Ministrul Justiției, Alina Gorghiu (PNL), a subliniat că procentul femeilor în politică a înregistrat o scădere în Parlamentul României. Gorghiu a explicat că bărbații din sfera politică, în general, nu abordează subiecte precum educația copiilor, sănătatea acestora sau depresia post-natală.

În momentul în care a fost întrebată despre aprecierea femeilor în politică, Alina Gorghiu a adus în discuție mai multe date statistice care dezvăluie adevărul din politica românească.

”Femeile, în general, merită să fie apreciate mai mult în societate. Politica este o oglindă a societăţii. Aş vrea să aduc nişte cifre în discuţie. Dacă mă refer doar la procentajul femeilor din Parlament, în urmă cu câţiva ani procentajul era undeva la 20 la sută, astăzi a scăzut undeva la 17-18 la sută. În luna martie, vorbim dimineaţa, la prânz şi seara despre femei şi ăsta e contextul în care bărbaţii ne laudă, ne aduc flori şi bomboane. După ce a trecut luna martie, uităm să lăudăm aportul femeii în politică, în mediul de business, în absolut orice domeniu şi uităm cât de necesare sunt anumite standarde pe care alte ţări europene le au fără să mai discute de cadrul legal”, a declarat ministrul Justi’iei Alina Gorghiu, într-o emisiune la Digi24.

Ministrul Justiției a ținut să explice faptul că bărbaţii din politică nu abordează anumite teme pe care femeile le-ar aborda, fiind probleme reale precum fenomenul violenţei domestice, fenomenul egalităţii de şanse, partea de educaţie, partea de  sănătate, cum să trimiţi copilul la şcoală, ce să dai de mâncare copilului, cum se tratează depresia post-natală. Toace acestea, în opinia ministrului, ar explica de ce este necesar să creşti procentul femeilor în politică.

”Avem 51 virgulă ceva procente de femei în societate. Dacă stai să te gândeşti la maniera în care trebuie să legiferezi fenomenul violenţei domestice, fenomenul egalităţii de şanse, partea de educaţie, partea de  sănătate, cum să trimiţi copilul la şcoală, ce să dai de mâncare copilului, cum se tratează depresia post-natală… Sunt atât de multe teme pe care Parlamentul le abordează mult mai simplu, eficient, curat, cu o femeie decât cu un bărbat. Bărbaţii în general nu abordează genul acesta de teme pe care le-am menţionat. Atunci îţi dai seama cât de necesar este să creşti procentul femeilor în politică”, a explicat ministrul Alina Gorghiu.

Fiind întrebată ce doare cel mai tare în politica românească ministrul a specificat că nu cuvintele for, ci faptele, lipsa de încredere și zâbetul oferit după ce ai fost trădat.

”Nu dor cuvintele. În timp dor din ce în ce mai puţin cuvintele, însă ce doare în politică în general este lipsa de încredere, zâmbitul în faţă şi când ţi-a întors spatele: «hai mă, e o femeie în politică, tot noi băieţii decidem aici la masă cine, ce, cum». La ochii albaştri se reacţionează probabil cel mai sexist în politica românească”, a mai explicat Gorghiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.