor de apa sau reabilitare si constructie de poduri. Dintre localitatile incluse pe lista, sapte sunt conduse de primari PDL, trei de primari PNL, patru de primari PSD, una de UDMR si una cu primar independent. Astfel, numarul de localitati conduse de primari din partide de opozitie era aproape egal cu numarul celor din partide din arcul guvernamental. Pentru constructia de baze sportive si stadioane comunale, judetul Cluj a primit aproape 3,5 milioane de lei din cei 126,6 alocati in intreaga tara, cea mai mare parte din acesti bani fiind alocati primariilor PSD si PNL.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.