Daca în campania din 2004 au candidat la brat, la alegerile locale din vara acestui an, batalia pentru posturile importante din cadrul administratiei locale clujene se va duce între PD-L si PNL. Lupta între cele doua partide se va da pentru posturile de primar al municipiului Cluj-Napoca si pentru postul de presedinte al Consiliului Judetean Cluj.

În anul 2004 Clujul era la picioarele Aliantei D.A. Dupa nici patru ani, vechii prieteni au devenit dusmani declarati, lupta pentru puterea la nivel local fiind mult mai apriga. În vara anului 2004, Alianta D.A. prin unii dintre reprezentantii ei de marca, Emil Boc (PD) si Marius Nicoara (PNL), alianta portocalie a reusit sa câstige cele mai importante functii ale administratiei clujene, respectiv fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca si pe cel de presedinte al Consiliului Judetean Cluj. La începutul mandatului, fiecare lider a venit cu o agenda în care s-au regasit si proiecte comune. În mare parte acestea au fost realizate, totusi, socul scoaterii PD de la guvernare s-a propagat si la nivelul judetului Cluj, o parte din proiectele comune fiind, fie puse pe line moarta, fie preluate în totalitate de una dintre cele doua institutii. În aceasta directie, cel mai elocvent caz este cel al construirii stadionului Ion Moina. Daca la începutul mandatului, cele doua institutii “si-au dat mâna” pentru construirea unui nou stadion pentru echipa fanion a municipiului, imediat dupa scoaterea PD de la guvernare, Consiliul Judetean Cluj a decis ca stadionul sa fie doar responsabilitatea “judetului”, Consiliul Local fiind scos din schema.

Batalie pentru miliarde

Chiar daca atât Marius Nicoara, cât si Emil Boc au declarat ca vor colabora de dragul clujenilor, odata cu trecerea timpului, relatiile dintre cei doi lideri s-au racit, situatiile în care cele doua institutii s-au pus de acord asupra anumitor proiecte fiind mult mai rare. Concurentele si neîntelegerile vizeaza, în principiu, participarea celor doua formatiuni politice pe care alesii clujenilor le reprezinta la alegerile din 2008. Batalia este cu atât mai acerba cu cât anul acesta vor intra în Cluj mai multe miliarde de euro, provenite din fonduri europene nerambursabuile pentru dezvoltare locala, bani care vor fi administrati în principal de catre primar, respectiv de catre presedintele consiliului judetean. În acest context, ne putem astepta la o batalie dura pentru cele doua posturi. Acest lucru este evident deoarece atât Emil Boc, cât si Marius Nicoara au declarat ca vor ramâne la Cluj si ca vor candida pentru un nou mandat în functia institutiilor pe care le conduc în acest moment. Mai mult, în contextul în care Emil Boc se bucura de aprecierea clujenilor, celelate partide vor trebui sa vina cu candidati puternici care sa-i „faca fata” în cadrul unei confruntari directe. De asemenea, în contextul în care  în momentul de fata PD-L si PNL detin cele mai importante posturi din cadrul administratiei judetene, în batalia pentru fotoliul de primar si pentru cel de presedinte al CJ Cluj principalele partide concurente vor fi PD-L si PNL.

Boc si infrastructura    

Judetul Cluj este considerat drept unul dintre cele mai „grele” judete în ceea ce priveste lupta politica. Toate partidele au reprezentanti de marca la nivel judetean. Totusi, în conditiile în care PD-L si PNL detin la Cluj cele mai importante portofolii este de asteptat ca la alegerile locale cele mai multe voturi sa le obtina tot cele doua partide. Ramâne de vazut, totusi, daca PSD Cluj va reusi sa se mobilizeze pe ultima suta de metri. În momentul de fata postul cel mai dorit este cel de primar al municipiului Cluj-Napoca. Actualmente toate partidele politice se pregatesc intens pentru a gasi o strategie optima pentru a contracara ascensiunea actualului primar, Emil Boc si pentru a gasi un candidat care sa poata sa „fure” fotoliul de strada Motilor nr. 1 din mâna acestuia.

Emil Boc este cotat sanse cu sanse maxime pentru un nou fotoliu de primar, pe care se preconizeaza sa îl obtina înca din primul tur de scrutin. În cei aproximativ patru ani care s-au scurs de la preluarea mandatului, adiministratia locala coordonata de Emil Boc a reusit în mare parte sa-si îndeplineasca obiectictivele propuse în vara lui 2004. Astfel Emil Boc, omplicându-se direct, a reusit sa îndeplineasca o parte a programului de reabilitare a strazilor, lista arterelor care au intrat în reabilitare crescând de la 288 la peste 400. Un alt proiect de pe agenda primarului a fost construirea de parkinguri subterane si supraterane, totusi, pâna în  momentul de fata doar doua dintre ele au fost inaugurate. Un alt proiect pe care municipalitatea si l-a propus a fost legat de crearea de artere pietonale, pe strada Eroilor, Piata Unirii si Piata Muzeului. Piata Unirii, însa, nu a putut intra în santier, autoritatile locale afirmând ca amenajarea acesteia va începe în prima parte a anului 2008. Un alt proiect de pe agenda primarului care nu a fost realizat în totalitate a fost constructia de locuinte în cartierele Oser, Lombului, Tineretului si Borhanci. În momentul de fata doar în Oser se lucreaza, celelalte cartiere fiind înca în stadiu de proiect.

Stadionul mai asteapta

    

În aproape patru ani de mandat institutia condusa de Marius Nicoara a demarat mai multe proiecte propuse la începutul mandatului. Centrul AGRO, parcurile industriale, dezvoltarea Aeroportului International Cluj-Napoca sau stadionul Ion Moina sunt doar câteva dintre cele demarcate de catre administratia judeteana. Chiar daca o mare parte a proiectelor a fost demarata, la o parte dintre acestea înca nu s-a pus piatra de temelie. Aici poate fi amintita situatia stadionului Ion Moina. Dupa mai bine de patru ani de dezbateri, actualul stadion al “Universitatii” este înca în paragina, o solutie pentru construirea unuia nou fiind departe de a se gasi. Oponentii lui Nicoara i-ar putea reprosa acestuia o serie de suspiciuni care au planat asupra activitatii Consiliului Judetean, în perioada în care el a detinut functia de conducere a deliberativului judetean. Printe acestea ar putea fi amintita licitatia pentru desemnarea unei societati care sa construiasca un mall în Cluj.  

Ramân la Cluj

Marius Nicoara a declarat ca în momentul de fata toate partidele au un cuvânt greu de spus în politica clujeana. „În momentul de fata sunt multumit de activitatea de la Consiliul Judetean. Am reusit sa demaram si sa finalizam majoritatea proiectelor pe care n-i le-am propus la începutul mandatului. Am reusit sa aducem judetul nostru pe locul pe care-l merita cu adevarat, lucru confirmat în principal de revistele internationale de profil care situeaza judetul pe locuri fruntase în lume la capitolul investitii. În ceea ce priveste relatia cu Consiliul Local si cu prrimarul Emil Boc, în momentul de fata nu am ce reprosa. Am avut o relatie foarte buna cu aceasta institutie si cu primarul Emil Boc, cu care am colaborat foarte bine în decursul acestui mandat. Batalia pentru posturile de conducere din cadrul adfministratiei locale clujene se va da în principlal între PD-L, PNL, PSD si UDMR. Toate aceste partide au un cuvânt greu de spus în Cluj si cu siguranta procentele se vor împarti între ele. Eu îmi doresc sa candidez pentru un nou post de presedinte al CJ Cluj pentru a putea continua proiectele pe care le-am demarat în primul meu mandat. Nu doresc sa candidez pentru un post de la Bucuresti sau pentru postul de primar al municipiului Cluj-Napoca”, a declarat Marius Nicoara.  

Marius Mihalcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.