Fostul Președinte al României, Traian Băsescu, a înregistrat o acțiune în instanță prin care vrea să scape de sentința care a decis că a fost securist.

În data de 25 iulie 2022, în plină vacanță judecătorească, Traian Băsescu a înregistrat, pe rolul Secției a VIII-a de contencios administrativ și fiscal al Curții de Apel București, o cerere de revizuire a fondului judecat și soluționat, cu privire la constatarea drept lucrător sau colaborator al Securității, în accepțiunea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 24/2008. Concret, el a chemat în judecată Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și cere revizuirea Deciziei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunțată chiar de către Curtea de Apel București.

Conform fișei dosarului, Băsescu are calitatea de reclamant, CNSAS are calitatea de intimat, iar primul termen al procesului a fost deja stabilit, pentru data de 21 octombrie 2022, începând cu ora 11.00.

„Petrov” încearcă, astfel, să întoarcă soluția pronunțată de Curtea de Apel București, pe fond, în dosarul 3160/2/2019, privind constatarea calității de lucrător sau de colaborator  al Securității, dosar înscris în data de 29 mai 2019, pe rolul aceleiași Secții a VIII-a de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel București, unde a depus și cererea de revizuire, unde reclamantul era, atunci, CNSAS, iar pârâtul era Traian Băsescu.

Hotărârea din 2019

Reamintim că, la data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a pronunțat Hotărârea nr. 471/12019, prin care a admis acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al fostei Securități a lui Traian Băsescu.

Fostul președinte a atacat cu recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție, hotărârea instanței de fond, recurs soluționat în data de 23 martie 2023, respins de către instanța supremă, ca nefondat.

Din acel moment, Traian Băsescu a început să piardă, pe rând, toate privilegiile de fost președinte, privilegii care, conform legii, nu se acordă persoanelor care au fost declarate definitiv drept turnători la Securitate. Mai întâi, SPP i-a retras paza pentru vila de protocol, după care și garda de corp, mașina și aghiotantul. Apoi, RA-APPS l-a notificat că are la dispoziție 60 de zile să părăsească vila din Gogol și biroul din Eminescu. Pentru ca, la final, Administrația Prezidențială să-i suspende plata indemnizației lunare egală cu 75% din indemnizația președintelui în exercițiu, dar și plata salariului asistentului de la cabinetul de lucru alocat fostului președinte.

1 COMENTARIU

  1. O SMECHERIE DECACAO ca sa nu fie OBLIGAT sa demisioneze din functia de EUROPARLAMENTAR……! Acest personaj care a DISTRUS ROMANIA cu asta s-a ocupat tot timpul..GAINARII SECURISTE!!!!!
    Intr-o tara civilizata TOTI CEI NUMITI IN FUNCTII DE DEMNITATE PUBLICA DE ACEST JOSNIC INFORMATOR TEBUIE FIE SA-SI DEA DEMISIA PE LOC FIE SA FIE ANCHETATI..sa vedem CE INTERESESE SERVESC!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.