Bataliile toamnei:

-Peter Kovacs Eckstein (UDMR) versus Decebal Manole (PSD-PC)

-Marius Nicoara (PNL) vs. Vasile Puscas (PSD)

-Iuliu Pacurariu (PD-L) vs. Horea Uioreanu (PNL)

Majoritatea partidelor politice clujene si-au desemnat candidatii pe care îi vor ,,arunca” în lupta în 30 noiembrie. Desi mai sunt doua luni pâna la alegerile parlamentare, deja se prefigureaza marile batalii ce se vor pentru un mandat de parlamentar. Majoritatea politicienilor clujeni au renuntat sa candideze pentru Parlament în municipiul Cluj-Napoca retrâgându-se spre ,,periferia” judetului Cluj, unde au preconizat ca au sanse mai mari sa câstige un mandat pentru Camera Deputatilor si Senat. Printre acestia se numara liberalul Marius Nicoara, fostul presedinte al Consiliului Judetean care va candida pentru Senat în colegiul 3, zona Dej-Gherla-Câmpia Turzii si actualul deputat liberal Horea Uioreanu care va încerca sa obtina un nou mandat de deputat în colegiul numarul cinci, zona municipiului Gherla, iar printre ,,tupeistii” care vor încerca sa acceada în Parlament candidând într-un colegiu uninominal din Cluj-Napoca se numara democrat-liberalul Daniel Buda si actualul senator UDMR, Peter Kovacs Eckstein.

Puscas vs. Nicoara

Cea mai mare batalie care se preconizeaza pentru 30 noiembrie este între liderul PNL Cluj, Marius Nicoara si actualul deputat social-democrat, Vasile Puscas care vor candida pentru Senat în colegiul 3 din zona Dej-Gherla-Câmpia Turzii. Potrivit rezultatelor la alegerile locale, în zona respectiva, Nicoara are cele mai mari sanse de a accede în Senatul României, având în vedere faptul ca fostul presedinte al CJ, practic, a câstigat acea parte de judet, acumulând 31,47% dintre voturi. Prin urmare, candidatii scosi la înaintare de celelalte formatiuni politice, Steluta Racolta (PD-L), Petho Sigismund si, bineînteles, Vasile Puscas, ar putea sa faca înca de pe acum cale întoarsa. Contactat telefonic, Puscas ne-a declarat ca daca va obtine un mandat de senator printre obiectivele sale se numara dezvoltarea zonei prin atragerea unor investitori. ,,Printre obiectivele mele se numara atragerea de investitori cu scopul de a crea noi locuri de munca, dar si dezvoltarea economica si sociala a zonei”, a precizat Puscas. Contracandidatii lui Puscas nu au putut fi contactati. Un alt liberal care s-a ,,refugiat” în colegiul 5 pentru Camera Deputatilor, zona municipiului Gherla este actualul deputat Horea Uioreanu. Acesta are sorti mari de izbânda în acest colegiu, daca luam în considerare faptul ca, în cele doua scrutine electorale din 1 si 15 iunie, liberalii au obtinut cea mai mare medie de voturi în colegiul 5. În jur de 46% dintre alegatorii zonei au mers pe mâna PNL, depasind cu mult procentajul obtinut de PD-L în aceeasi arie. Daca acest model se va repeta si la alegerile parlamentare, contracandidatii lui Uioreanu din acest colegiu precum social-democratul Ivan Ilarie si democrat-liberalul Iuliu Pacurariu, practic, nu au nicio sansa. Ilarie a declarat pentru Gazeta ca este optimist în ceea ce priveste obtinerea unui loc în Camera Deputatilor, printre obiectivele sale, în cazul victoriei, numarându-se finalizarea centurii ocolitoare din municipiul Gherla si crearea unui parc industrial în zona.

Batalii peste batalii

Spre deosebire de Puscas, Vasile Soporan, presedintele PSD Cluj, care si-a depus candidatura pentru un nou mandat de deputat în colegiul 7, zona Câmpiei Turzii, are sanse destul de mari sa îsi pastreze locul în legislativ. Soporan îi va avea drept contracandidati pe liderul PD-L Câmpia Turzii, Cristian Haiduc si pe liberalul Avram Gal. În luna iunie, când seful social-democratilor clujeni a candidat pentru presedintia Consiliului Judetean, a obtinut în comunele din colegiu un scor de 27%, cel mai mare dintre toate formatiunile politice. În ceea ce îl priveste pe Cristian Haiduc, varianta PD-L acesta a precizat ca, în cazul în care va câstiga, are de gând sa militeze pentru modernizarea agriculturii din zona, dar si pentru introducerea de apa potabila si canalizare în comunele înconjuratoare. Si actualul deputat UDMR, Mate Andras Levente ar putea obtine un loc în legislativ, daca luam în calcul cursa pentru sefia CJ, în urma careia Mate a iesit victorios în teritoriile din colegiul 10, zona municipiului Huedin, unde va candida pentru un nou mandat de deputat. Mate ne-a declarat ca daca va iesi învingator în urma alegerilor generale din 30 noiembrie, primul lucru de care se va ocupa va fi problema somajului din acest colegiu. ,, În primul rând voi rezolva, împreuna cu autoritatile locale, problema somajului pentru ca Napolact îsi închide punctul de lucru din Huedin, iar Fabrica de Mobila Baneasa se închide si ea. Îi voi ajuta sa îsi gaseasca noi locuri de munca în cealalta parte a Clujului. Si bineînteles ideal ar fi sa aducem investitori în zona”, a explicat Mate. În acest colegiu, Mate îl va avea drept contracandidat pe democrat-liberalul Emilian Rosca.

Lupta pentru Dej

Pentru colegiul numarul 6, format din municipiul Dej si localitatile înconjuratoare s-au înscris în cursa pentru Camera Deputatilor, Cornel Itu (PSD), Ovidiu Calin (PD-L) si Vancsa Aron Pal (UDMR). Social-democratul Cornel Itu a precizat ca daca va iesi câstigator din aceasta cursa va milita, la nivel national, pentru ieftinirea medicamentelor si pentru îmbunatatirea sistemului de învatamânt. ,, Legat de municipiul Dej, în primul rând, trebuie rezolvata problema infrastructurii care e deficitara, a centurii ocolitoare si, bineînteles, dejenii au nevoie de o Casa de Cultura si sper ca acest vis sa fie realizat în colaborare cu Primaria si Guvernul României”, a declarat Itu. În ceea ce îl priveste pe candidatul UDMR, Vancsa Aron Pal acesta a precizat: ,, Zona Dejului trebuie sa fie ca pe vremuri, când orasul era resedinta de judet. Dejul trebuie sa îsi capete faima de odinioara. Si bineînteles trebuie sa readucem dejenilor viata culturala”.

Cei care au avut curajul sa candideze pentru Parlamentul României într-un colegiu din municipiul Cluj-Napoca sunt demni de toata lauda. Prin urmare, în colegiul 2 pentru Camera Deputatilor se vor confrunta actualul deputat, democrat-liberalul Daniel Buda, Laura Pop (PSD), iar, din partea UDMR, s-a înscris în cursa Szenczi Binka. În ceea ce priveste colegiul senatorial numarul 2, aici se vor confrunta actualul senator UDMR, Peter Kovacs Eckstein, democrat-liberalul Serban Radulescu si conservatorul Decebal Manole, care candideaza sub sigla PSD. Întrebat ce parere are de contracandidatul sau Peter Eckstein, Manole s-a declarat optimist, mizând pe voturile românilor din zona. Candidatul PD-L a refuzat sa faca vreun comentariu motivând ca, de fapt, candidatura sa pentru Senat nu e sigura în proportie de 100%. În ceea ce îl priveste pe Eckstein, acesta ne-a declarat ca prioritatea numarul 1, în cazul victoriei, este rezolvarea problemei livezii Polacsay.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.