Preşedintele Traian Băsescu a enumerat ieri în faţa Parlamentului o serie de obiective pe care le va susţine pe termen mediu, printre care reforma Constituţiei, a pensiilor, modificarea structurii CSM, adoptarea urgentă a codurilor de procedură, care s-ar putea concretiza în timpul unui nou mandat. Băsescu a anunţat, în finalul discursului-bilanţ din Parlament, o serie de obiective pe care a spus că le va promova ca priorităţi ale sale pe termen mediu, pe care urmează să le susţină public şi în relaţia cu partidele şi Guvernul. Şeful statului a precizat că priorităţile sunt şi pe termen mediu, dar şi până la finalul mandatului prezidenţial. Enumerarea între priorităţi a reformei constituţionale, a reformei pensiilor sau adoptarea în regim de urgenţă a codurilor de procedură, a căror concretizare poate dura ani de zile (cazul modificării Legii fundamentale) sugerează şi faptul că preşedintele în exerciţiu intenţionează să obţină un nou mandat la Cotroceni. Aceste teme ar putea fi, la o interpretare în aceeaşi cheie, şi cele ale campaniei sale electorale. Preşedintele a arătat că legile pe care Guvernul şi-a asumat marţi răspunderea în Parlament nu pot fi decât începutul unei restructurări profunde care ar fi trebuit să înceapă în 2007, imediat după intarea României în rândul statelor membre UE. Şeful statului a enumerat, în faţa plenului reunit, câteva dintre priorităţile pe termen mediu pe care le va susţine cu argumente atât public, cât şi în relaţia cu partidele şi Guvernul, până la încheierea mandatului său.
Accent pe managementul resurselor
Prima prioritate identificată de şeful statului este reforma constituţională, prin care se stabilesc clar atribuţiile instituţiilor,rolul de mediator al preşeduntelui şi se instituie Parlamentul unicameral. Şeful statului a insistat de asemenea pentru adoptarea în regim de urgenţă a codurilor de procedură penală şi civilă şi asupra modificării structurii CSM, astfel ca o treime din membrii CSM să fie reprezentanţi ai societăţii civile. Un alt obiectiv "extrem de important în modernizarea statului" este legat de reforma sistemului de pensii prin aplicarea principiului contributivităţii,pentru a se creea echitate, a arătat preşedintele. "Un alt obiectiv care cred că ar trebui să devină prioritar este elaborarea codului asistenţei sociale. El este necesar deoarece în momentul de faţă există peste 202 drepturi de asistenţă socială reglementare prin 179 de acte normative. Există segmente importante de bneficiari care nu se află în categoria persoanelor care să necesite protecţie socială specială", a spus preşedintele Băsescu a ţinut să explice de ce a vorbit despre un număr foarte mare de asistaţi social, 11 milioane, arătând că şi oameni bogaţi primesc, de exemplu, subvenţia pentru încălzire în mod indirect. "Cred că esenţa ar fi să focusăm mai bine resursele destinate protecţiei sociale. La ce i-o trebui lui Copos sau mie subvenţie la încălzire?", a spus Băsescu.
Descentralizarea, rămâne un vis
Şeful statului s-a mai referit la continuarea procesului de descentralizare, la numirea în funcţii de conducere, atât la nivel central cât şi local, pe criterii de competenţă, la gestionarea politicilor fiscale, monetare şi a situaţiei macroeconomice, dar şi la menţinerea ţintei de aderarea la zona euro în 2014. Un alt obiectiv prioritar este, potrivit preşedintelui, aderarea la spaţiul Schengen. În domeniul politicii externe, Băsescu a insistat pe consolidare relaţiei cu Franţa şi SUA şi pe reevaluarea relaţiei cu Republica Moldova. "Aici am o rugăminte specială, să urmăriţi accelerarea procesului de acordare a cetăţeniei române pentru cetăţenii din Republica Moldova", s-a adresat Băsescu parlamentarilor.
Preşedintele “jucător”
Băsescu a recunoscut că a fost un preşedinte “jucător”. "Poate am făcut şi greşeli. Nu ascund acest lucru, dar întotdeauna am acţionat cum am crezut că este mai bine pentru oameni, pentru milioane de români care şi-au dorit un preşedinte implicat, jucător. Doar românii pot judeca aceste acţiuni. În urma mandatului meu, România este membră cu drepturi depline în UE, autorităţile judiciare nu mai au reţineri în judecarea unor miniştri, presa îşi ia atâta libertate câtă vrea, adevărul despre crimele comunismului a fost făcut public, românii nu mai votează liste pentru Parlamentul României, Marea Neagră, Dunărea, Nabucco au devenit oficial proiecte europene, preşedintele românilor nu a făcut niciun fel de compromisuri, avem o pensie minimă garantată şi pentru cei care nu au contribuit la sistemul de pensii" a spus preşedintele. "În urmă cu cinci ani România era în afara UE. Aderarea ne-a adus o creştere economică datorată investiţiilor, o creştere a nivelului de trai şi a prestigiului României. Am convingerea că introducerea cotei unice de impozitare pe care am susţinut-o încă din timpul campaniei mele a contribuit esenţial la îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor" a mai spus Băsescu.
Băsescu îi acuză pe magistraţi
Preşedintele a redeschis conflictul cu magistraţii pe care i-a acuzat de stagnarea reformelor în justiţie. "Să ne amintim că în urmă cu cinci ani, simpla idee de a investiga un ministru sau parlamentar pentru corupţie era o idee tabu. Din 2005, DNA a trimis în judecată 20 de demnitari din tot spectrul politic. Am considerat că datoria mea este să stopez orice ingerinţă a factorului politic în justiţie. Rezultatele DNA, remarcate şi de ultimul raport pe justiţie al UE, sunt numai cteva elemente care desprat radical situaţia de astăzi de cea de acum cinci ani. După aderare, reformele din justiţie au fost amânate. Rezultatele s-au văzut. Deşi DNA a trimis peste 20 de demnitari în judecată, niciunul nu a fost condamnat. Instanţele de judecată sunt în continuare loc de tergiversări. Ce vedeţi acum în justuşie este o dovadă a faptului că magistraţii se bucură de libertate dar nu ştiu ce să facă cu această libertate. Se pare ca au uitat să citească articolul 21 din Constituţia României" a spus preşedintele.
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.