Comisia prezidenţială de analiză a regimului politic şi constituţional din România i-ar putea da preşedintelui Traian Băsesu dreptul de a dizolva Parlamentul sau Guvernul. Raportul va trebui consultat în discuţiile despre reforma constituţională

Comisia prezidenţială de analiză a regimului politic şi constituţional din România îşi va prezenta raportul în această săptămână, după e acesta a fost trimis în prealabil mai multor organizaţii nonguvernamentale. Potrivit deciziei de înfiinţare, Comisia prezidenţială de analiză a regimului politic şi constituţional din România a fost constituită "cu scopul de a redacta un document care să identifice limitele politice şi constituţionale ale regimului de guvernare şi să sugereze cadrul dezbaterii privind revizuirea Constituţiei şi reorganizarea instituţională a statului". Potrivit administraţiei prezidenţiale documentul va fi un element de care va trebui să se ţină cont în discuţiile viitoare despre reforma constituţională.

Băsescu vrea să dizolve

Preşedintele Traian Băsescu preciza într-o emisiune TV că textul pe care îl va propune cuprinde pentru situaţiile neclare ale actualei legi fundamentale nu una, ci mai multe soluţii şi că principiul de la care a plecat documentul, la cererea sa, este ca regimul politic al României să nu devină republica prezidenţială, ci acela ca situaţiile de criză să poată fi rezolvate de preşedintele ţării prin pârghii pe care să le capete prin noul text.

Constituţionaliştii au fost de acord că în prezent neclarităţile textului legii fundamentale a produs interpretări care au dus la tensiuni şi conflicte între puterile şi instituţiile statului, în condiţiile în care regimul politic a fost conceput ca o republică semiprezidenţială, în care răspunderile şi puterile sunt distribuite echivoc între mai mulţi actori publici.
 
De pildă, preşedintele ţării nu poate dizolva Parlamentul decât în situaţia în care trei Guverne cad succesiv în Parlament în decurs de 60 de zile. De asemenea, preşedintele poate revoca un ministru numai dacă îi cere premierul, iar şeful statului nu-l poate revoca pe primul ministru, deşi este cel care îl desemnează. Premierul este, în schimb, demis de Parlament, prin moţiune de cenzură. Prin acest raport se fac practic propuneri de modificare a Constituţiei astfel încât Preşedintele României să aibă dreptul de a dizova fie Guvernul, fie Parlamentul.

Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.