Biserica Greco-Catolica din Romania a trimis o scrisoare deschisa adresata premierului Mihai Razvan Ungureanu in care ii solicita statului roman sa isi asume  "responsabilitatea de a restitui proprietatile pe care le-a confiscat abuziv regimul dictatorial trecut" si sa sa elaboreze o lege de restituire a lacasurilor de cult greco-catolice care au fost confiscate.

"Anularea, prin aceasta lege, a restituirii in natura a bunurilor nationalizate de regimul comunist reprezinta de fapt o noua nationalizare si o continuare a practicii comuniste de sfidare a dreptului de proprietate. Acest proiect, care se doreste lege, incalca fundamental drepturile omului, statul de drept, Conventia Europeana a Drepturilor omului si angajamentele internationale luate de Romania de a repara nedreptatile facute de regimul comunist," se arata in scrisoarea deschisa a Bisericii Romane Greco-Catolice.

"Oferirea acestui proiect de lege ca solutie de 'urgenta' pentru rezolvarea acestei situatii, in termenul prescris de CEDO, consideram ca este profund nedreapta; asteptam din partea autoritatilor Statului Roman sa-si asume cu responsabilitate atributiile," mai precizeaza PF Cardinal Lucian in document.

Saptamana trecuta, episcopii romano-catolici din Romania si-au exprimat dezacordul fata de masurile legislative anuntate de Guvern privind restituirea bunurilor, transmitand acelasi mesaj. Episcopiile romano-catolice din Romania au depus pana in prezent 1024 dosare de retrocedare.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat miercuri ca, in legatura cu restituirea proprietatilor confiscate de comunisti, si acum se cauta "solutia optima" iar proiectul de lege in aceasta privinta este unul "perfectibil".

El a spus ca subiectul comporta o discutie de amploare, motiv pentru care a fost generata o dezbatere publica.

"Ma bucura foarte mult ca aceasta dezbatere publica exista, chiar daca uneori are accente destul de pasionale si vreau sa-i asigur pe toti cei care au sperante in materia restituirii proprietatilor ca si acum cautam solutia optima. Vorbim de un proiect de lege aflat in dezbatere publica, perfectibil, si toate sugestiile sunt binevenite", a afirmat Ungureanu.

Guvernul a anuntat in urma cu doua saptamani ca, potrivit unui nou proiect de lege, proprietarii de imobile deposedati in mod abuziv in perioada comunista vor primi o despagubire egala cu maximum 15% din valoarea reala a bunului respectiv.

Proiectul de lege care prevede limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari: plafon de 15%, esalonari pe 10-12 ani

Amintim ca Dorina Danielescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a anuntat pe 11 aprilie ca lanseaza in dezbatere publica un proiect de lege care prevede limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari la 15% din valoarea imobilelor, suma urmand sa fie platita esalonat, in mod egal, pe o perioada de 10-12 ani. "Atat isi permite statul", a adaugat presedintele ANRP, precizand ca pentru despagubiri Guvernul va aloca anual 531 milioane de lei.

Danielescu a mai afirmat ca pentru depunerea dosarelor de despagubire va fi stabilit un termen de decadere de 60 zile care va putea fi prelungit doar o singura data, cu maximum 30 zile.

Proiectul a fost discutat intr-o prima lectura in sedinta Guvernului din 11 aprilie. El elimina masura reparatorie a restituirii in natura a imobilelor confiscate, precum si aceea a compensarii cu alte bunuri si servicii, singura modalitate de despagubire constand in despagubirea potrivit acestui act normativ. "In prezent este un mecanism nefunctional. Practic, prin aceasta varianta a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefunctional sa devina unul functional", a precizat Danielescu.

Redam mai jos scrisoarea deschisa:

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, alaturi de Biserica Romano-Catolica a luat act cu ingrijorare despre proiectul de lege pe care Guvernul l-a propus pentru rezolvarea situatiei proprietatilor confiscate de regimul comunist si solicita retragerea acestuia si prezentarea unui alt proiect de lege care intr-adevar sa repare nedreptatile facute de regimul comunist.

Anularea, prin aceasta lege, a restituirii in natura a bunurilor nationalizate de regimul comunist reprezinta de fapt o noua nationalizare si o continuare a practicii comuniste de sfidare a dreptului de proprietate. Acest proiect, care se doreste lege, incalca fundamental drepturile omului, statul de drept, Conventia Europeana a Drepturilor omului si angajamentele internationale luate de Romania de a repara nedreptatile facute de regimul comunist.

Proiectul de lege propus loveste nu numai in Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica si Biserica Romano-Catolica, ci si in atatia cetateni si familii din Romania care de 20 de ani spera sa reintre in posesia bunurilor de care au fost deposedati abuziv. Guvernul Romaniei intentioneaza acum sa ii anunte ca va legifera jaful si abuzurile la care au fost supusi de catre comunisti si umilintele pe care le-au rabdat in ultimele doua decenii.

Cu alte cuvinte, prin acest proiect de lege proprietarii nu primesc inapoi ceea ce li s-a confiscat abuziv, in timp ce altii primesc ceea ce nu au avut niciodata.

Oferirea acestui proiect de lege ca solutie de ¬urgenta¬ pentru rezolvarea acestei situatii, in termenul prescris de CEDO, consideram ca este profund nedreapta; asteptam din partea autoritatilor Statului Roman sa-si asume cu responsabilitate atributiile.

Pe langa discriminarea creata intre cei care deja si-au primit proprietatile confiscate si cei care vor primi despagubirea derizorie de 15% din valoarea proprietatii neretrocedate, actualul proiect de lege discrimineaza direct Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, ingradindu-i exercitarea libera a cultului si actiunile sale sociale si educative.

Statul comunist a confiscat de la Biserica atat lacasuri de cult cat si imobile care erau pentru uz public, cum ar fi scoli sau spitale. Este responsabilitatea Statului Roman sa restituie aceste proprietati in natura, restituire care nu ar reprezenta nici o cheltuiala pentru bugetul de stat.

Biserica noastra nu cere din partea Statului Roman nici favoruri si nici concesii. Cererea noastra este ca Statul Roman sa binevoiasca a-si asuma responsabilitatea de a restitui proprietatile pe care le-a confiscat abuziv regimul dictatorial trecut.

Solicitam totodata ca Guvernul Romaniei sa elaboreze o lege de restituire a lacasurilor de cult greco-catolice care au fost confiscate in baza legii nr. 358/1948. Solicitam lucrul acesta in baza legii naturale, dar si a legii 247/19.07.2005, titlu II, art. 1 alin. 1, care prevede ca ¬Regimul juridic al imobilelor care au destinatia de lacas de cult va fi reglementat prin lege speciala¬.

Cu increderea ca Guvernul Romaniei nu va promova o masura atat de nedreapta si discriminatorie, Va incredintam, stimate Domnule Prim Ministru, de intreaga noastra consideratie."

 sursa: HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.