
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a avut amabilitatea de a acorda un interviu în exclusivitate pentru portalul Deschide.MD, în care a vorbit despre prețul politic al actualilor lideri de guvernare de la Chișinău, despre ce mai poate fi reparat în politica moldovenească, despre anul electoral din România și așteptările Mișcării Populare de la moldovenii cu cetățenie română redobândită, dar și despre atitudinea SUA, NATO și UE față de Unire. Redăm mai jos discuția cu Traian Băsescu:
Deschide.MD: Domnule Președinte, cum evaluați situația din Republica Moldova? Ce soluție avem acum, ce soluție se poate identifica pe termene mediu?
Traian Băsescu: Cel mai important lucru este că în momentul de faţă ţara pare a intra într-o perioadă de stabilitate guvernamentală şi asta va avea ca efect intrarea într-o perioadă de oarecare redresare economică. Stabilitatea guvernamentală era în mod cert o urgenţă absolută.
Pe termen mediu, însă, este clar că liderii actualelor partide pro-europene aflate la guvernare şi-au epuizat resursele de credibilitate, iar lideri politici precum domnii Ghimpu, Lupu sau Plahotniuc şi cei din imediata lor apropiere trebuie să înţeleagă că le-a trecut vremea. Ce au putut să facă ei pentru ţară se vede: stat aproape capturat, sărăcie, corupţie şi minciună; reprezintă ceea ce ei au putut oferi cetăţenilor.
Avantajul actualei perioade de stabilitate guvernamentală este şi acela că permite un respiro noilor formaţiuni politice să se organizeze până la alegeri. De asemene, trebuie recuperat pentru politică ceea ce nu este alterat din partidul domnului Streleţ care, prin refuzul de a se alătura domnilor Plahotniuc, Ghimpu şi Lupu la guvernare, a demonstrat că este mai sănătos ca partid decât fostul său lider, Vlad Filat. Sunt convins, de asemenea, că structuri sănătoase sunt şi în partidul domnului Ghimpu, numai că acesta nu înţelege să se retragă, pentru că, pur şi simplu, a trecut vremea liderilor vocali, dar fără rezultate pozitive pentru oameni.
Aş mai face o observaţie legată de actualele abordări. Atenţia se concentrează pe un singur om, pe domnul Plahotniuc. Este o eroare. Răul în Republica Moldova este într-o paletă mult mai largă. Știu reacția politicienilor de la Chișinău când le spui ce nu le convine. Ei spun cam aşa: „nu înţelegeţi voi, la Bucureşti, situaţia din Republica Moldova”. De multe ori le-am tolerat afirmaţiile din politeţe, dar niciodată nu ne-au păcălit. Ştiam că mint, ştiam că una ne spun nouă şi alta spun pe la spatele nostru. Iar rezultatele minciunilor lor, ale celor care pretind că le ştiu pe toate, sunt cele pe care astăzi le trăiesc cetăţenii ţării.
Vă dau un simplu exemplu. În 1991 produsul intern brut pe cap de locuitor în România şi Republica Moldova erau egale. Astăzi, România are un produs intern brut de circa zece ori mai mare pe cap de locuitor decât cel din Republica Moldova. Asta spune tot, în condiţiile în care şi în România au fost şi încă sunt destule probleme.
Deschide.MD: României i s-a reproșat că a susținut această guvernare numită pro-europeană, dar coruptă. Cum replicați celor ce vorbesc despre susținerea puterii lui Plahotniuc?
Traian Băsescu: Vreau să ne înţelegem foarte bine, eu nu vorbesc în numele României, ci în numele meu personal.
Eu cred că România nu susţine nici actualul guvern, nici pe domnul Plahotniuc, nici pe domnul Ghimpu şi nici pe domnul Lupu. Cu siguranţă, îi ştim pe fiecare cât valorează. Vă asigur că eu, cel puţin, nu mai cred în proeuropenismul acestor domni care, ca şi Filat, au înşelat poporul, dar şi partenerii internaţionali, cât au putut.
România trebuia însă să reacţioneze la situaţia reală a Republicii Moldova în condiţiile în care nimeni nu era dispus să împrumute ţara care se apropia de momentul în care nu mai putea plăti nici pensiile şi nici salariile. N-ar fi suferit domnii Plahotniuc, Ghimpu sau Lupu, ci populaţia. Aşa că susţinerea României trebuie privită ca un sprijin pentru cetăţeni şi nu pentru politicieni. După alegerea preşedintelui va reveni probabil la Chişinău şi Fondul Monetar Internaţional, dar până atunci România trebuia să ajute aproape necondiţionat.
Deschide.MD: Cum considerați astăzi viitorul Republicii Moldova? Are forță Federația Rusă să deturneze orientarea europeană și occidentală? Poate finanța o Republica Moldova cât o ”Transnistrie” mai mare la granița României?
Traian Băsescu: Viitorul Republicii Moldova depinde, în primul rând, de cetăţenii şi politicienii săi. Federaţia Rusă nu poate deturna orientarea către occident a ţării. Dar, în condiţiile în care politicienii de la Chişinău vor continua să creadă că este posibil ca, în acelaşi timp, să ai şi un Acord de Asociere şi liberă circulaţie cu UE, pe de o parte, şi să faci ochi dulci şi Uniunii Vamale, pe de altă parte, jucând după cum le este obiceiul, la două capete, şi crezând că i-au păcălit pe toţi, orientarea spre Occident poate fi afectată consistent. Deşartă iluzie, nu reuşesc să păcălească pe nimeni, în schimb, decredibilizează ţara .
Cu siguranţă însă, Federaţia Rusă este interesată, în primul rând, de menţinerea controlului în Transnistria şi, mai puţin, de restul teritoriului Republicii Moldova. Moscova va lua sub influenţa sa toată Republica Moldova doar dacă i se oferă gratis de politicienii de la Chişinău şi, cu siguranţă, fără a finanţa ţara. Nu vă faceţi iluzii din acest punct de vedere.
În concluzie, Federaţia Rusă nu poate deturna orientarea occidentală a ţării. Acest lucru îl pot face doar politicienii de la Chişinău.
Deschide.MD: Ce ar trebui să facă cetățenii din Republica Moldova pentru o viață mai bună, pentru a nu mai fi furaţi de liderii săi?
Traian Băsescu: În primul rând, să nu-i voteze pe cei care vor să-i predea gratis în Uniunea Vamală a Moscovei. Ar trebui să fi fost suficienţi peste 50 ani sub regulile Moscovei.
Acordul de Asociere la Uniunea Europeană a dat o perspectivă occidentală ţării şi cetăţenilor ei.
În al doilea rând, să nu-i mai voteze pe cei care i-au dezamăgit şi, nu în ultimul rând, să susţină noi lideri pro occidentali.
Deschide.MD Spuneați recent că intenționați să vă luați cetățenia RM în ultimele zile de mandat ale președintelui Timofti. Dacă reușiți acest lucru, luați în calcul posibilitatea de a candida la președinția RM în cazul în care șeful statului va fi ales de întreg poporul?
Traian Băsescu: Asta numai dacă preşedintele Timofti va fi de acord. Eu nu-mi doresc să fiu cetăţean al Republicii Moldova pentru a face politică pe partea stângă a Prutului. Este pentru mine doar o chestiune de suflet, o chestiune simbolică. Altfel, îmi ajung cei 10 ani în care am fost preşedintele României.
Deschide.MD: Anul acesta se așteaptă două scrutinuri în România. Cât de mult mizați pe votul basarabenilor cu cetățenia română redobândită și cât de activă, din punct de vedere electoral, va fi Mișcarea Populată, aici, pe malul stâng al Prutului?
Traian Băsescu: Eu vreau să le mulțumesc românilor din R. Moldova pentru sprijinul pe care mi l-au acordat în 2009 la alegerile prezidenţiale. Prin votul lor, România a avut un alt destin.
Mișcarea Populară este singurul partid politic din România, care și-a asumat prin programul său politic obiectivul unirii celor două state românești.
Mi-aș dori mult ca și cetățenii români de peste Prut să devină tot mai activi în viața politică din România, pentru că aceasta este și țara lor. Eugen Tomac este un exemplu, însă să știți că aproape în toate județele din România avem membri cu origini basarabene și au venit în Mişcarea Populară, pentru că se simt aproape de mesajul nostru politic.
În acelaşi timp, la Chişinău, Mişcarea Populară îl are ca şi coordonator pe domnul Doru Dendiu care este activ în societate şi sperăm să convingă şi să atragă la vot pe mulţi dintre cetăţenii români din Republica Moldova.
Deschide.MD: Mizați pe susținerea vreunei forțe politice de la Chișinău la scrutinurile așteptate anul acesta în România? Ați / veți iniția dialoguri în acest sens?
Traian Băsescu: Eu voi păstra un dialog deschis cu toţi liderii politici de la Chișinău care cred în România, dar nu pentru susţinere electorală.
În ceea ce priveşte sprijinul electoral, Mişcarea Populară mizează pe parteneriat cu cetăţenii români din Republica Moldova şi nu pe sprijinul partidelor politice de la Chișinău. Obiectivul meu şi al lui Eugen Tomac este să ne apropiem de cetăţenii români indiferent de partidele din care fac parte.
Deschide.MD: La Chișinău au fost făcute declarații despre faptul că Dvs. ați fost cel care l-ați fi convins pe Ion Sturza să nu se implice în politică în 2013 – 2014 (în Partidul Liberal Reformator condus de Ion Hadârcă), iar acest lucru s-ar fi întâmplat la „rugămintea” lui Vlad Filat. Cum comentați aceste declarații?
Traian Băsescu: Nicio legătură cu realitatea. În cei 10 ani cât am fost preşedinte nu-mi aduc aminte să fi avut măcar o singură discuţie cu domnul Ion Sturza, iar Filat n-ar fi îndrăznit niciodată să încerce a mă implica în astfel de discuţii.
Ce trebuie să înţelegeţi dumneavoastră este faptul că niciodată nu am crezut fără rezerve în liderii de la Chişinău. Ştiam bine că una spuneau, când discutau cu mine, şi alta, în spatele meu. Eu i-am susţinut tot timpul, indiferent care a fost numele lor, pentru că am dorit din tot sufletul să ajut Republica Moldova să se smulgă din propria-i istorie recentă. Dar intervenţii ca domnul Ion Sturza să facă sau să nu facă ceva, nu am făcut niciodată.
Deschide.MD: În opinia Dvs, există vreo schimbare de atitudine din partea SUA/NATO față de proiectul Unirii dintre Republica Moldova și România? Dar din partea UE?
Traian Băsescu: Partenerii României, atât Statele Unite, cât și statele membre ale Uniunii Europene, cunosc abordarea mea față de această nedreptate comisă de doi criminali în secolul trecut. Eu am spus-o întotdeauna deschis și asumat: suntem o națiune care locuiește în două state prin voința lui Hitler și Stalin, iar unirea se va face atunci când românii de pe cele două maluri ale Prutului vor dori să trăiască într-un singur stat. Aceasta este realitatea și nicio țară apropiată României nu se va împotrivi îndeplinirii acestui ideal.
Ştiu că povestea unirii este prezentată de politicienii de la Chişinău ca fiind una căreia ba SUA, ba UE, ba NATO i se opun. Este o minciună. Dacă cetăţenii şi politicienii din cele două state româneşti vor hotărî în mod democratic, prin parlamentele lor sau prin referendum, acest lucru, fără utilizarea forţei, nu se va opune nimeni. Sunt convins că nici Moscova nu se va opune unirii. De altfel, prin Actul Final de la Helsinki, din 1975, se precizează că „frontierele pot fi modificate prin mijloace paşnice şi prin acord”. Dar trebuie s-o spunem deschis în contextul abordării subiectului unirii: România a fost până la Nistru.
Daţi-mi voie să vă spun foarte cinstit că, după părerea mea, unirea Republicii Moldova cu România este soluţia viitorului şi este utilă ambelor ţări.
În plus, ţineţi cont că la NATO şi UE nu există planuri de extindere dincolo de frontierele României, fie că vorbim de frontiera de Nord, cu Ucraina, fie că vorbim de frontiera de Est, cu Republica Moldova. Din punct de vedere al extinderii, priorităţile NATO şi UE sunt Balcanii ca proiecție pentru următorii 20 de ani.
Altfel spus, unirea Republicii Moldova cu România este soluţia care poate aduce cel mai repede şi securitate,, şi un trai mai bun pentru cetăţenii din stânga Prutului. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru ambele ţări.
Deschide.MD