Baza sportivă Clujana se extinde, însă administratorul Ioan Puşcaş  a cerut demararea lucrărilor fără autorizaţie de construire emisă de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Primarul Sorin Apostu nu cunoaşte detalii despre stadiul acestei construcţii. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ consideră că fapta este doar de natură contravenţională şi nu penală

Baza Sportivă Clujana este în plină extindere în contextul în care echipa Universităţii Cluj, finanţată de Florian Walter, vrea să joace meciurile din Liga a II-a pe acel teren. Astfel, Ioan Puşcaş, proprietarul bazei sportive Clujana a început construirea unui nou corp de clădire, pentru noile vestiare, duşuri, dar şi pentru viitoarele băi termale pentru refacerea jucătorilor. Singura problemă este că proprietarul bazei sportive realizează acea construcţie fără a avea vreo autorizaţie din parte municipalităţii. În 2 august, la două zile după depunerea cererii pentru autorizarea extinderii şi completarea dotărilor la baza sportivă Clujana, construcţia începuse deja. Lucrările de extindere demaraseră de câteva săptămâni bune, după cum se poate observa din poza alăturată, fotografie realizată în data de 3 august 2009.
 
Apostu nu ştie nimic

Primarul municipiului Sorin Apostu a explicat că pentru aprobarea cererii de extindere a unui imobil nu este necesar avizul Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, totuşi autorizaţia trebuie să fie aprobată în plenul Consiliului Local. „Nu am auzit că lucrările la acea clădire din incinta Bazei Sportive Clujana ar fi început mai devreme decât ar fi fost normal şi legal. Nimeni nu ne-a înştiinţat despre acest lucru”, a declarat Apostu. În prezent extinderea cuprinde o sală de mese, bucătărie şi alte facilităţi. „În momentul de faţă construim nivelul care va „adăposti”o sală de mese şi bucătăria. În unele locuri avansăm mai mult, în ale zone mai puţin”, a declarat Ioan Puşcaş, administratorul bazei sportive Clujana. Reprezentanţii Primăriei municipiului Cluj-Napoca ne-au confirmat faptul că beneficiarul respectivei construcţii a depus cererea de autorizare pentru derularea lucrărilor de extindere în data de 30 iulie 2008. „SC Sport Transilvania SRL a înregistrat la Primăria municipiului Cluj-Napoca cererea nr. 154526/43/30.07.2009 pentru obţinerea certificatului de urbanism în scopul „Construire extindere şi completare dotări sportive la „Baza sportivă-Clujana” şi organizare de şantier aferentă”, se arată în răspunsul municipalităţii. Firma care se ocupă de proiectarea construcţiei este cunoscuta societate clujeană Dico&Ţigănaş.

Îşi recunoaşte fapta!

Întrebat de reporterii Gazetei de Cluj dacă ştie că a demarat lucrările înainte să primească autorizaţia de construire, Ioan Puşcaş a răspuns sincer: „da”. Întrebat în continuare dacă ştie că fapta pe care a făcut-o este de natură penală, administratorul bazei sportive „Clujana” a mărturisit că: „Ştiu, penalizaţi-mă. A trebuit să urgentăm lucrurile. Dacă credeţi că e penală, că am făcut un rău pentru cineva, face-ţi cum credeţi dumneavoastră că e bine”, a explicat Puşcaş. Întrebat dacă nu e nevoie să respectă legile din România administratorul a susţinut că: „O să fie bine. Succes!”. Puşcaş consideră că presa ajută uneori şi la descoperirea adevărului. „Presa asta aduce multe lucruri şi bune.” Puşcaş consideră că dreptatea nu e de partea sa. „Nici n-am zis că am dreptatea de partea mea. Vrem să facem să fie bine. O să facem ce zice legea”, a declarat Puşcaş.  Administratorul bazei sportive Clujana a încercat să negocieze redactarea articolului de faţă într-un punct de vedere în care să îl avantajeze. „Vă rog să fiţi mai indulgenţi când scrieţi articolul”, a spus Puşcaş. Administratorul bazei sportive Clujana s-a explicat că a încerce să construiască ceva util, de care oamenii au nevoie. „Noi am vrut doar să facem o clădire să aibă oamenii unde să mănânce, am ales o firmă care are oameni şi lucrarea nu-i mare”, a explicat Puşcaş.

Explicaţia legală

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, şeful catedrei de procedură penală din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai, a explicat că această faptă nu este de natură penală. „Dacă începi să construieşti un imobil şi dobândeşti pe parcurs autorizaţia, atunci fapta este doar de natură contravenţională şi nu de natură penală”, a explicat Mateuţ. Avocatul consideră că dacă reuşeşti să nu fi prins, această faptă poate fi uşor trecută cu vederea. „Dacă nu este niciun vecin care să te reclame că nu ai autorizaţie, atunci scapi de orice răspundere. Poţi să îţi construieşti o casă şi să nu ai autorizaţie timp de doi ani şi dacă nu eşti prins nu vei păţi nimic. Eu cred în zicala hoţul neprins, negustor cinstit”, a declarat Mateuţ.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.