BANII AU NAŢIONALITATE?

Soţia parlamentarului U.D.M.R., Erwin Szekely, “lichidează” bugetul de stat al României

GAZETA de Oradea a mai descoperit o gaură, de mai bine de zece miliarde de lei, ce apasă asupra veniturilor bugetului de stat. Din păcate, ea creşte pe zi ce trece. Cei care ar fi trebuit să prevină apariţia acesteia şi să limiteze dimensiunile dezastrului economico-fiscal, nu şi-au făcut datoria. Este o chestiune care depăşeşte cadrul strict al unui simplu dosar de privatizare măsluită, eşuată într-o lichidare dirijată cu meticulozitate. Cine să ia însă măsuri de tragere la răspundere penală împotriva unei soţii de parlamentar şi a unor judecători complici? “Comisarul” de carton de la PNA Oradea s-ar putea scuza că nu vrea să iniţieze martirizarea doamnei Syekely Maria Georgeta. Posibil, dar ce va răspunde când va da el cu subsemnatul pentru indolenţă şi pentru derizoriul acţiunilor şi cercetărilor finalizate?

Pe pagina de web, SC Crist Vest Audit SRL Oradea pare animată de cele mai bune intenţii. “Noi dispunem de un personal calificat, organizăm desfăşurarea integrată a proceselor, căutăm şi analizăm posibilităţile de afaceri orientate spre obţinerea de profit, evaluăm şi alegem varianta cea mai bună posibilă pentru realizarea scopurilor propuse”.
Cât este adevăr şi câtă gargară, vă veţi putea lămuri singuri din cele de mai jos. Oricum, dacă aşa or fi stând lucrurile, că ar exista competenţă la această firmă, identificăm o circumstanţă agravantă pentru doamna deputat.   

Separaţie de corp?…

Societatea comercială Crist Vest Audit SRL Oradea a fost înfiinţată în anul 1999 şi este axată, în ciuda evantaiului larg de activităţi din obiectul de activitate, pe lichidări judiciare. Cam târziu a apărut pe piaţă, dacă te gândeşti că Legea falimentului a fost promulgată în 1995. A fost însă un motiv în plus ca doamna Szekely Maria Georgeta, administratorul firmei, să tragă tare şi să-i depăşească pe cei care se treziseră mai devreme în acest domeniu promiţător. Cert este că a prins câteva dintre cele mai mănoase afaceri de lichidare judiciară derulate în judeţul Bihor, cu comisioane de cel puţin 12% din încasări. Nu ştim cât a contribuit la aceasta prietenia cu judecîtorul Virgil Cociubei, preşedintele Tribunalului Bihor, instanţa la care se hotăreşte desemnarea lichidatorului judiciar în dosarele de faliment. Şi nici dacă datorează ceva şi poziţiei politice a domnului Ervin Zoltan, soţ şi deputat U.D.M.R. devotat, prezent de trei legislaturi în Parlamentul României şi cam tot de atâta vreme la guvernare. Este posibilă existenţa gestiunilor separate în familiile moderne, iar maghiarii au fost – zic ei – întotdeauna cu un pas înaintea noastră… Dar cui ar folosi aceasta în familia Szekely?

…la buget mic şi prăduit?

Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Oradea a solicitat încă din 2002 declanşarea procedurii de lichidare judiciară a SC Get Madison SRL Oradea în scopul recuperării creanţei în valoare de 5.967.350.218 lei, reprezentând obligaţii bugetare neachitate până la 10.05.2002. Alt creditor care a cerut iniţierea procedurii falimentului a fost Casa Judeţeană de Pensii Bihor, care avea o creanţă certă lichidă şi exigibilă în valoare de 503.058.622 lei faţă de acelaşi rău platnic. Cererile au fost conexate într-un dosar unic, iar instanţa a constatat că “debitoarea nu a făcut dovada că ar fi formulat contestaţie cu privire la obligaţiile stabilite în titlul de creanţă şi că s-ar fi dispus suspendarea executării acestora. În plus, “sunt consideraţi în incapacitate de plată agenţii economici, care timp de cel puţin 30 de zile au încetat plăţile”. Cum SC Get Madison “nu a produs nici o probă din care să rezulte că nu ar fi în încetare de plăţi”, prin sentinţa nr. 129/21.02.2003, pronunţată în dosarul 68/F/2002,s-a dispus deschiderea procedurii prevăzută de Legea 64/1995. Judecătorul sindic a dispus şi “citarea debitoarei cu menţiunea de a depune actele prevăzute de art. 25 alin.1 din Legea 64/1995 în termen de 10 zile de la deschiderea procedurii sub sancţiunea amenzii de 200.000 lei pe zi întârziere”. A rămas încă o vorbă în vânt!

Alo, aterizează străbunica!

Prin aceeaşi hotărâre judecătorească, SC Crist Vest Audit SRL a fost desemnată în cauză ca administrator judiciar şi i s-au stabilit în mod expres atribuţiile prevăzute de art. 18 din Legea 64/95. În mod deosebit, se consemnează “în sarcina administratorului trimiterea notificărilor” menite să avertizeze în mod public despre situaţia de încetare de plăţi a SC Get Madison.
În mod normal şi conform legii, doamna Szekely ar fi trebuit să pună imediat mâna pe treabă, cum o obligase – la cererea SC Crist Vest Audit – instanţa competentă şi cum scrie în lege. Ar fi trebuit să examineze activitatea debitorului în raport cu situaţia de fapt şi să întocmească un raport amănunţit către judecătorul sindic în termen de 30 de zile. Ar fi fost obligată să supravegheze operaţiunile de gestionare a patrimoniului debitorului şi să-i conducă activitatea. Lichidatorul trebuia să “introducă acţiuni pentru anularea actelor frauduloase”. Logica acestor obligaţii rezidă în necesitatea protejării creditorilor şi pentru cauterizarea locurilor infectate de firma falimentară în circuitul civil şi comercial. Cum, în cauză, principalul creditor este bugetul de stat, diligenţele doamnei Szekely trebuiau să fie mai deosebite şi promte. Dispoziţiile hotărârii pronunţate de Tribunalul Bihor erau definitive şi executorii. Recursul nu putea suspenda executarea acestora. Ceea ce, vă rog, nu uitaţi.    

Hai să dăm mână cu mână

Timp de aprope un an, lichidatorul SC Crist Vest nu a făcut nimic din ceea ce era obligat să facă prin hotărâre judecătorească şi prin dispoziţiile legale. În tot acest timp, foarte lung din perspectiva urgenţei impuse de lege acestei proceduri speciale, nici un bănuţ nu a fost recuperat de firma doamnei Szekely pentru bugetul statului român. Datoriile au continuat să crească, antrenând la pierderi imense, ca un cancer imens, şi alţi agenţi economici, care avuseseră raporturi comerciale cu firma aflată în faliment şi nu au ştiut că ar trebui să le întrerupă. Doamna Szekely ar fi vrut să se apere cu afirmaţia că s-a declarat recurs, cum a invocat şi în faţa altor persoane juridice, nespecialiste în drept, prejudiciate de atitudinea ei non-combat. Dacă o astfel de conduită ne-ar conveni în alte împrejurări, de data aceasta doamna deputat U.D.M.R. nu are loc de întors. Dumneaei nu a delegat pe nimeni în consiliul de administraţie al creditoarei şi nu a participat la adunările AGA, nu deţine nici o informaţie despre Get Madison şi nu are nici un act al societăţii aflate în faliment! Numai că cei de la Get Madison nu au stat deloc cu braţele încruţişate şi dezinteresul (dezinteresat?) al doamnei deputat le-a permis şi favorizat comiterea altor nelegalităţi. La care Szekely Maria Georgeta poate fi complice…    

Tichie de mărgăritar

Dacă vă închipuiţi că SC Get Madison s-a speriat de hotărârea Tribunalului Bihor, vă înşelaţi. Nici prin gând nu le-a trecut celor ce o manevrează să achite, din proprie iniţiativă, datoriile de miliarde acumulate de la banul public. Profitând de “dezinteresul” doamnei deputat, băieţii au mai pus de o escrocherie. În care i-au avut complici pe avocata Silvia Bochiş şi pe judecătorul Florian Murg. Ei au pus umărul la o operaţiune incredibilă, de-a dreptul măreaţă prin nesăbuinţa ei. Nu numai că nu au mai plătit o datorie debitorilor lor, dar au considerat oportun să se extindă!… În “Crişana” din 18 decembrie 2003, citim un anunţ halucinant : “Consiliul de Administraţie al S.C. IFOR S.A. convoacă Adunarea Generală extraordinară a Acţionarilor, pentru data de 19 ianuarie 2004, ora 10, în Oradea, B-dul Decebal, nr. 42, cu următoarea ordine de zi: 1.Aprobarea majorării capitalului social al SC “IFOR” SA  cu aport în natură, în valoare de 2.400.000.000 lei de către SC GET MADISON IMPEX SRL”. Adică nu au bani să-şi plătească obligaţiile fiscale, dar pot să-şi majoreze capitalul social pe la alte firme “cu aport în natură”. Ei, “comisare” Moldovan, asta, ar trebui să ştii, se numeşte bancrută frauduloasă, infracţiune aflată în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie “comise în cadrul acţiunii de privatizare” şi aparţinând de competenţa PNA. Iar ca să înţeleagă toată lumea mecanismul, vă arătăm cum s-a lucrat pe două planuri.

Cum se impune liniştea în cartier

SC Get Madison are un trecut foarte încărcat. Ea este o “gaură neagră” nu doar pentru bugetul statului, ci şi pentru alte instituţii ale statului, precum Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, succesoarea legală a Fondului Proprietăţii de Stat, care o  execută silit pentru suma de 4.788.193.830 lei, reactualizabilă, reprezentând ratele nr.1 şi 2 neachitate conform contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni IFOR. Uzând de pactul comisoriu înserat în contractul de privatizare, întrucât SC Get Madison nu şi-a achitat obligaţiile asumate, prin hotărârea nr.36/2002 a Colegiului de Conducere APAPS a fost desfiinţat contractul de vânzare cumpărare a acţiunilor IFOR. Urmarea firească ar fi fost mediatizarea acestei situaţii, care în mediul economic se realizează prin radierea din Registrul acţionarilor a firmei Get Madison din calitatea de proprietară a acţiunilor IFOR. Cei ce au nevoie de informaţii comerciale corecte despre acest posibil partener, ar fi putut astfel să prevină viitoarele complicaţii şi prejudicii generate de starea de faliment şi insolvabilitate a SC Get Madison. Cel care i-a indus în eroare şi i-a privat de acest drept a fost judecătorul Florian Murg, de la Tribunalul Bihor, care a dispus la 01 aprilie (!) 2003 “reînregistrarea SC Get Madison în registrul acţionarilor” pentru acţiunile pe care aceasta nu le-a plătit niciodată. Murg a asigurat “liniştea” necesară firmei Get Madison pentru a continua fraudarea şi a altor clienţi dezinformaţi. El s-a alăturat astfel doamnei Szekely, într-o stranie asociere. În acest mod, Get Madison a putut să pozeze în proprietar de acţiuni IFOR, până zilele trecute, când Curtea de Apel Oradea a desfiinţat aberanta hotărâre a judecătorului Murg prin Dec.nr.36/2004-R. Să nu uitaţi că, în aceeaşi perioadă, Get Madison era şi în stare de faliment şi nu ar fi avut dreptul să se reprezinte singură în justiţie decât prin administratorul numit de judecătorul sindic. Iar acesta, dacă aţi uitat, este tăcuta şi inofensiva doamnă deputat Szekely, care nu zice nimic despre largheţea ei cu banii statului român. Avocata Silvia Bochiş a reprezentat în ambele procese pe SC Get Madison, de unde concluzia obligatorie că ştia despre situaţia de faliment declarat şi limitarea drepturilor, inerentă acestei situaţii. De care nimeni nu a ţinut cont!

Te prinzi, sălăjene?

Am încercat să auzim punctul de vedere al lichidatoarei Szekely Georgeta, naşa uriaşei escrocherii, dar aceasta s-a fofilat, spunând că nu este la sediu. Pot confirma aceasta doamnele Ciobanca şi Puşcaş, care au răspuns la telefonul SC Crist Vest Audit. Ce a determinat-o să nu-şi facă datoria, să păgubească statul român şi, în ultimă instanţă, pe noi, plătitorii de impozite? De ce a publicat abia în 20 ianuarie 2004 notificarea deschiderii procedurii de faliment. Chiar şi dacă ar susţine că a aşteptat soluţionarea recursului declarat de SC Get Madison (care, ştia şi ea, nu era suspensiv de executare), ar fi trebuit să nu-şi continue somnul până acum, încă trei luni, când GAZETA a aflat de afacerile ei necurate. Pentru că, nota bene, şi acel recurs a fost soluţionat încă din noiembrie anul trecut, prin respingerea celor susţinute de Get Madison. “Comisare”, dovedeşte că eşti bărbat!      

Cornel MELINTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.