Preşedintele Traian Băsescu i-a atenţionat joi pe judecători, la Reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei de la Ministerul Justiţiei, spunând că pe viitor aceştia vor decide cine este preşedintele ţării.

Eu înţeleg că procedura este sfântă pentru că are misiunea de a garanta drepturile procesuale ale părţilor. Amânarea la nesfărşit face justiţia ineficientă.

Procesele se amână continuu şi normal că se ajunge la sute de dosare dacă practica este să amâni şi nu să judeci. Cât la sută din dosare sunt amânate, de multe ori batjocorindu-se procedura? Nu este un mod de a face justiţia mai eficientă decât este.

Dacă am pune în aplicare hotărârile judecătoreşti, România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă. Dacă abordarea este „nu-mi pasă de lege şi de cum poate funcţiona statul” degeaba facem coduri noi şi legea micii reforme.
Cum se poate pune justiţia în situaţii atât de delicate?

Atenţie la echilibrul puterilor în stat. Mâine-poimâine veţi decide prin hotărâri judecătoreşti cine este preşedintele României. Noi nu avem niciun mecanism de stabilire a echilibrului între executiv, legislativ şi justiţie.

Cine afectează bugetul de stat indică sursa, iar corect ar fi ca magistraţii, când dau hotărâri, să ne spună şi sursa de finanţare. Nu se întâmplpunerea continuă a statului în dificultate, ci nerespectarea soluţiilor judecătoreşti. Mesajul meu este legat de respectarea echilibrului constituţional între puterile statului. Sunt legi şi pentru judecători, pe care aceştia trebuie să le aplice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.