“Am început să lucrăm la biserică încă din 1973”. “Oamenii din Jucu sunt nobili”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, preotul Baltă, paroh în comuna Jucu.

Reporter: Sunteţi preot într-o biserică din comuna Jucu. Ce puteţi să ne spuneţi despre această biserică, care tocmai a fost pictată?

Preotul Baltă: Sunt preot în această comună de 37 de ani, mai precis din 1 septembrie 1973. Aceasta este biserica în care slujesc şi va fi şi ultima, pentru că m-a atras încă de la început. În aceea vreme biserica era construită, dar nu avea dotările necesare. Era ridicată, dar nu avea picturi şi nici mobilier. Am început să lucrăm la înfrumuseţarea bisericii şi am sfârşit cu interiorul, unde era nevoia de foarte multă muncă. Pictură bisericii este executată de patru pictori autorizaţi de patriarhie. Cu ajutorul oamenilor ne-am hotărât să realizăm pictura pentru această biserică. Pictura bisericii a durat un an de zile, timp în care s-a muncit mereu.

Rep.: Cum sunt credincioşii din comuna Jucu?

Preotul Baltă: Pot să spun că sătenii din Jucu sunt mai aparte faţă de alţi clujeni. În trecut, comuna noastră a fost numită Jucu Nobil. Era pe vremuri un nobil care şi-a împărţit moşia în 48 de parcele, dând  oamenilor câte o parcelă şi titlul de nobil. De aceea sunt mai deosebiţi faţă de alţi oameni, iar biserica aceasta este exact după felul lor, o biserică care le întreace pe toate.

Rep.: Cât de importantă este religia pentru sătenii din Jucu?

Preotul Baltă: Oamenii sunt credincioşi şi acesta este un lucru bun. Cred în Dumnezeu şi o bună parte din aceştia vin şi la biserică. Majoritatea muncesc de dimineaţa până seara, pe câmp sau în gospodărie şi unii preferă să se odihnească în ziua liberă pe care o au. Totuşi, biserica nu este niciodată goală, iar la sărbătorile mari este neîncăpătoare.

Rep.: Mai au oamenii credinţă?

Preotul Baltă: Există credinţă, dar manifestarea este altfel. Totuşi, când problemele apar în viaţa oamenilor, aceştia parcă îşi amintesc mai mult de Dumnezeu şi vin la biserică pentru a se ruga. Unii oameni mai vin şi la preot pentru a cere sfaturi, însă nu la fel de mult ca pe vremuri, când preotul era şi doctor şi profesor.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.