Un clujean de modă veche, cu un ales spirit civic, a avut proasta inspiraţie să intervină pentru un cetăţean pe care doi romi îl scuipau şi-l umileau, în staţia C.T.P., de la „Transformator”, în cartierul „Între lacuri”. După intervenţia, politicoasă, a acestuia sfera de interes a celor doi s-a mutat mutat asupra lui. Ca urmare, l-au stâlcit în bătaie şi la plecare, drept „bonus”, l-au înţepat în torace cu un obiect ascuţit. Dar ce l-a mai liniştit pe clujeanul cu suflet mare a fost că, ajuns la U.P.U. măcar medicii şi asistenţii i-au apreciat gestul şi l-au apelat – nu cu numele – ci cu porecla de „pacientul cu spirit civic”, deşi nu mult a lipsit să ajungă „mortul cu spirit civic”! 

 

Dl. Horea e un clujean masiv, în vârstă de 57 de ani, gestionar la o firmă alimentară din cartierul Someşeni. Povesteşte, abia întors din spital, luni, 4 iunie, pe coridoarele I.M.L.Cluj, că în urmă cu o săptămână a avut o păţanie care-l putea costa chiar viaţa. Relatează incidentul, cu un umor şi o detaşare, specifică spiritelor „înalte”, singurele capabile să uite „egoismul sinelui”:  „Lucram în tura de noapte şi pe la zece fără un sfert mă aflam în staţia C.T.P. de la „Transformator”, vizavi de „Şapca lui Ceauşescu”, ca să iau autobuzul spre serviciu, când numa` văd doi romi în vârstă de vreo 30 şi 40 de ani, beţi şi puşi pe harţă cum scuipau în ochi şi umileau un cetăţean care aştepta şi el un mijloc de transport în comun. Eu am intervenit şi le-am zis celor doi – care probabil erau de pe strada Cantonului sau din Pata Rât – că nu-i deloc frumos ce fac. La care n-am avut parte de altă reacţie decât că au sărit direct pe mine. M-au umplut de pumni, peste tot, şi la un moment dat m-au şi înjunghiat în abdomen cu ceva ascuţit. Dar nu am simţit atunci nimic, fiind ameţit de celelalte lovituri. Am avut noroc  însă ca a venit un autobuz, în staţie, şi a sărit şoferul să mă scoată din mâinile lui, după cum a avut succes şi o femeie care s-a repezit la ei, cu mult curaj şi i-a certat. Abia atunci agresorii s-au făcut nevăzuţi, lăsându-mă căzut la pământ şi plin de sânge. Culmea, ca să vedeţi ce nerecunoştinţă: cel pentru care intervenisem n-a făcut niciun gest ca să mă apere. A rămas, totuşi, la locul faptei şi a declarat şi el poliţiei ce se întâmplase”. Dl.Horea arată că, odată ajuns la U.P.U. medicii l-au botezat instant „pacientul cu spirit civic”, i-au acordat primul ajutor, pansându-i şi  cusându-i rănile, dar făcând şi o remarcă înţeleaptă în faţa studenţilor: „Vezi, ce bine că pacientul cu spirit civic e obez, astfel că obiectul i-a intrat în grăsime şi n-a înaintat mai adânc, altminteri îi atingea organul vital”! Totodată au evocat un alt „precedent medical” cu o altă femeie grasă care a avut aceeaşi şansă ca el. Râde bărbatul, amar: „Nu ştiu dacă i-au prins pe indivizi, deşi după câte ştiu e plin de camere de supraveghere în zonă. Cert e însă faptul că m-a costat destul de scump intervenţia, dar credeţi-mă, nu am putut răbda să văd cum un om nevinovat e batjocorit în aşa hal de doi troglodiţi”! Este poftit în cabinetul de consultaţii, dar se întoarce uşor dezamăgit: dată fiind gravitatea cazului său –  şi faptul că s-a produs cu puţin timp înainte de intrarea la serviciu- acesta  e de competenţa poliţiei şi a Parchetului, astfel că omului i s-au înapoiat banii iar consultul va avea loc, ulterior, pe baza unei ordonanţe.


„Avem deschis un dosar pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe. Cercetările continuă în vederea identificării celor doi autori şi tragerii lor la răspundere penală”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Traian Morar, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here