Consiliul Local Cluj a alocat suma de 900.000 de lei cultelor religioase pentru diferite lucrări de construcţie sau restaurare a edificiilor de cult din centrul istoric al municipiului. Suma de la bugetul local alocată cultelor în luna mai, atunci când bugetul general a fost a fost aprobat de consilieri, este de 1.600.000 de lei, numai pentru anul 2013, echivalentul banilor împărţiţi la acelaşi capitol şi în 2012.
În total, anul acesta Consiliul Local (CL) Cluj a alocat o sumă de 2,5 milioane de lei de la bugetul local cultelor religioase. Cea mai recentă alocare este de nouă miliarde de lei vechi, destinaţi executării unor lucrări de construcţii la şapte edificii din centrul istoric.
„Principalele culte religioase din municipiul Cluj-Napoca, prin adresele înaintate Primăriei municipiului Cluj-Napoca, au semnalat gradul avansat de degradare a unor clădiri de cult considerate monumente istorice şi importanţa continuării unor lucrări de construcţie. Cele mai multe clădiri de cult la care se face referire sunt situate în centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca, ele având un mare potenţial turistic”, arată referatul pe baza căruia a fost întocmită Hotărârea de Consiliu Local (HCL) de alocare a banilor.
Edificii culturale
Motivarea dată de membrii Comisiei pentru învăţământ, cultură, culte, drepturile omului, minorităţi şi societate civilă ţine de statutul de Capitală Europeană a Tineretului şi candidatura la cel de Capitală Culturală Europeană. „În contextul în care municipiul nostru va fi Capitală europeană a Tineretului în anul 2015 şi îşi propune să obţină titlul de Capitală culturală europeană în anul 2012, ar fi necesară executarea acestor lucrări de construcţie şi conservare a lăcaşurilor de cult”, arată acelaşi referat. Din această comisie au făcut parte Horvath Anna, preşedinte, Ligia Mihaiu, Ioan Pop, Irimie Emil Popa şi Ştefan dan Tarcea.
Banii pentru cultul greco-catolic vor fi folosiţi pentru construirea liceului edificat pe vremea interimatului lui Radu Moisin la primăria clujeană, care este ridicat în spaţiul Eparhiei Greco-Catolice din strada Moţilor. Pentru complexului Bisericii Greco-Catolice din Piaţa Cipariu nu au mai fost alocaţi bani special de la buget, însă finalizarea lucrărilor va fi probabil finanţată din cei 100.000 de lei alocaţi de la bugetul general în urmă cu o lună.
În 14 mai, Consiliul Local a alocat o sumă de 1,6 milioane de lei către culte, în bugetul general al municipiului. Cultul ortodox a primit 1,1 milioane de lei, în vreme ce restul cultelor au primit 500.000 lei: greco-catolicii – 100.000 lei, romano-catolicii – 96.000 lei, unitarienii – 33.000 lei, cultul penticostal – 50.113 lei, cultul baptist – 22.942 lei, iar biserica Adventistă de ziua a şaptea – 5.945 lei.
Un milion per catedrală în 2012
Suma alocată anul trecut a fost aceeaşi. În februarie 2012 aleşii au votat alocarea sumei de 1.600.000 de lei de la bugetul local către cultele religioase, în vederea continuării lucrărilor de construcţie şi renovare. Banii au fost împărţiţi următoarelor confesiuni, ţinând cont de structura populaţiei municipiului: ortodoxă – 1.100.000 de lei, greco-catolică – 100.000 de lei, reformată – 185.000 de lei, romano-catolică – 96.000 de lei, unitariană – 33.000 de lei, luterană – 4.000 de lei, cultul mozaic – 3.000 de lei, alte culte – 79.000 de lei.
De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a primit un milion de lei pentru construcţia Bisericii Ortodoxe „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, iar Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, a primit aceeaşi sumă pentru construcţia complexului Bisericii Greco-Catolice din Piaţa Cipariu.
„Cele două biserici – catedrale au fost gândite să devină repere de arhitectură contemporană ecleziastică şi vor fi, odată finalizate, puncte de interes atât pentru enoriaşii clujeni, cât şi pentru vizitatorii oraşului nostru, aşa cum se întâmplă cu toate clădirile monumentale şi catedralele din marile oraşe europene. În Piaţa Cipariu, în plină zonă centrală a municipiului nostru, în anul 1992 au început lucrările la complexul multifuncţional al Episcopiei Greco-Catolice.
„O mândrie a românilor ortodocşi”
Proiectul are prevăzută înălţarea unei catedrale greco-catolice cu 1.500 de locuri. Capela, inaugurată în anul 2009, precum şi aula universitară «Cardinal Iuliu Hossu», inaugurată în anul 2011, au fost prevăzute cu câte 140 de locuri. Noua construcţie va reflecta linia în stil bizantin a Bisericii Greco-Catolice, iar cupola este apropiată de imaginea cupolei Bisericii San Pietro de la Roma, similitudine ce doreşte să reprezinte comuniunea Bisericii Greco-Catolice clujene cu Biserica mamă a Romei.
De asemenea, impunătoarea construcţie a Bisericii Ortodoxe «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel», din cartierul Mănăştur, a început acum peste 20 de ani, după un proiect al arhitectului Radu Spânu. Construcţia are dimensiuni impresionante, fiind considerată de specialişti mai mare decât Catedrala Mitropolitană din Piaţa Avram Iancu. Construcţia înaintează lent din cauza fondurilor insuficiente. Întrucât biserica va constitui în final o mândrie a românilor ortodocşi şi a tuturor clujenilor, trebuie făcute şi în acest an eforturi din partea comunităţii, pe lângă cele ale enoriaşilor mănăştureni”, se arată în referatul prezentat aleşilor locali de către iniţiatorii proiectului de hotărâre din 2012.
Diana Gabor
Lucrările de construcţie pentru care s-au alocat bani în 4 iunie:
1. Parohia Ortodoxă Română „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Mănăştur, str. primăverii f.n. – 300.000 lei;
2. Complexul Bisericii Greco-Catolice, str. Moţilor nr. 24-26 – 300.000 lei;
3. Parohia Romano-Catolică „Sfântul Mihail” Cluj-Napoca, P-ţa Unirii nr. 16 – 70.000 lei;
4. Eparhia Reformată din Ardeal – Consiliul Dirigent, strada I.C. Brătianu nr. 51-53 – 70.000 lei;
5. Episcopia Unitariană, B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 10, reparaţii faţade, instalaţii la clădirea centrală – 70.000 lei;
6. Biserica Evanghelică Luterană, B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 1 – 70.000 lei;
7. Sinagoga Mare, strada Horea nr. 21 – 20.000 lei.