Curtea de Apel Cluj a dat sentinţa finală în cazul celor doi fraţi care au agresat mai mulţi poliţişti în 2016 la festivalul Untold. Cei doi au fost trimişi în judecată pentru ultraj şi ulterior condamnaţi la închisoare cu suspendare după aceştia s-au luat la bătaie cu cinci poliţişti la una dintre porţile de acces la festival.

Ioan şi Irimie Paşca au vrut să le fure pistolul unui jandarm cu care s-au luat la bătaie. Totul s-a întâmplat în 7 august 2016, la una dintre intrările de la festivalul Untold. Cei doi fraţi din Alba, localitatea Câmpeni, practicanţi de culturism erau băuţi şi violenţi, fără să se teamă că au fost asaltaţi la un moment dat de cinci poliţişti şi un jandarm.

După aproape doi ani de la eveniment, Curtea de Apel Cluj i-a condamnat definitiv pe cei doi fraţi. În 12 martie, judecătorii au respins apelul fraţilor Paşca şi a menţinut decizia din dosarul de fond pronunţată de Judecătoria Cluj în 12 iulie 2017.

În cadrul sentinţei, Paşca Ioan Vasile a primit 1 an şi 8 luni cu suspendare, iar Paşca Irimie Domin a fost condamnat la 1 an şi 4 luni cu suspendare.

Paşca Ioan Vasile a mai fost obligat să plătească 3.000 de lei daune morale uneia dintre părţile vătămate, în timp ce fratele acestuia, Paşca Irimie Domin, trebuie să achite 6.000 de lei către doi dintre poliţiştii agresaţi. De asemenea, fiecare trebuie să plătească cheltuieli judiciare în valoare de 700 de lei.

 

 

Poliţişti bătuţi cu bestialitate

Poliţiştii bătuţi sunt unul de la Rutieră, care a căzut inconştient după ce a primit o lovitură de pumn în cap, o femeie poliţist de la Secţia 1 Poliţie Cluj Napoca a căzut şi ea inconştientă după loviturile primite, iar alţi doi poliţişti au avut hemoragii nazale în urma loviturilor primite de la fraţii Paşca.

Procurorii relatează modul în care s-au petrecut faptele: ”În data de 07 august 2016, martorul L.S.F. jandarm în cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în dispozitivul de pază organizat pentru perimetrul de desfăşurare a festivalului Untold care a avut loc în perioada 04 – 07.08.2016 la Cluj-Napoca. În concret, jandarmul se afla la postul fix de la punctul de ieşire situat în zona intersecţiei str. George Coşbuc – str. Cardinal Iuliu Hossuavând ca atribuţii principale paza şi supravegherea acestui punct de acces. De asemenea, paza punctului de ieşire era asigurată şi de trei agenţi de pază angajaţi ai PP Protect.   În jurul orei 08:30, pe la punctul de acces supravegheat de jandarmul L.Ş.F. a ieşit din perimetrul îngrădit al festivalului un grup de persoane, băieţi şi fete, printre care şi inculpaţii Paşca Ioan-Vasile şi Paşca Irimie-Domin, iar după ce s-au îndepărtat de poartă, o persoană neidentificată din grup s-a întors cu intenţia de a intra în perimetrul îngrădit spunând agenţilor de pază că şi-a uitat telefonul mobil pe iarbă în zona unei scene şi a solicitat să i se permită să meargă pentru a şi-l recupera. Agenţii de pază nu i-au permis iniţial accesul întrucât activităţile de divertisment erau pe final, poarta respectivă era destinată doar pentru ieşirea persoanelor, iar la acel moment nu se mai permitea accesul întrucât urmau a fi demarate activităţile de curăţenie a perimetrului.

Între cele două părţi s-a iscat o dispută verbală, context în care martorul L.S.F. i-a permis persoanei respective să intre şi să-şi recupereze telefonul.   În această conjunctură inculpaţii Paşca Ioan-Vasile şi Paşca Irimie-Domin s-au apropiat de poartă şi au încercat să intre, generând un conflict verbal cu agenţii de pază şi cu jandarmul L.S.F. În momentul în care individul care şi-a recuperat telefonul a ieşit din perimetrul îngrădit, a încercat să-i convingă pe cei doi suspecţi să plece, dar aceştia s-au manifestat recalcitrant, au început să-l înjure şi chiar l-au scuipat.   În continuare, continuând comportamentul agresiv verbal, inculpaţii au pătruns în arealul îngrădit, iar Paşca Ioan-Vasile s-a îndreptat direct către jandarm ameninţându-l pe motiv că nu i-a permis accesul. Atitudinea inculpatului Paşca Ioan-Vasile a fost una vădit intimidantă în sensul că s-a îndreptat către jandarm, iar manifestările sale au creat o stare de temere serioasă şi reală acestuia din urmă, determinându-l să se retragă în spate pentru a evita un posibil conflict fizic care părea a fi iminent. Astfel, pentru aceste motive jandarmul s-a retras aproximativ 20 m de la poartă evitând ca inculpatul Paşca Ioan-Vasile să se apropie la o distanţă potrivită care să-i permită un eventual atac material.   În tot acest timp inculpatul Paşca Irimie-Domin a încercat să tempereze comportamentul fratelui său Paşca Ioan-Vasile şi să-l determine să plece.   Având în vedere că atitudinea inculpatului Paşca Ioan-Vasile era progresiv agresivă, jandarmul a scos bastonul de cauciuc pentru reprimarea unui atac fizic care ar fi putut să fie declanşat în orice moment de către inculpat. Paşca Irimie-Domin a prins cu mâna bastonul jandarmului, probabil în încercarea de a evita un atac împotriva fratelui său, şi a încercat să-l tragă, dar jandarmul a opus rezistenţă şi i-a îndepărtat mâna printr-un gest de smulgere.

Scena descrisă s-a desfăşurat cu rapiditate şi a fost observată de agenţii de pază angajaţi ai PP Protect. Astfel, percepţia unei agresiuni fizice iminente îndreptate împotriva jandarmului l-a determinat pe martorul M.B. (agent de pază) să alerge către poliţistul rutier B.S. care se afla în afara perimetrului îngrădit, mai exact în intersecţia str. George Coşbuc – str. Cardinal Emil Hossu, şi să-i relateze că jandarmul este în pericol de a fi lovit.   Martorul B.S. s-a deplasat în direcţia indicată de M.B. şi după ce a intrat pe poartă l-a observat pe jandarm urmărit de cei doi suspecţi, martorii având percepţia că jandarmul era în gardă şi se retrăgea încet în încercarea de a se apăra. B.S., în drum spre locul desfăşurării incidentului a sesizat prin staţia de emisie-recepţie evenimentul solicitând sprijin din partea forţelor de ordine publică din zonă. Când au perceput că au fost solicitate forţe de ordine publică în sprijin, cei doi inculpaţi şi-au încetat acţiunile şi au intenţionat să plece, motiv pentru care poliţistul B.S. le-a solicitat să rămână pe loc pentru lămurirea situaţiei întrucât erau indicii pertinente privind săvârşirea infracţiunii de ultraj la jandarm. În acest sens poliţistul a închis poarta de acces încercând să-i ţină pe cei doi în perimetrul îngrădit până la sosirea forţelor suplimentare, dar inculpatul Paşca Irimie-Domin a tras cu putere de poartă şi a deschis-o şi, împreună cu fratele său Paşca Ioan-Vasile, s-a îndreptat în pas grăbit pe str. George Coşbuc.   Poliţistul B.S. şi jandarmul L.S.F. au plecat în urmărirea acestora şi au încercat să-i determine să rămână pe loc, poziţionându-se în faţa loc dar fără a avea contact fizic.

În timp ce inculpaţii au trecut de Canalul Morii deplasându-se pe str. George Coşbuc pe partea dreaptă către str. Moţilor, la faţa locului a ajuns echipajul de poliţie format din agenţii P.A., D.M.G. şi O.A.   Având în vedere fapta sesizată (ultraj), atitudinea recalcitrantă manifestă a inculpatului Paşca Ioan-Vasile şi încercările acestuia de a scăpa de încercuirea poliţiştilor, persoana vătămată P.A. a luat decizia de a-l încătuşa solicitându-i iniţial să pună mâinile pe o maşină parcată în apropiere însă inculpatul nu s-a supus măsurilor dispuse, motiv pentru care a fost iniţiată procedura de încătuşare forţată, respectiv agentul de poliţie P.A. l-a prins de mâna stângă pe Paşca Ioan-Vasile în încercarea de a-i pune cătuşele.

Acţiunea agentului de poliţie a declanşat o reacţie nejustificată şi disproporţionată a celor doi inculpaţi. Astfel, Paşca Ioan-Vasile a început să se întoarcă şi să se smucească, iar Paşca Irimie-Domin a intervenit în ajutorul fratelui său şi a încercat să-i îndepărteze pe poliţişti pentru a nu-l încătuşa.   În încercarea de a-i imobiliza şi a-i încătuşa pe cei doi inculpaţi s-a iscat o adevărată învălmăşeală şi încleştare de forţe întrucât la faţa locului a mai venit un echipaj de poliţie format din agenţii C.C., B.V.M. şi A.O.A.   Prin opoziţia fizică la încătuşare exercitată de Paşca Ioan-Vasile, agentul de poliţie P.A. a căzut la sol, în genunchi, şi i-au fost cauzate leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 1-2 zile de îngrijiri medicale.   În timp ce persoanele vătămate D.M.G., O.A. şi P.A. încercau să-l imobilizeze pe Paşca Ioan-Vasile, inculpatul Paşca Irimie-Domin (individ îmbrăcat cu un tricou închis la culoare), fiind supus procedurii de imobilizare de către ceilalţi poliţişti, când a fost ridicat de la sol, pentru a scăpa, l-a lovit cu picioarele în zona spatelui pe D.M.G. şi în zona toracică pe O.A.

Este de precizat că inculpatul Paşca Irimie-Domin a exercitat loviturile cu picioarele din poziţia decubit dorsal în momentul în care poliţiştii încercau să îl încătuşeze.   În urma acţiunii agresive exercitate de Paşca Irimie-Domin, persoana vătămată O.A. a suferit leziuni traumatice vindecabile în 2-3 zile de îngrijiri medicale, iar persoana vătămată D.M.G. leziuni vindecabile în 3-4 zile de îngrijiri medicale.   Este de precizat că, după ce agentul de poliţie P.A. a căzut la sol, poliţiştii B.V.M. şi A.O.A. au intervenit pentru imobilizarea individului îmbrăcat cu tricou roz (n.b. Paşca Ioan-Vasile). Inculpatul a continuat acţiunea agresivă de împotrivire context în care persoana vătămată B.V.M. a căzut la sol şi a suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale.

Inculpatul Paşca Ioan-Vasile a fost încătuşat în cele din urmă, acesta continuând să înjure şi l-a ameninţat pe A.O.A. cu acte de violenţă sau păgubitoare viitoare.

Din probele administrate în cauză nu rezultă că vreunul dintre inculpaţi ar fi vrut să sustragă pistolul jandarmului”, au arătat procurorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here