La sfârșitul lunii februarie 2022, primarul Emil Boc anunța cu mare fast că programul „o masă caldă” în școlile din municipiu a fost aprobat de Consiliul Local. Prin urmare, patru școli din Cluj-Napoca urmau să servească o masă caldă elevilor, printre acestea numărându-se Școala „Traian Dârjan”, Colegiul Pedagogic ”Gheorghe Lazăr”, Colegiul ”Napoca” și Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”. Dacă primele trei școli s-au bucurat de oportunitate, Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” a dat vrabia din mână pe cioara de pe gard și a renunțat la masa caldă în favoarea unei mese reci, cu toate că părinții au depus mai multe cereri în acest sens.

Părinții elevilor susțin că directorul insituției de învățământ, Marinela Violeta Zamfir, a afirmat că elevii nu pot lua o masă caldă și trebuie să se mulțumească cu un sandwich rece din cauză că nu există o cantină în unitate. Însă normele metodologice din 2021 de aplicare a prevederilor OUG nr. 91/2021 privind aprobarea continuării programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi – program în cadrul căruia se regăsește și Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, reglementează suportul alimentar ca fiind masa caldă, în regim catering, pentru elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, mâncarea putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop, cu respectarea OMS 1456/2020.

Mai mult părinții care au îndrăznit să ceară explicații și să aducă argumente în favoarea unei mese calde pentru elevi au fost îndemnați de către conducerea instituției de învățământ să le ducă sandwichuri calde copiilor la gard, ca la închisoare, dacă nu sunt mulțumiți de situația actuală.

Nici măcar Inspectoratul Școlar Județean Cluj nu pare că este prea interesat de soarta elevilor, îndemnându-i pe părinți să trimită mai multe adrese și să aștepte un răspuns.

Programul „o masă caldă în școli” este subvenționat de la bugetul central cu 10 lei/elev/zi, la care se adaugă 5lei/elev/zi de la Primăria Cluj-Napoca.

Este de neconceput cum un liceu cu renume din Cluj-Napoca oferă elevilor, indiferent de vârstă (de la grupa 0, la clasa a XII-a), același sandwich, cu aceleași ingrediente.

Firma care produce sandwichurile pentru elevii de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” este SC Leon events SRL, cu sediul pe strada Taberei nr. 3, Cluj-Napoca, iar potrivit contractului încheiat cu liceul, societatea comercială trebuie să producă zilnic 1679 de poții contra sumei de 23.992 de lei/zi. Am încercat să luăm legătura cu Lung Leon Florin, aministratorul firmei, însă acesta nu a răspuns la telefon.

În timp ce elevii trebuie să se mulțumească cu un sandwich rece, părinții susțin că profesorii servesc în fiecare zi o masă caldă.

Am încercat să luăm legătura cu directorul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Marinela Violeta Zamfir, însă ni s-a transmis că directorul este foarte ocupat și am fost redirecționați către directorul adjunct, Iulian Teodorescu. Acesta ne-a declarat următoarele:

„În acest an școlar am repartizat clasele pe săli, iar sala de mese disponibilă a fost transformată într-o sală de clasă. Normele ne impun să avem spații proprii pentru servirea mesei. Noi am întrebat DSP-ul dacă se poate să servim masa în sălile de clasă, însă nu îndeplineam condițiile pentru depozitarea alimentelor și nici suficient spațiu pentru fiecare elev.”

L-am întrebat pe directorul adjunct Iulian Teodorescu dacă există vreo diferență între pachetul alimentar pe care îl primesc preșcolarii, față de cel pe care îl primesc elevii de liceu. Acesta ne-a răspuns că singura diferență este gramajul, astfel preșcolarii primesc un sandwich de 200 de grame, iar liceenii un sandwich de 300 de grame.

Citește și: Șeful IPJ Cluj cercetat disciplinar pentru că nu a raportat moartea unui bucătar

14 COMENTARII

 1. Ceea ce prezentați dvs e cât de cât ok. Azi, băiatul meu care e la o clasa de mate-info a primit Sandwich cu șuncă… dar fără șuncă… Am aflat ca și alți colegi de clasa (3) au avut aceeași surpriza. Nu am nimic, nu putem fi fitosi pe ceva ce e gratuit. Din alt punct de vedere dacă se cheltuiesc 10 lei de la Guvern și 5 lei de la Primărie, iar la alte licee se face treaba buna prin asigurarea mesei calde, nu vad de ce nu se poate și la Liceul Bălcescu, mai ales ca profesorii acestui liceu primesc aceasta masa calda. Propun sa vina casoletele cu 5 minute înainte de pauza mare, iar în 15 minute elevii cred ca pot servi masa în sălile de clasa. Dacă profesorii pot în sala profesoral, atunci și elevii pot, în sala de clasa.

 2. Cred ca ziarul, in baza Legii privind liberul acces la informațiile de interes public, ar trebui sa cera dosarul achizitiei publice facute de dna director Marinela Violeta Zamfir, sa se stie cum s-a semnat contractul cu SC Leon events SRL. Conform art. 217 din Legea 98/2016 acesta este public.
  In plus sa ceara adresa de la DSP sa vedem raspunsul nu va lasati dusi de povesti.
  Pe de alta parte e batai de joc atat de copilasi cat si de banii publici.
  Faptul ca cineva mai sus zicea ca e gratis asta nu e atitudine NIMIC NU E GRATIS!
  Nici cei de la DSP nu pot manca asa ceva.

 3. Sandwich-ul ala de care ziceti voi ca ii cu castraveti de fapt ii pulled pork din ce observ eu acolo. Sunteti tigani si nu inteleg de ce trebuie tot timpul sa denigrati informatia/ stirea. Zi frumoasa.

 4. Bine ca la festival dai 40 de lei pe pulled pork și acum dacă primiti așa ceva , pe lângă ca nu Cunoaște-ți produsul mai scrieți și aberații , copilul meu a fost foarte încântat și colegii lui de asemenea

 5. Copilul meu a laudat mult sandwichurile , și am înțeles ca este o părere generală și copiii sunt multumiți , nu știu de ce denigrați atât și nu luați o informație corecta !

  • O fi bune, dar intalegerea era pt altceva…Ati intales ca e o parere generala buna, dar i-ati intrebat pe toti? Asa cum acuzati ca articolul e subiectiv asa raspundeti si dvoastra….

 6. Cazul e simplu doar trebuie sa ai minim un neuron si bineinteles sa nu iti fie lene sa-l folosesti ! Nu se pot respecta normele DSP in ce priveste igiena si siguranta sanitara deoarece nu au sala de mese agrementata ca sa indeplineasca conditiile impuse ! Pana de curand erati disperati cu supra igienizarea COVID acum brusc copii vostrii pot manca in orice conditii ! Sau daca e gratis se poate manca si de pe jos ?!

 7. Bataie de joc pt. copii ce stau la semi dupa ore si stau 8 ore la scoala fara o masa calda.

  Nu lasa directoarea nici sa plateasca parintii o firma de catering sa duca o ciorba calda…

  Era pe vremuri dar a scos pt. ca nu putea sa ciupeasca bani de acolo…
  Sandwichurile alea par facute din resturi de la restauranta. Probabil firma ce a castigat licitatia aia si pune, resturi de la alte evenimente.
  Rusine!

 8. 1. Sandwichul e bun. Nu e de valoarea pe care o merita, dar e gustos.
  2. Niciun profesor nu primeste masa calda la liceul; poate acasa, daca toate merg bine.
  3. Pentru a servi masa calda e nevoie de o logistica pe care putine scoli o au. Liceul are in jur de 1800 de elevi. Calculati voi in cate schimburi ar trebui sa serveasca masa. Voi, cartitorii.
  4.D-na Paulina, cam ce dati d-voastra copilului de sunteti atat de nemultumita? Bio, vegan, venusian?
  5. Pentru comentarii, informati-va in prealabil. Eu lucrez in acest liceu. Sunt obisnuit ca acest ziar sa scuipe mereu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here