Încalzirea centralizata în municipiul Bistrita a devenit istorie. Toate reformele si transformarile pe care le-a suferit de-a lungul timpului fosta intreprindere socialista de stat au esuat. Ultima manevra de resuscitare încercata ca o solutie de compromis, la sfârsitul anului 2006, dupa ce elevii din municipiul Bistrita au facut greva frigului, preluarea Proditermului de catre primaria Bistrita prin Directia Municipala de Termoficare, a sucombat si ea. Dupa câteva luni de functionare sub noua titulatura, a acumulat datorii de circa 3 miliarde de lei vechi si ca urmare, s-a decis închiderea. Primaria Bistrita a ramas cu o problema. Peste 1.000 de bistriteni care au fost racordati la încalzirea centralizata au ramas fara caldura si apa calda.

 

Fiindca lucrurile nu puteau ramâne asa, s-a hotarât ca toti debransatii de la încalzirea centralizata, rezultati în urma decesului Directiei Municipale de Termoficare, care au venituri sub 500 lei venituri pe membru de familie, sa primeasca gratis câte o centrala termica. În urma unei hotarâri a Consiliului Local Bistrita, primaria a achzitionat prin cerere de oferta 132 de sisteme de încalzire pentru bistritenii care nu mai primesc caldura si apa calda în sistem centralizat. Au fost achizitionate 31 de boilere si calorifere pentru garsoniere si 101 centrale termice pentru apartamente, pe care primaria Bistrita le va face cadou celor 132 de bistriteni saraci, dar fericiti ca au prins aceasta mila publica. Nu s-a spus ce vor face cei care au fost debransati si care au putin peste 500 de lei pe membru de familie, cum vor trece aceasta iarna. Valoarea cadourilor facute de primarie se ridica la 150.000 lei. Cei 132 de bistriteni care au avut norocul sa le pice aceasta pomana deocamdata tremura de frig în apartamente, montarea centralelor termiceurmând sa se finalizeze pe la sfârsitul lunii noiembrie. Purtatorul de cuvânt al primariei Bistrita, Mihai Rusti, arata ca pâna atunci fericitii care au primit acest cadou se pot încalzi, umblând pe la diferite institutii pentru a obtine avizele necesare pentru a face racordurile si sa încheie contractele cu furnizorul de gaz. Mihai Rusti a mai declarat ca "foarte multi dintre cei debransati nu erau proprietari, locuiau fie în chirie, fie în camine de nefamilisti, asa ca nu s-au încadrat în conditiile necesare pentru a beneficia de centrale. Primaria nu intentioneaza sa recupereze banii dati pe centrale, care provin dintr-o rectificare de buget". Atât centralele termice cât si boilerele si caloriferele au fost achizitionate prin cerere de eferta de la firma Elzo Prodcom din Bistrita.

Datoare vânduta

Problemele legate de fostul sistem de încalzire centralizata nu s-au terminat pentru primaria Bistrita. Unitatea falimentara este înglodata în datorii pâna la gât. Este vorba de acele sume de bani care au fost acordate pentru asigurarea agentului termic necesar functionarii sistemului centralizat în iernile 2003-2004 si 2004-2005 si care trebuie recuperate. Sigur o parte din oalele sparte de la Proditerm le va plati statul, prin Ministerul Finantelor Publice, prin Directia Generala pentru Acorduri Cooperare Internationala si Decontari Externe, care are de achitat în numele fostei firme Proditerm credite în valoare de 1,3 milioane lei si dobânzi în suma de 471.000 lei. Valoarea totala a împrumutului garantat de Statul Român pentru care va fi executat bugetul de stat este de 1,8 lei. La rândul ei, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are de recuperat de la fosta firma de termoficare suma de 5,7 milioane lei, în timp ce consortiul bancar, "Deutsche Bank Ag", "Bancpost", "ABN AMRO Bank România", suma de 11,9 milioane lei, reprezentând credite si dobânzi restante. La masa credala s-au mai înscris un numar de 11 furnizori, carora nu li s-au achitat banii pentru gaz, electricitate, apa si alte produse livrate. Cei mai multi bani, 5,9 milioane lei, îi are de primit "E.ON Gaz România", în timp ce "Electrica Transilvania-Nord" are de recuperat suma de 54.000 lei, "Aquabis", 137.500 lei, dar si Administratia Nationala a Rezervelor de Stat circa 600.000 lei.

 

Zaharia Cotoc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.