Barter politic pentru UDMR
Surse guvernamentale sustin ca PDL pune pe masa negocierilor cu UDMR o varianta de impartire administrativ-teritoriala similara celei din Romania anilor 60. Maghiarii nu sunt in mod deosebiti incantati de aceasta solutie, dar sunt dispusi sa faca un compromis in cazul in care legea electorala va fi elaborata pe placul lor.
Cea mai recenta varianta de reorganizare administrativ-teritoriala a tarii propusa de PDL isi propune stergerea cu totul a judetelor si trasarea regiunilor de la zero. Initiativa de impartire a unitatilor administrative dupa alte criterii vine in intampinarea conditiilor impuse de UDMR pentru realizarea unei coalitii pentru alegerile parlamentare si locale de anul viitor. Planul democrat liberalilor porneste de la organizarea teritoriala din Romania anilor 1960-1968. Conform unor surse din conducerea partidului citate de Gandul.info, varianta PDL va cuprinde 12-14 regiuni, elaborate plecand de la cele saisprezece regiuni care alcatuiau harta tarii in anii 60.
Firimituri de la vecini
O parte din judete ar fi astfel reimpartite, taiate in doua si alipite unor regiuni diferite. Un exemplu este judetul Alba, care ar putea fi impartit intre Cluj si Hunedoara. Cluj-Napoca va fi resedinta de regiune pentru o unitate administrativa care va cuprinde actualul judet Bistrita-Nasaud, o parte din judetul Alba, si o parte din Salaj. Spre Cluj va veni partea de vest a Salajului, iar cea vestica ar trece in componenta Crisanei. Prin acest plan se vor reinfiinta regiunile istorice Banat, Maramures si Oltenia, iar Moldova ar fi impartita in doua regiuni: una care va cuprinde Iasi, Neamt, Suceava si Botosani, cu capitala la Iasi si o a doua care se va intinde pe teritoriul judetelor Bacau, Vaslui si Vrancea, cu capitala la Bacau.
In ceea ce priveste problema Tinutului Secuiesc, partidul de guvernamant si-a propus impartirea judetelor cu populatie majoritar maghiara, reunind Harghita si o mare parte din judetul Mures intr-o singura regiune, dar trecand Covasna sub autoritatea Brasovului. Aceasta varianta nu va fi neaparat pe placul maghiarilor, insa o solutie in acest caz poate fi recunoasterea ca entitate culturala a Tinutului Secuiesc, dincolo de granitele administrative ale regiunilor, propunere inaintata anul acesta de presedintele PDL Brasov George Scripcaru.
Cotidianul online mai arata ca existenta acestei variante a fost confirmata si de surse guvernamentale, unul dintre ministrii cabinetului Boc declarand ca aceasta este o varianta de lucru, insa nu s-a luat inca o decizie finala in aceasta privinta. Si premierul a anuntat public, in cadrul unei vizite recente la Timisoara, ca nu a renuntat la planul de reorganizare a tarii, promitand ca discutiile cu partenerii din arcul guvernamental isi vor atinge scopul. Pana la data de 1 noiembrie ar trebui sa existe primele concluzii ale dezbaterilor din cadrul coalitiei, astfel incat o pozitie comuna sa fie anuntata in cel mai scurt timp. Daca pedelistii si udemeristii nu ajung la o solutie comuna, orice dezbatere privind reorganizarea administrativa va fi abandonata in actuala legislatura. PDL va discuta mai in detaliu aceste propuneri in cadrul unei intalniri a Consiliului Director anuntata pentru data de 24 octombrie.
Troc cu legea electorala
Insa transformarea judetelor in regiuni nu este numai un aspect al negocierilor politice dintre UDMR si PDL. Emil Boc are in vedere prin aceasta initiativa si reducerea cheltuielilor suportate de bugetul de stat, dar si comasarea alegerilor si retrasarea colegiilor. Reimpartirea teritoriala ar livra pretextul perfect pentru amanarea alegerilor locale in toamna, care, potrivit legii, nu poate avea loc decat in cazuri exceptionale, iar in absenta unei calamitati naturale sau a unui conflict militar, aceasta este singura solutie viabila.
Regiunile ar simplifica si trasarea noilor colegii uninominale in avantajul puterii. Noua lege electorala si noua forma administrativa ar putea sa fie asumate la pachet luna viitoare, inainte de votarea bugetului pe anul viitor. Pentru ca acest lucru sa se intample, democrat liberalii au insa nevoie de acordul partenerilor de la UDMR, ghimpele cel mai dureros din coasta guvernarii, care nu reuseste sa gaseasca o varianta care sa multumeasca toti partenerii politici. UDMR nu este dispus sa renunte la propriul proiect de reorganizare administrativa, dar respinge si sistemul de vot propus de PDL. Maghiarii doresc mentinerea modelului de compensare cu lista nationala pentru o parte din mandatele puse in joc la alegerile de anul viitor si se opun implementarii sistemului ce permite accederea in parlament doar a primilor doi clasati din colegiile uninominale. Astfel ca aici va fi nevoie de un compromis. Democrat-liberalii ar fi dispusi sa cedeze in fata sistemului compensat cu lista propus de UDMR, cerand la schimb partenerilor de guvernare sa accepte varianta PDL a reorganizarii administrative, potrivit surselor Gandul.
Deputatul PDL Razvan Mustea a declarat, luni, 10 octombrie, dupa sedinta Biroului Permanent National (BPN) al PDL, ca prioritatile politice ale partidului raman reorganizarea administrativ-teritoriala pe formula de pana la 12 regiuni si legea electorala. âPrioritatile noastre politice raman regionalizarea pe formula discutata la Colegiul Director, si anume varianta de pana la 12 regiuni, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, legea electorala in sistem uninominal plus compensare in functie de numarul de voturi obtinute si reducerea numarului de parlamentari la 300â, a declarat acesta. Insa nu a putut da un raspuns concret in legatura cu strategia formatiunii politice in cazul in care nu se va bucura de sprijinul UDMR.
Fara UDMR nu se poate
Tot atunci, europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat ca partidul din care face parte nu poate face fara UDMR reorganizarea administrativ-teritoriala si a apreciat ca democrat-liberalii asteapta âvremuri mai buneâ. âFara UDMR, nu putem sa facem reorganizarea administrativ-teritoriala. Deci, treaba e simpla: ori gasim o solutie si daca nu, suntem blocati. Asteptam vremuri mai bune”, a spus Stolojan, raspunzand unei intrebari a ziaristilor, inaintea sedintei BPN al PDL.
Toti democrat liberalii inteleg ca sunt legati de mani si de picioare de aceasta alianta politica. âDeclaratia liderului UDMR, Kelemen Hunor, potrivit careia reorganizarea administrativa nu va avea loc pana in 2012, iar daca se va face, se va face fara UDMR, dar ca, in acelasi timp, UDMR sustine comasarea alegerilor pentru ca se fac economii bugetare, nu poate fi interpretata decat ca o incercare de santaj politic sau de dans politic (cum vreti sa ii spuneti), care ingreuneaza dialogul politicâ, sustine europarlamentarul PDL Monica Macovei, intr-o postare pe blogul personal. Aceasta face referire la faptul ca presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, la Arad, ca âregionalizarea nu se va face pana in 2012 sau, daca se va face, se va face fara UDMR. Eu cred ca o reforma administrativa trebuie facuta la inceputul ciclului electoral, nu la sfarsitul mandatului, si de aceea in acest moment tot ce am discutat, ce am vazut, nu poate fi sustinutâ.
Diana Gabor
Variante pentru reorganizare
Reorganizarea teritoriala a trecut printr-o multime de variante pe parcursul guvernarii PDL. In primavara acestui an, Gazeta de Cluj va prezenta o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.315/2004 privind dezvoltarea regionala in Romania. Aceasta propunea constituirea a 16 regiuni si 5 macroregiuni de dezvoltare, unitati administrative fara statut juridic. Potrivit propunerii legislative, Cluj-Napoca ar putea forma o regiune alaturi de judetele Bistrita-Nasaud si Maramures. Aceasta impartire in regiuni a fost trimise spre incadrare in clasificarea NUTS 1 si 2 la Comisia Europena, necesara pentru ca unitatile de dezvoltare sa fie luate in considerare la atribuirea de fonduri comunitare.
Anul trecut, si conducerea Consiliului de Dezvoltare Regionala de Nord-Vest a decis sa initieze un proiect legislativ de regionalizare a Romaniei. Consiliul, dominat de presedintii consiliilor judetene Cluj, Salaj, Bistrita-Nasaud, Bihor, Satu Mare si Maramures, urma sa promoveze proiectul in cadrul procedurii de revizuire a Constitutiei, anuntat de presedintele Traian Basescu in campania electorala. Fostul primar al Clujului, premierul Emil Boc, este de parere ca aceste regiuni vor fi gandite ca forme de reorganizare administrativ-teritoriala a tarii care sa raspunda nevoilor tarii, si nu ca regiuni formate pe criterii etnice. In plus, daca acestea trebuie sa aiba statut juridic, trebuie revazuta Constitutia, arata prim-ministrul. âAvem Constitutia Romaniei, care este principalul element de reper atunci cand pornim orice discutie despre reorganizarea administrativ – teritoriala in plan regional. Constitutia, in acest moment, este foarte clara: Romania este stat national unitar. Nu vom putea avea niciun fel de structura cu componenta federala in Romania, prin care sa putem vorbi ca in Germania de landuri, sau ca in America de stateâ, a explicat premierul, citat de realitatea.net.