Plagiatul şi anti-campania
Batalia politica se ascute şi raneşte orgolii
Candidaţii PDL şi USL la Primaria Cluj-Napoca arunca in ultima vreme cu acuze unul dupa celalalt, tema preferata fiind plagierea programului electoral. Insa reprezentanţii formaţiunilor politice sunt ocupaţi cu acuzaţii mai serioase, sesizand organele abilitate in legatura cu acţiuni de campanie impotriva candidaţilor lor.
Aşa cum le sta bine unor politicieni de categorie grea, pe masura ce se apropie ziua meciului, ameninţarile publice la adresa echipei adverse, pentru intimidare, sau din pura ofensa, se inteţesc şi la Cluj. Aici lupta cea mai intensa pare sa se dea la Primarie, unde candidatul PDL şi cel al USL, incurajaţi de faptul ca nici un sondaj nu tranşeaza problema opţiunii favorite a clujenilor, se acuza reciproc de plagiat. De plagierea programului electoral, adica.
Astfel, USL Cluj a trimis un comunicat de presa in care „le atrage atenţia clujenilor asupra modului demagogic şi mincinos in care candidatul Emil Boc işi face campania electorala. Pentru ca nu are proiecte proprii şi pentru ca singurul lucru concret cu care se poate lauda este ca ”a pornit impreuna şi a continuat impreuna” cu Sorin Apostu, astazi Emil Boc ii minte pe clujeni cu privire la programul de guvernare locala al lui Marius Nicoara”.
Continuitatea inainte de toate
Social-liberalii povestesc ca, incepand de saptamana trecuta clujenii au fost sunaţi de la un call center in numele cotidianului Monitorul de Cluj şi erau intrebaţi ce parere au despre faptul ca Marius Nicoara vrea sa anuleze gratuitaţile pentru pensionari de pe transportul in comun şi sa dea bani spre mediul de faceri. Aceasta intrebare a fost inspirata probabil de afirmaţia similara a lui Emil Boc intr-o emisiune televizata de la un post local, arata USL.
„Precizam ca in programul de guvernare al candidatului Marius Nicoara la capitolul 9. Seniorii oraşului implicaţi in deciziile administraţiei, aliniatul 8 se spune explicit <<Menţinem gratuitatea pentru mijloacele de transport public pentru pensionari>>. Mai mult, la aliniatul 10 se spune <<Vom menţine fiecare facilitate creata deja prin hotarari ale Consiliului Local>>”, ne lamuresc oamenii lui Nicoara.
Aceste acuzaţii nu au ramas fara ecou. PDL a convocat in ziua urmatoare remiterii comunicatului USL, marţea trecuta, o conferinţa de presa la sediul de partid, in cadrul careia primarul Radu Moisin şi consilierul local Adrian Popa au purtat stindardul preşedintelui partidului, pentru a-i da replica lui Nicoara. „Unii candidaţi la Primarie n-au avut nici macar curiozitatea sa citeasca strategia oraşului pe perioada 2007-2013 şi cer votul clujenilor, deşi cat au deţinut funcţii administrative nu au avut interesul sa participe la nici o dezbatere pe tema strategiei municipiului”, a batut apropo Moisin, care il acuza pe Nicoara ca a copiat in intregime proiectele majore ale Primariei, publicate deja pe site-ul acesteia.
Primarul susţine ca diferenţa dintre cei doi candidaţi consta in aplicabilitatea proiectelor. Moisin a declarat ca Nicoara nu gaseşte surse de finanţare pentru proiectele din programul sau, insa PDL are deja soluţia. Aceştia se bazeaza pe atragerea de fonduri europene pentru implemenatarea proiectelor de infrastructura anunţate, cum este linia ferata monorail in zona metropolitana, pentru care costurile estimate ajung la aproximativ o jumatate de miliard de euro, dublu faţa de bugetul pe un an al Primariei Cluj-Napoca.
Copy-paste de campanie
„Am citit programul cateva ore in weekend, pentru ca erau şi Rusaliile. Vreau sa spun cu toata dezamagirea ca nu am gasit un element nou, realizabil şi concret, care pe mine ca şi clujean sa ma aduca in situaţia de a spune ca şi altcineva se gandeşte la o chestiune buna pentru Cluj-Napoca”, a precizat Moisin.
Radu Moisin a recunoscut ca primaria nu a realizat multe dintre proiectele incluse in strategia de dezvoltare pe perioada 2007-2013, iar dupa 2008 administraţia locala clujeana nu a mai lansat niciun proiect major pentru oraş. Pentru aceasta edilul a dat vina pe guvernul Tariceanu, care a blocat semnarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana, care a stat la baza finanţarii europene de 82 de milioane de euro acordata Clujului ca pol de creştere. Intrebat daca il va da in judecata pe Nicoara pentru plagiat, Moisin spune ca nu este adeptul „politicii duse pe holurile tribunalului”.
Daca nu el, atunci sigur vreun alt coleg de partid este. Pe langa acuzaţiile reciproce de plagiat, cele doua formaţiuni politice au ajuns sa depuna plangeri la Parchet şi la Poliţie in legatura cu masuri anonime de sabotare a campaniei electorale. In cazul PDL-ului este vorba de distribuirea prin oraş a unor fluturaşi anti-Boc. Partidul Democrat Liberal Cluj a depus plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj Napoca şi „a sesizat organele abilitate in vederea sancţionarii celor care şi-au permis sa foloseasca in mod abuziv insemnele partidului, incalcand astfel prevederile legale in vigoare.
Conducerea filialei Cluj a Partidului Democrat Liberal a luat act de campania murdara pornita impotriva candidatului la Primaria Municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, de competitori electorali, care disperaţi de faptul ca vor pierde şi aceasta batalie electorala au recurs la conceperea unor materiale denigratoare care prin conţinutul lor incalca flagrant exigenţele unui proces electoral normal şi decent, constituindu-se intr-un atac la persoana plin de insulte şi calomnii care nu au nici o legatura cu etica şi deontologia electorala. Mai mult de atat, materialele in cauza folosesc in mod abuziv insemnele Partidului Democrat Liberal şi incalca dispoziţiile art. 29 alin. (2), (5) si (6) din Legea 334/2006, Legea finanţarii partidelor politice. Totodata, prin conţinutul materialelor care nu au nicio legatura cu realitatea, se aduce atingere demnitaţii umane a candidatului ceea ce contravine dispoziţiilor legislative in vigoare pe baza caruia se desfaşoara procesul electoral”, arata PDL intr-un comunicat de presa.
Fluturaşul denigrator
Reprezentanţii partidului arata ca, prin distribuirea acestor fluturaşi, competitorii, pe care nu-i numesc, ci doar ii sugereaza, „şi-au dat masura “valorilor” şi s-au validat in faţa electoratului ca nu au capacitatea de a respecta prevederile legale şi cu atat mai puţin de a duce o campanie bazata pe proiecte menite sa contribuie la modernizarea Municipiului Cluj-Napoca. In data de 10 iunie, avem convingerea ca astfel de fapte nu vor ramane nesancţionate, deoarece clujenii sunt oamenii inteligenţi care au capacitatea de a face diferenţa dintre oamenii competenţi, aşa cum este Emil Boc şi cei care doresc preluarea puteri prin mijloace viclene şi demagogice”.
Opozanţii USL-ului sunt mai puţin subtili şi, putem spune, chiar ceva mai direcţi. USL-ul a mers cu jalba la Poliţie, pentru a depune plangere pentru vandalism, dupa ce panourile cu Horea Uioreanu au avut de suferit de pe urma furiei unor raufacatori neidentificaţi. „In fapt, in data de 28-31 mai, 2012, in intervalul orar 22.00-10.00, la locaţia contractata de subsemnata (USL, n.r.) in vederea campaniei electorale, intrare in Gilau dinspre Capuş pe E60, faptuitori neidentificaţi au vandalizat panourile expuse, dupa cum se poate observa in probele foto anexate plangerii.
Ca urmare a actelor de vandalism, prejudiciul creat prin savarşirea infracţiunii este de 360 euro, reprezentand preţul pentru a printa inca o data materialele afişate, respectiv 216 euro, preţul pentru a le monta. Menţionam de asemenea ca prejudiciul de imagine pentru zilele in care expunerea nu este posibila trebuie cuantificat, dat fiind faptul ca au ramas 8 zile de campanie, dintre care timp de minim 2 zile nu o sa beneficiem de expunere pe panoul identificat mai sus”, arata reprezentanţii formaţiunii politice. Aceştia sunt optimişti ca vor gasi faptaşii, pentru ca vis-a vis de locaţia vandalizata se afla reprezentanţa Drumurilor Naţionale, Districtul Gilau, care are camere de monitorizare video.
Marin Escaladrian