Biserica de lemn construită de Horea, provenită din localitatea sălăjeană Cizer, şi care acum se află în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, este într-un proces de restaurare şi valorificare prin intermediul realităţii virtuale.

„Biserica din Cizer este o capodoperă a artei arhitecturii tradiţionale din Transilvania. Este una dintre cele mai evoluate tipuri de biserici care pot fi întâlnite în spaţiul transilvănean. (…) Este o biserică cu o importanţă istorică excepţională, biserică care reprezintă ea însăşi un document istoric, pentru că este realizată cu participarea directă – nu ştim exact în ce aspect al construcţiei s-a materializat – a lui Horea, Vasile Nicola Urs din Munţii Apuseni, care a devenit, în 1784, conducătorul marii ridicări a moţilor în lupta pentru libertate, un eveniment istoric extrem de important pentru istoria Transilvaniei şi o personalitate absolut fascinantă”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a organizat, joi, conferinţa de promovare a proiectului „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realităţii virtuale”.

Proiectul este finanţat prin prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

„În cadrul proiectului va fi realizată o expoziţie care va avea atât o componentă de etalare fizică a celor 57 de obiecte restaurate şi conservate în vederea expunerii, cât şi una de prezentare a bisericii Cizer în variantă digitală, ca urmare a procesului complex de scanare a monumentului şi a bunurilor culturale asociate acestuia şi de transpunere a lor în realitatea virtuală. Proiectul vizează, de asemenea, dezvoltarea profesională a unui număr de cel puţin 7 membri din echipa proiectului în domeniile restaurării şi conservării patrimoniului, a tehnicilor de promovare şi comunicare şi a utilizării tehnicilor de lucru specifice realităţii virtuale”, se arată într-o informare a organizatorilor.

Proiectul este realizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi NUDA AS, organizaţie din Bergen, Norvegia.

„În vederea implementării proiectului „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realităţii virtuale”, Muzeul Etnografic al Transilvaniei beneficiază de o finanţare nerambursabilă din Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, în valoare de 618.161,00 lei, echivalentul a 129.265,59 Euro. Proiectul, cu o perioadă de desfăşurare de 24 de luni, se află deja într-a opta lună de implementare”, se mai arată în informare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here