Guvernele încearcă să convingă populația să se vaccineze, astfel încât au ajuns să apeleze la metode disperate.

Guvernele încearcă strategia “biciul şi zăhărelul” pentru a stimula vaccinarea anti-Covid, mai ales că un nou val al pandemiei alimentat de tulpina foarte contagioasă Delta a început deja în unele locuri ale lumii.

Permisul sanitar de uz intern devine obligatoriu în ţări ca Franţa, Italia sau Grecia, deşi este contestat. La New York, cei vaccinaţi primesc un stimulent de 100 de dolari. La Praga un smartphone, iar în Anglia pizza şi reduceri la călătoria cu taxiul.

Mobilizarea împotriva permisului sanitar nu slăbeşte în Franţa. În al treilea weekend consecutiv de proteste au fost peste 200.000 de manifestanţi în toată ţara, dintre care peste 14.000 la Paris.

Peste o săptămână, permisul sanitar – care atestă imunizarea completă împotriva Covid-19 ori trecerea prin boală sau un test recent negativ – va fi obligatoriu pentru majoritatea locurilor, inclusiv cafenele şi restaurante, saloane de frumusete şi trenuri.

De asemenea, de la jumătatea lui septembrie vaccinarea va fi obligatorie pentru toate cadrele medicale.

Între timp, valul al patrulea al pandemiei, alimentat de infectările cu tulpina Delta, mult mai contagioasă, continuă să perturbe vara francezilor.

Cifrele vorbesc de la sine. De exemplu în Occitania, cea mai sudică regiune administrativă a Franţei, numărul bolnavilor de Covid internaţi a crescut de 10 ori într-o lună, până la 300. Şi numărul cazurilor grave de la terapie intensivă a crescut de 9 ori, în acelaşi interval, până la aproape 100.

Milioane de tineri britanici refuză să se vaccineze

Au fost proteste şi la Tel Aviv după ce autorităţile le-au cerut imperios tuturor israenilor să se vaccineze anti-Covid. Altfel – avertiza premierul Naftali Bennett – nu vor putea participa la niciun eveniment public fără să facă dovada unui test negativ, pe care trebuie să îl plătească din buzunarul propriu.

Niciun guvern, niciun oficial din domeniul sanitar, nimeni nu poate să spună cuiva ce să facă cu propriul corp. Este dreptul nostru. Este libertatea noastră”.

De o lună, Israelul înregistrează creşterea cazurilor de infectare, tot cu noua variantă Delta, deşi 56% din populaţia sa de 9,3 milioane a primit două doze de vaccin Pfizer. Autorităţile sanitare au început şi administrarea unei a treia doze, pentru persoanele de peste 60 de ani, deja dublu vaccinate.

Vreo 30% dintre cei eligibili să fie vaccinţi anti-Covid în America nu s-au imunizat. Şi asta contribuie la răspândirea infectărilor cu Delta, spun medicii.

Dr. Leana Wen, analist medical CNN: “Vaccinul te protejează, dar îi protejează şi pe cei din jur. La fel cum nu ar trebui să te urci la volan dacă ai consumat alcool. Avem obligaţia să-i protejăm şi pe ceilalţi, în societate

New York-ul oferă o recompensă de 100 de dolari celor care se vaccinează cu prima doză.

Iar tinerilor britanici li se oferă pizza gratis sau discounturi la călătoriile cu taxiul. Strategia de stimulare este, desigur, controversată.

Lawrence Young, Warwick Medical School: “Cred că poate duce uşor la confuzie. Ar fi mai bine, cred, să îmbunătăţim mesajul pentru tineri, astfel încât să conştientizeze beneficiile vaccinării, atât pentru ei, cât şi pentru cei din jur”.

Oricum, în Regatul Unit, vreo 3 milioane de tineri până în 30 de ani nu s-au vaccinat anti-Covid.


sursa: stirileprotv.ro

Citește și: Povestea cu vaccinul și neo-marxismul

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here