Andrei Cionca, patronul CITR şi afaceristul care controlează ”Cemacon”, se pare că reuşeşte să-i ”facă” din nou pe cei de la BCR. Una dintre cele mai importante instituţii financiare din România a acordat un credit de 30 de milioane de euro către Cemacon în 2013, iar Cionca este cât pe-aci să îi convingă pe cei de la BCR ca firma lui să plătească cel mult 20 de milioane de euro din acel credit, conform unor surse din apropierea afaceristului. Astfel, BCR va pierde cel puţin 10 milioane de euro în urma unei refinanţări care va fi păguboasă pentru companie.

 

Respectiv, Cionca va plăti înapoi către BCR doar 20 de milioane de euro, deşi a primit 30 de milioane de euro de la respectiva instituţie financiară.  Nu putem decât să ne întrebăm daca cei de la ERSTE, una dintre cele mai mari companii financiare din Europa şi proprietarul BCR, ştiu despre această ”manevră” pe care o fac afaceriştii locali cu instituţia bancară controlată de ei.

Cemacon a reuşit să ia acel credit de 30 de milioane de euro de la BCR pentru a se salva de insolvenţă, în schimb, acum este din nou într-un impas financiar. Surse de pe piaţa financiară ne-au explicat că nu văd cum ar putea accepta o instituţie bancară să piardă cel puţin 10 milioane de euro de la un credit. Relaţiile lui Andrei Cionca cu BCR au fost făcute tot timpul în favoarea afaceristului şi în defavoarea băncii. Nu putem decât să înţelegem că Cionca are relaţii ”sus-puse” în conducerea BCR.

 

Cemaconul lui Cionca, pierderi de 6 milioane de lei

Firma Cemacon este administrată de Grigore Chiş, cunoscut pentru activitatea sa de la SSIF Broker, şi de Tiberiu Stratan. Compania este deţinut de Orion Strategy Solution, CONSULTANTA ANDREI & ANDREI SRL, deţinută de Andrei Cionca, precum şi fondul de investiţii din Luxemburg KJK FUND II SICAV SIF. Cemacon a avut în 2013 afaceri de 48 de milioane, dar şi pierderi de 6 milioane de lei. Cum au putut cei de la BCR să acorde un împrumut enorm de mare, de 30 de milioane de euro, unei societăţi care a realizat în acel an pierderi de 6 milioane de lei?

 

Cionca a pierdut controlul la Broker Cluj

Andrei Cionca a încercat să pună mâna pe Broker Cluj, dar nu i-a ieşit. Societatea de investiţii financiare este controlată acum de SIF Muntenia, iar societatea Consultanţa Andrei&Andrei mai deţine doar 5% din societatea. Astfel, planurile lui Cionca de a vinde activele societăţii sunt cam imposibile de pus în practică. Prietenii afaceristului ne-au povestit că Cionca a fost îngrijorat când DIICOT i-a făcut percheziţii acasă şi la toate firmele, fără să ia nicio măsură. El a încercat ulterior să îşi vândă afacerile şi să şi le treacă pe alte persoane pentru ca acestea să poată continua în cazul în care procurorii ar cere anumite măsuri asupra sa. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care Cionca nu şi-a mai continuat planul cu Broker Cluj.

 

Cionca şi SSIF Broker

Andrei Cionca ar fi vrut în toamna anului trecut să vândă SSIF Broker. Cu toate că activitatea de bază a SSIF Broker este evidenţiată în raportul de activitate întocmit de preşedintele Consiliului de Administraţie Mihai Buliga, respectiv una structurată pe două filiere, gaşca lui Cionca a încercat să restrângă activitatea societăţii. Cealaltă gaşcă, formată din Grigore Chiş şi SIF Muntenia vor să continue activităţile de tranzacţionare. Mai precis, el ar fi vrut să renunţe la serviciile de brokeraj şi să rămână cu administrarea portofoliului propriu de active financiare. Printre societăţile în care SSIF Broker deţine acţiuni reamintim Napochim, unde doar terenul de sub fosta fabrică valorează enorm.

 

Planul a eşuat

Cionca a vrut de fapt ca să valorifice toate capitalurile SSIF Broker şi apoi este o societate bună de închis ca şi oricare alta, arătam anterior. Ca şi Romstrade, ca şi orice altă societate a cărui insolvenţă nu a reuşit. Vrea să valorifice terenurile şi apoi să închidă . Pentru că la momentul de faţă SSIF Broker valorează doar 1 milion de euro pe bursă. Iar doar clădirea SSIF Broker din centrul Clujului valorează cel puţin 1,5 milioane de euro, conform unor calcule. Problema este că în momentul de faţă pe clădirea respectivă este un sechestru de la Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA), însă acest sechestru este eliberat de orice sarcină pentru că prejudiciul creat s-a plătit. Ca să nu mai vorbim despre celelalte imobile pe care SSIF Broker le are în proprietate prin intermediul celorlalte companii pe care le deţine, printre care Napochim sau importantele acţiuni la Cemacon. Astfel, cu 1 milion de euro se poate cumpăra o companie care valorează minim 4 milioane de euro.

“Ca urmare a stingerii pe cale amiabilă a litigiului cu o parte din clienţii păgubiţi de la Deva (Dosar nr. 6087/97/2009*), SSIF Broker SA a continuat în primele 6 luni din 2014 procesul de despăgubire, achitând clienţilor suma de 4.84 milioane lei, suma totală plătită persoanelor păgubite ajungând astfel la 100%din valoarea creanţei (inclusiv dobânzi şi penalităţi)”, se arată în rapoartele SSIF Broker. Acum, cu un simplu proces se poate ridica sechestrul respectiv, arată nişte surse din apropierea companiei.

 

Cionca şi CA la SSIF Broker

Singura problemă în achiziţia SSIF Broker cu 1 milion de euro este că nu se pot cumpăra mai mult de 15% din acţiuni deodată. Credeţi că nu s-au gândit ei mai bine? Compania ar fi cumpărată de SIF şi Grigore Chiş într-o clipă. Dar cum Andrei Cionca şi-a impus propriul Consiliu de Administraţie nu va reuşi acest lucru prea curând.

Mai precis, preşedintele Consiliului de Administraţie-Mihai Buliga, dar şi vicepreşedintele Rudolf Viezental sunt amândoi oamenii lui Cionca. Cel de-al doilea a ruinat Romstrade, iar primul a fost pus cu o complicitate a mai multor acţionari printre care şi Anton Ionescu sau Banca Transilvania.

 

500.000 de euro, aruncaţi pe apa sâmbetei

Gaşca din SSIF Broker care doreşte continuarea operaţiunilor de tranzacţionare pe bursă a investit 500.000 de euro într-un program special pentru acest lucru. Programul este aproape finalizat, însă lui Andrei Cionca nu îi pasă pentru că el nu a investit aceşti bani. Investiţia a fost făcută în cea mai mare parte înainte să intre el în SSIF Broker. De altfel, Cionca nu ar fi de acord să piardă aceşti 500.000 de euro la cât de avar este. Dar cum nu a investit el acei bani este dispus să arunce aplicaţia pe apa sâmbetei. Pe de cealaltă parte, Grigore Chiş şi Sif Muntenia doreşte să facă din SSIF Broker una din perlele tranzacţionării pe bursă şi societatea prin intermediul cărora să îşi poată cumpăra acţiuni pe BVB. Şi nu numai ei, ci oricine are un calculator sau un telefon inteligent să poată accesa aplicaţia dezvoltată de SSIF Broker şi să vadă în timp real ce se întâmplă cu acţiunile sale.

 

Gazeta de Cluj a cerut un punct de vedere oficial al BCR pe această temă. Până la închiderea ediţiei nu au oferit niciun răspuns.

1 COMENTARIU

  1. Si totusi, ce motiv suspectati ca ar fi in spatele acordarii creditului de catre BCR ?
    Cu ce va afecteza pe voi ? Sunteti actionari la ERSTE sau la BCR ?
    Care e scopul articolului altul decat a santaja o banca de top ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.