Dela0.ro a urmărit traseul prin care un traficant de persoane ajunge să profite de minorii din orfelinatele statului român.

Un copil ajunge într-un centru de plasament sau într-o casă de tip familial, sub tutela statului român.

Un astfel de scenariu are loc când părinții nu mai sunt – fie pentru că au plecat, fie pentru că au murit, fie pentru că au abandonat copilul la naștere. Mai are loc când, din cauza lipsurilor materiale, părinții renunță la copii o vreme, gândindu-se că-i vor lua înapoi când se redresează financiar. Și-același scenariu devine realitate când copilul suferă de o dizabilitate și are nevoie de îngrijiri pe care părintele nu i le poate acorda.

În astfel de situații, statul intervine pentru a proteja minorul și interesele sale superioare. Un trai decent începe cu plasamentul copilului într-un centru rezidențial. Începe doar pe hârtie de multe ori – căci, în realitate, statul ajunge să scoată minorul dintr-o situație vulnerabilă doar pentru a-l plasa într-una și mai vulnerabilă.

De ani de zile presa, activiștii pentru drepturile omului, ONG-urile și alte voci din societate atrag atenția asupra personalului nepregătit din centrele de plasament ale statului, asupra condițiilor proaste în care trăiesc copiii, asupra medicației excesive din centrele pentru persoanele cu dizabilități, asupra abuzurilor din centre comise chiar de educatori sau administratori.

Vorbim, în toate aceste cazuri, de un context favorabil traficanților de persoane, de o ușă larg deschisă spre abuz. Abandonul de facto în care trăiesc minorii din centrele statului le permite traficanților să întrețină rețelele de trafic. Le permite să abordeze cu ușurință fetele, le permite să le scoată din centre fără probleme. O victimă a traficului de persoane a povestit cum intra recrutorul în centru: mințea că e unchiul uneia dintre fetele găzduite – și ocrotite de stat.

Traficanții care recrutează în centrele de plasament sunt oameni cu metodă, care execută pas cu pas un plan diabolic bine stabilit.

Cel mai important pas este chiar primul: ca traficantul să reușească să-și facă o intrare. De acolo lucrurile devin relativ simple. Traficantul are la îndemână fie metoda loverboy, fie metoda ademenirii financiare.

Citește articolul complet pe Dela0.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here