Pe parcursul ultimilor doi ani, unul dintre cei mai mari producători mondiali de cipuri, Infineon, a fost nevoit să întrerupă producția timp de 20 de zile la una dintre cele mai mari uzine ale sale, ceea ce a rezultat într-o lipsă de producție cuprinsă între 400 și 500 de milioane de cipuri.

Care este principala cauză care a condus la criza globală de cipuri?

Criza cipurilor a fost determinată în principal de pandemia Covid-19 și de creșterea impresionantă a cererii de electronice într-un timp foarte scurt. Atât angajații, cât și companiile care s-au văzut nevoite să treacă la munca de acasă pentru a supraviețui au început să cumpere laptopuri și servere noi pentru a satisface nevoile personalului care lucrează de la distanță. La această cerere crescută s-au alăturat și instituțiile de învățământ, precum și elevii și studenții care au trecut într-un timp record la școală la domiciliu. Așadar, în timp ce vânzările la nivel mondial a cipurilor au scăzut între 2018 și 2019, în 2020 vânzările au crescut cu 6,5%. Această creștere rapidă a continuat în 2021 și, potrivit organizației comerciale a Asociației Industriei Semiconductoarelor, vânzările pentru luna mai 2021 au fost cu 26% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Prin urmare, nu este o surpriză că producătorii se luptă să țină pasul, dar pandemia a expus și puncte de presiune în lanțul global de aprovizionare cu cipuri, marea majoritate a producției fiind realizată de două companii – TSMC din Taiwan și Samsung din Coreea de Sud. Aceste fabrici se impun atunci când vine vorba de cipurile cele mai populare utilizate pe dispozitive mobile sau pentru aplicații militare.

Ce industrii sunt afectate de criza de cipuri?

De la producătorii de PC-uri, dispozitive mobile, console de jocuri video și până la cei de autoturisme, electrocasnice și chiar aparatură foto, cu toții depun eforturi enorme pentru a procura destule cipuri care să îi ajute să facă față comenzilor care încep să îi copleșească.

De asemenea, piața electronicelor de consum va avea de suferit. În acest caz nu vorbim despre probleme de producție, ci de stocuri limitate ale cipurilor necesare în confecționarea laptopurilor, televizoarelor, consolelor de gaming și a telefoanelor smart – ceea ce se va traduce în creșteri masive ale prețurilor.

Este foarte probabil să nu mai găsim pe piață nici măcar aparate performante de fotografiat.

Cum afectează criza de cipuri industria aparatelor foto?

Camera and Imaging Products Association (CIPA) a publicat datele de producție și expediere din august 2021 pentru camerele digitale, dezvăluind că livrările au fost constante de la un an la altul, în timp ce producția a scăzut ușor de la un an la altul, cel mai probabil din cauza deficitului global de cipuri.

Dintre toate datele înregistrate, ceea ce se remarcă cel mai mult este numărul de unități produse – sau, mai exact, lipsa unităților produse. De exemplu, în august 2020, numărul unităților de camere cu lentile interschimbabile produse a crescut cu 88% față de iulie 2020 și cu 39,4% din august până în septembrie. Această creștere nu se întâmplă în 2021, în ciuda faptului că pare că livrările ar fi destul de constante – ceea ce înseamnă că în piață există o cerere constantă de aparatură foto-video, care în curând nu va mai putea fi satisfăcută dacă nu se rezolvă curând criza globală a cipurilor.

Este Black Friday 2021 victima crizei de cipuri?

În încercarea de a vedea cât de afectată este piața românească, am luat legătura cu  Photosetup, cel mai important magazin foto-video din România, cu o experiență de peste 20 de ani în furnizarea echipamentelor foto-video. Piața foto-video este în plină creștere în România, creștere accelerată de pandemie, când Photosetup a înregistrat cu 50% mai multe vânzări față de 2019. Acest lucru a determinat și mutarea Photosetup într-o nouă locație, mult mai spațioasă, care permite clienților testarea de echipamente, precum și deschiderea unui studio în cadrul showroom-ului, dedicat creatorilor de conținut care vor să-și perfecționeze tehnica sau să beneficieze gratuit de echipamente performante.

„Am avut o cerere foarte mare în aceasta perioadă, atât la camerele foto, cât și la camerele video dar și la accesorii cum ar fi microfoane și lavaliere, necesare mai ales pentru lucrul acasă sau înregistrarea și difuzarea cursurile online. Deci ne confruntăm cu  această problemă a disponibilității produselor, am reușit să discutam cu marii producători de camere și echipamente foto-video și am reușit să echilibrăm stocul așa încât suntem pregătiți pentru clienți atât cu produse disponibile cu ridicare imediata din magazinul nostru, cât și cu reduceri semnificative de preț la cele mai căutate aparate foto și accesorii utile profesioniștilor din domeniu dar și pasionaților. Astfel, în ediția dedicată Black Friday Pro ce se va desfășura în perioada 15-17 octombrie 2021, vom putea oferi cele mai noi aparate foto mirrorless dintre care amintim Canon EOS R5  și Canon EOS R6, dar și Nikon Z6II,  la prețuri foarte bune, precum și discounturi de până la 40% la multe accesorii foto-video.” – Valeria Galea, co-fondator Photosetup

Așadar, Black Friday 2021 este în siguranță, stocurile pentru aparate foto și echipamente foto-video fiind asigurate în acest an, iar promoțiile de Black Friday se anunță a fi excelente. O particularitate a pieței foto-video este că sărbătoresc Black Friday de 2 ori – o dată la mijlocul lunii octombrie, eveniment lansat de producătorii Nikon și Canon în special pentru profesioniștii din domeniu, și o dată în mod clasic, în luna noiembrie, în același timp cu toate marile magazine românești.

Cei de la Photosetup au pregătit o mulțime de reduceri pentru Black Friday Pro, în special pentru cele mai populare aparate foto ale momentului: Canon EOS R5, Canon EOS R6 sau chiar Nikon Z6II.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.