Municipalitatea clujeană a finalizat prima etapă a licitaţiei pentru desemnarea firmei care se va ocupa de reabilitarea termică a altor 15 blocuri de locuinţe. Primăria municipiului Cluj-Napoca alocă anul acesta 30 de milioane de lei pentru programul de reabilitare termincă. Guvernul a crescut suma alocată de la 33, la 50% din costurile reabilitărilor. Până la sfârşitul lunii alte 15 blocuri de locuinţe din municipiu vor fi incluse în program. În program sunt înscrise în acest moment 217 asociaţii de proprietari, 34 dintre acestea având deja toată documentaţia necesară pregătită

Programul de reabilitare termică a fost lansat pentru prima dată în anul 2002 prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 174/2002. Iniţial cheltuielile pentru lucrări erau suportate din trei surse de finanţare. O treime era plătită de Guvern, o treime de către Consiliile Locale de la bugetul local, ultima parte fiind achitată de către asociaţiile de proprietari. La sfârşitul lunii trecute, pentru a încuraja programul de reabilitare termică, Guvernul a decis suplimentarea fondurilor. Astfel, pentru anul acesta, Guvernul va suporta jumătate din cheltuieli, municipalitatea va plăti 30% din costurile de reabilitare, restul de 20% urmând să fie achitat de către asociaţiile de proprietari.

Negocieri în jos

Municipalitatea clujeană a finalizat prima etapă a licitaţiei pentru desemnarea firmei care se va ocupa de reabilitarea termică a altor 15 blocuri de locuinţe pentru anul acesta. În urma licitaţie au fost alese patru firme, SC Concefa, SC Tranbeton, SC Dafora şi SC Decorint. “Pentru fiecare bloc în parte urmează negocieri cu cele patru firme. Le punem, practic, într-o competiţie directă. Vom avea astfel un preţ mai bun pentru lucrări”, a explicat primarul Sorin Apostu. Pentru licitaţie au achiziţionat caietul de sarcini 53 de firme, dar au depus oferte doar 14.

217 asociaţii în aşteptare

În prezent, în programul de reabilitare termică sunt înscrise 217 asociaţii de locatari, dintre acestea 87 având deja auditul energetic efectuat. 34 de blocuri de locuinţe au deja proiectele tehnice sunt finalizate, urmând ca pentru acestea să fie organizate licitaţii în perioada imediat următoare. “Până la sfârşitul acestei luni se va organiza o nouă licitaţie pentru încă 15 blocuri care au toate documentele finalizate”, a explicat primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu. Bugetul de anul acesta are alocate 30 de milioane de lei pentru acest proiect. Pot participa la programul de reabilitare termică blocurile consturite până în anul 1990 care sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire.

Ce înseamnă reabilitare termică?

Programul de reabilitare termică are în plan reducerea pierderilor de căldură şi scăderea facturilor la energia termică pentru blocurile de locuinţe vechi. Reabilitarea termică se face prin izolarea suplimentară a pereţilor exteriori, izolarea termică a planşeului la ultimul nivel al clădirii, izolarea planşeului de la subsol şi înlocuirea elementelor externe de închidere, acolo unde nu au fost deja înlocuite. Totdată se înlocuiesc sau se modernizează instalaţiile termince şi cele sanitare.

Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.