Topul celor mai înalte clădiri istorice din România cuprinde câteva biserici medievale, dar şi Castelul Corvinilor, pe care doar construcţiile ridicate în anii comunismului le-au depăşit în înălţime.
Doar câteva clădiri din România depăşesc înălţimea de 100 de metri. Cele mai multe dintre acesta au fost construite în ultimii ani de companii private în capitală şi au fost destinate sediilor şi birourilor unor firme.
Un astfel de exemplu este Sky Tower, de 137 de metri, parte a complexului comercial din Bucureşti. Turnul de testat ascensoare din capitală are 114 metri şi se află în topul construcţiilor înalte din România, înfiinţate înainte de anul 1990. Iată poveştile celor mai înalte clădiri istorice ale României.
1 Casa Presei Libere, Bucureşti – 104 metri
Casa Presei Libere a fost numită iniţial Casa Scânteii şi a fost ridicată între anii 1952 şi 1957 în nordul capitalei. Numele său provine de la ziarul Scînteia, al Partidului Comunist Român, al cărui sediu era. Arhitectura ei a fost inspirată de clădirile înalte din Moscova, iar o statuie masivă dedicată fostului lider sovietic Vladimir Lenin era amplasată în trecut în faţa clădirii.
2 Palatul Administrativ, Satu Mare – 97 metri
Palatul Administrativ din Satu Mare a fost construit între anii 1972 şi 1984, iar de pe acoperişul său pot fi văzute priveliştile Ungariei. Clădiriea ridicată din beton are 15 etaje şi aproape 100 de metri, iar pe unul dintre acoperişuri a fost dotat cu un amfiteatru. Arhitectura sa, inspirată din uzanţele vremii, l-a făcut una dintre cele mai controversate construcţii din regimul comunist.
3 Catedrala Mitropolitană, Timişoara – 91 metri
Cea mai înaltă biserică din România şi una dintre cele mai înalte biserici ortodoxe din lume se află în Timişoara. Catedrala Mitropolitană are peste 90 de metri şi a fost ridicată întrea anii 1936 şi 1941, apoi afectată de bombardamentele din Al Doilea Război Mondial. Catedrala, refăcută, a fost inaugurată de regele Mihai I în 1946, însă lucrările la finisaje şi de pictură au fost finalizate la mijlocul anilor 1950. Impresionează nu numai prin înălţime, dar şi prin stilul arhitectural.
4 Hotelul Intercontinental, Bucureşti – 90 de metri
Hotelul Intercontinental a fost construit între anii 1967 – 1970 şi a rămas una dintre cele mai înalte clădiri din România, dar şi unul dintre simbolurile Capitalei. Are 24 de etaje, aproape 300 de camere şi o înălţime de 90 de metri. La etajul al XIX-lea, se află Apartamentul Imperial, devenit cunoscut în 1979 când în acest apartament s-au filmat scene din filmul Nea Mărin miliardar.
5 Palatul Parlamentului, Bucureşti – 86 metri
Construcţia Palatului Parlamentului, numit şi Casa Poporului a început în 1984, iar clădirea a fost finalizată în 1997. Palatul proiectat de arhitectul Anca Petrescu impresionează prin dimensiuni: are 86 metri înălţime (nouă nivele) şi 92 metri sub pământ (nouă nivele). Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafaţă din lume, si cea mai scumpă clădire administrativă din lume şi cea mai grea clădire din lume. Cartiere întregi au fost demolate pentru a-i face loc colosului din Bucureşti.
6 Biserica Sfântul Mihail, Cluj Napoca – 80 metri
Biserica Romano-Catolică medievală din Cluj Napoca este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Edificiul a fost ridicat în Piaţa Centrală a Clujului, în anii 1300, pe un teren care servise drept cimitir şi unde existase o capelă dedicată Sfântului Iacob. A fost finalizată în anul 1390, iar în prezent, are 70 de metri lungime şi o înălţime maximă de 80 de metri.
7 Biserica Evanghelică, Bistriţa – 75 metri
Biserica Evanghelică, atestată în 1564,se află în centrul oraşului Bistriţa şi este un monument de arhitectură reprezentativ pentru tranziţia de la stilul gotic la cel al Renaşterii în Transilvania. Cu o înălţime de 75 de metri, biserica se află pe locul al cincilea între bisericile din România. Turnul ei este însă cel mai înalt turn medieval din ţară. Sub zidurile actualei aşezări se află fundaţiile lăcaşului de cult ridicat de primii colonişti saşi.
8 Catedrala Evanghelică, Sibiu – 74 metri
Catedrala evanghelică din Sibiu este una dintre cele mai vechi şi impresionante clădiri gotice din Transilvania. Forma actuală este cea de după renovarea din 1520, pe structura vechii bazilici romanice din secolul al XII-lea. Construcţia ei a început la mijlocul secolului al XIV-lea.
9 Sediul TVR, Bucureşti, 74 metri
Televiziunea Română s-a mutat în sediul din Calea Dorobanţilor în 1968. Clădirea a fost proiectată de arhitectul Tiberiu Ricci, iar în anii 1960 era una dintre cele mai moderne din Europa la acea vreme. În prezent a rămas una dintre cele mai înalte din Bucureşti.
10 Castelul Corvinilor, Hunedoara – 73 metri
Turnul Buzdugan, un fost turn de observaţie în vremea lui Ioan de Hunedoara, depăşeşte 70 de metri înălţime şi face din Castelul Corvinilor una dintre cele mai înalte clădiri istorice din România. Şi-a primit acest nume după forma semisferică pe care acoperişul lui o avea în trecut, schimbată în urma restaurării din secolul XIX. Acoperişul său a fost supraînălţat în secolul XIX, iar pe vârful acestuia a fost aşezată în 1874 o statuie din bronz, reprezentând un soldat medieval.