Ceasurile furate, noua „afacere” a „crimei”. Toma Rus, implicat în aceast „biznis”. Comisarii Rus şi Bogdan şi-au „luat partea” din această afacere

În numerele trecute, reporterii Gazetei v-au prezentat o serie de cazuri prin care vă arătam că o serie de interlopi din Cluj, ajutaţi de conexiunile lor din cadrul Poliţiei, trimit la închisoare oameni nevinovaţi pentru a-şi demonstra puterea. Interlopii cu pricina, Luduşul şi Chira Balaci Ciprian, au reuşit să-i încarcereze pe mai mulţi tineri, ajutaţi de o serie de judecători „murdari” şi cu sprijinul necondiţionat al unor poliţişti cu multe stele pe epoleţi. Cei doi interlopi, împreună cu omul lor de încredere, Toma Rus, controversatul comisar clujean, au „pus mâna” pe o colecţie de ceasuri de colecţie, din care au reuşit să obţină un profit frumuşel.    
Crima de la „crimă”

Unul din cele mai celebre cazuri în care BCCO s-a trasformat din instituţie de combatere a crimei organizate în mafie locală a fost legat de furtul unei colecţii de ceasuri de lux, „plasate” mai apoi cu ajutorul ofiţerilor din cadrul BCCO. Astfel, din informaţiile Gazetei, în urma unui jaf din Italia, în posesia interlopilor clujeni au intrat 17 ceasuri marca Rolex, Cartier şi Patek Philippe, în valoare de aproximatv 500.000 de euro. Ceasurile cu pricina au ajuns, ulterior, în posesia sirianului Farid Jerbaka, celebrul bijutier clujean, aflat în legătură directă cu ofiţerii de la crimă organizată. Italianul păgubit a recuperat doar o parte din ceasuri, pentru care a plătit o sumă frumuşică de bani. Celelate au ajuns fie în posesia lui Toma Rus, fie au fost vândute între timp şi nu au mai putut fi răscumpărate.   

Ceasuri penale

Istoria celor 17 ceasuri este una extrem de complicată. Astfel, în anul 2005, o tânără care lucra ca menajeră în casa unui magnat italian a descoperit în două dintre seifurile afaceristului o colecţie impresionantă de ceasuri şi bijuterii de colecţie. Aceasta le-a sustras şi, la scurt timp după aceea, s-a deplasat în România în scopul valorificării „prăzii” obţinute. Aceasta i-a dat ceasurile lui Hlodec Gabriel, care urma să se ocupe de plasarea acestora la diverse persoane. După aproximativ o săptămână de la intrarea ceasurilor în ţară, Hlodec a intrat în legătură cu Chira Balaci Ciprian, personaj extrem de cunoscut în lumea interlopă clujeană. Chira este finul lui Luduşan, omul de legătură al lui Toma Rus cu lumea interlopă clujeană. Şi, ca legătura să fie completă, Luduşan este, de asemenea, finul lui Toma Rus, comisarul fiindu-i naş de cununie. Între timp, Hlodec a plasat o parte din ceasuri, doar opt din cele 17 furate ajungând la Chira. Chiar dacă ceasurile cu pricina au fost oferite spre vânzare la mai multe persoane, toate acestea au ajuns, ulterior, în bijuteria Oscar, aparţinând celebrului bijutier sirian, Farid Jabakara. Bijutier care, conform informaţiilor apărute atât în diverse articole din mass media, cât şi din sursele extrem de bine informate ale Gazetei, ar fi „limba” poliţiei şi unul dintre „prietenii” lui Toma Rus. Ceasurile, în valoare de aproximativ 500.000 de euro, au fost vândute la preţuri derizorii, obţinându-se aproximativ 100.000 de euro din vânzarea acestora către Farid.      

Mită pentru BCCO

După ce a constatat jaful, magnatul italian a făcut o plângere către autorităţile româneşti pentru prinderea infractorului şi recuperarea colecţiei. Totuşi, conştient de birocraţia excesivă din România şi pentru a fi sigur că îşi va obţine ceasurile înapoi, italianul şi-a trimis soţia, împreună cu două „gorile”, pentru a negocia recuperarea ceasurilor şi a bijuteriilor. Aceştia s-au deplasat la Cluj, unde, pe terasa de lângă magazinul Central, împreună cu Farid şi ofiţerul BCCO Sorin Bogdan, au negociat recuperarea bunurilor. La respectiva întâlnire, italianca a obţinut gratis cinci ceasuri de la Farid. Problema a fost când au dorit să recupereze un ceas Patek Philippe, cel mai scump din colecţie, a cărui valoare de catalog era de 60.000 de euro. Italianca a oferit, conform surselor noastre, 16.000 de euro pentru ceasul elveţian, din care 8000 i-au revenit lui Farid, în timp ce restul de 8000 au ajuns în buzunarele comisarul şef de poliţie Sorin Bogdan. Practic, Farid şi-a recuperat investiţia, el oferind aceeaşi sumă şi vânzătorului iniţial, în timp ce comisarul de poliţie a primit restul de 8000 de euro pentru “ajutorul” dat în acest caz. Chiar dacă acest fapt este cât se poate de penal, nimeni nu a considerat necesar să-i întrebe pe cei doi “de sănătate”. În procesul care a urmat, legat de acest caz, Farid Jerbaka a fost chemat ca simplu martor, cu toate că acesta a fost, practic, cel care a achiziţionat ceasurile furate şi, mai apoi, i le-a vândut unor terţe persoane. Chiar dacă acesta ar fi trebuit să fie considerat complice, instanţa a considerat că Farid era de “bună credinţă”, organele de anchetă considerând că el nu ştia că ceasurile cu pricina erau furate. Mai mult decât atât, Sorin Bogdan, comisarul de poliţie din cadrul BCCO Cluj-Napoca, nu a fost niciodată întrebat despre implicarea lui în acest ciudat caz, chiar dacă în procesul verbal întocmit pe teresa magazinului Central, Bogdan a trecut că soţia magnatului a oferit doar 8.000 de euro drept despăgubire pentru ceasurile obţinute, nu 16.000 cât a plătit, în realitate, aceasta. Problema principală este că cei doi au reuşit să scape de întrebările încuietoare ale instanţei din pricina relaţiei pe care aceştia o au cu Toma Rus, comisarul şef primind, din partea “organizatorilor”, un ceas de aur Cartier, pe care i l-a oferit soţiei.
 

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.