În timpul Festivalului Peninsula de la Cluj-Napoca, Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Cluj a prin câţiva tineri fumând haşiş. Pentru că laboratorul BCCO era defect, tinerii au fost cercetaţi în stare de libertate din lipsă de probe, iar ancheta a fost compromisă. La Facultatea de Chimie exista un laborator de analiză, agreat de BCCO, care ar fi putut stabili natura probelor, dar din motive necunoscute nu s-a folosit această variantă. Săptămâna trecută s-a perfectat un protocol clar de colaborare între BCCO, Facultatea de Chimie şi Consiliul Local, pentru finanţarea şi efectuarea analizelor solicitate de BCCO. Dacă acesta le va solicita.

Chiar în timpul Festivalului Peninsula, în presa locală apărea ştirea că cinci tineri clujeni au fost prinşi de către poliţiştii de la brigada Antidrog cu haşiş asupra lor. Tinerii au fost duşi la sediul Politiei pentru a li se lua declaraţii. Ei au susţinut că drogurile aflate în posesia lor erau pentru consum propriu şi nu pentru a fi vândute. La acel moment , poliţia s-a văzut nevoită să îi cercetează pe tineri în stare de libertate, deoarece singurul laborator de depistare a drogurilor din Transilvania, cel de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Cluj (BCCO) era defect de câteva luni. Drept consecinţă, consumatorii şi traficanţii erau eliberaţi din lipsă de probe. Conform declaraţiei lui Ioan Păcurar, şeful IPJ Cluj, aparatul s-a defectat în luna mai, iar Poliţia Română nu avea bani să îl repare. Probele au fost o vreme trimise la Bucureşti pentru analiză, iar suspecţii erau eliberaţi pentru că nu puteau fi reţinuţi mai mult de 24 de ore. Acest tratament s-a aplicat şi celor cinci tineri de la Peninsula care au fost puşi în libertate pentru că poliţiştii nu au putut stabili, pe baze ştiinţifice, dacă ”iarba” pe care o aveau asupra lor era un haşiş sau altă plantă.

 

Exista însă o colaborare  între BCCO, Facultatea de Chimie şi Consiliul Local ce se referea la înfiinţarea unui laborator pilot pentru identificarea substanţelor cu efecte psihoactive, care să funcţioneze  în cadrul Facultăţii de Chimie. “Laboratorul aparţine Facultăţii de Chimie, noi participăm la aceste analize doar după acreditarea lui. E primul astfel de laborator din ţară”, declara în 2012 primarul interimar Radu Moisin. În aceste condiții devine greu de înțeles de ce în cazul tinerilor de la festivalul Peninsula nu s-a apelat la laboratorul acreditat al Facultății de Chimie, atâta vreme cât există un protocol agreat de DCCO în acest sens, câtă vreme laboratorul era funcțional în acel moment, iar procedura impune că orice eventuală analiză să se facă pe baza unei cereri din parte BCCO Cluj-Napoca.

 

Protocol de colaborare în lupta antidrog

 

Pe 12 septembrie Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a votat Hotărârea  privind încheierea Protocolului de colaborare între Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca , Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi Primăria Cluj-Napoca pentru creşterea eficienţei în  lupta împotriva traficului şi a consumului ilicit de droguri şi substanţe psiho-active. În acest sens, pe baza unui referat aprobat de Consiliul local, care arată că “amploarea traficului şi consumului implicit de droguri, în condiţiile proliferării reţelelor de crimă organizată, necesită implicarea tuturor instituţiilor abilitate pentru combaterea acestui flagel”, autorităţile administraţiei publice locale se obligă să sprijine programele de prevenire a consumului de droguri prin susţinerea financiară a unui laborator de analiză specializat din cadrul Facultăţii de Chimie.

 

Responsabilităţile fiecărei părţi

Protocolul a fost iniţiat de BCCO şi se referă la solicitarea unor analize pe care procurorii DIICOT, lucrători ai BCCO Cluj-Napoca, le pot face pentru anumite substanţe obţinute pe parcursul activităţilor operative şi de cercetare penală. Aceste analize se vor efectua la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a UBB, într-un laborator modern, acreditat şi agreat de BCCO. Protocolul susţinut pe primărie reglementează modul de interacţiune şi responsabilităţile fiecărei părţi.

Astfel, analizele se vor efectua doar la solicitarea BCCO, care va pune la dispoziţia specialiştilor de la Facultatea de Chimie substanţa de analizat, un lucrător al BCCO având obligaţia să supravegheze manevrele care se fac cu probele şi să recupereze cantitatea de substanţă rămasă. BCCO pune la dispoziţie mijloacele umane şi materiale de transport şi răspunde de depozitarea substanţelor supuse analizelor. De asemenea, BCCO desemnează o persoană este responsabilă de modul de punere în aplicare a protocolului.

Facultatea de Chimie pune la dispoziţie specialiştii şi aparatura necesara efectuării analizelor. Rezultatul analizelor va fi consemnat sub forma unui Raport de Constatare Tehnico-Ştiinţifică, semnat de către chimiştii care au efectuat analiza. De asemenea, Facultatea de Chimie are şi ea un reprezentant care urmăreşte şi răspunde de modul de punere în aplicare a protocolului.

Responsabilitatea ce revine primăriei este de a pune la dispoziţie, prin hotărâre de consiliu local, suma de bani necesară efectuării analizelor de laborator de către specialiştii de la Facultatea de Chimie, pentru achiziţionarea de materiale. Totodată, îşi propune să aloce resurse financiare pentru dezvoltarea unui centru de cercetare a efectelor substanţelor cu efect psihoactiv, pentru ca acestea să poată fi clasificate, dacă este cazul, în rândul substanţelor din categoria drogurilor. Primăria desemnează şi ea o persoană care să supravegheze şi să răspundă de modul de derulare a protocolului.

De asemenea, pentru a fi la curent cu noutăţile în domeniu, în protocol se stipulează că “părţile îşi vor adresa invitaţii reciproce în vederea participării la sesiunile ştiinţifice, simpozioanele şi seminariile organizate pe probleme de interes comun, elaborând totodată programe de instruire pentru personalul propriu în domeniul de referinţă. “

Datele şi informaţiile referitoare la orice analize solicitate de DIICOT sunt considerate informaţii clasificate, deci intră sub incidenţa Legii nr. 188/2002 referitor la protecţia datelor şi confidenţialitatea surselor.

Odată semnat, protocolul va fi valabil pentru o perioadă de patru ani, cu posibilitatea de prelungire.

 

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.