Avocatul clujean Sorin Militaru trebuia să primească gratis de la Primăria Cluj-Napoca o parcelă de teren după ce în trecut a făcut o cerere de ajutor social de la administraţia locală. Chiar dacă există o sentinţă judecătorească în acest sens, Primăria nu şi-a onorat obligaţiile, astfel că avocatul nu s-a lăsat şi a dat din nou instituţia în judecată unde a solicitat amendarea Primăriei stabilită pe zile de întârziere, până ce instituţia îşi va îndeplini integral obligaţia.

Avocatul Mihai Sorin Militaru, implicat în afaceri de milioane de euro trebuia să primească gratis de la Primăria Cluj-Napoca o parcelă de teren în suprafaţă de aproximativ 300 de mp în zona rezidenţială Grigorescu. În 2003, când a intrat în avocatură, Militaru a făcut o cerere de ajutor social de la administraţia locală. Însă, de atunci Militaru a scăpat de sărăcie, fiind cooptat în cadrul firmei imobiliare Taniro şi a fost reprezentantul lui Mihai Chezan, clujeanul care, sub girul unor politicieni, a dat tunul imobiliar Tower de aproximativ 6 milioane de euro şi a fugit din ţară.

Primăria clujeană este pusă să îi dea avocatului Sorin Militaru o parcelă de teren de aproximativ 300 de mp pentru ca el să îşi construiască o locuinţă personală. Schema este simplă. În baza Legii 15/2003, care asigură tinerilor un sprijin pentru edificarea unei locuinţe, Militaru a făcut o cerere la primărie în care a solicitat o parcelă de teren pe care o identificase ca fiind liberă de sarcini şi în proprietatea primăriei.

Practic, în 2004 Militaru a semnat cu Gheorghe Funar un contract pentru atribuirea unei parcele de teren. După aceea administraţia s-a schimbat şi nimeni nu a mai primit pământ de la municipalitatea clujeană în baza Legii sociale 15/2003. Astfel că avocatul a dat în judecată primăria clujeană şi, mulţumită serviciului juridic din cadrul primăriei, Militaru a câştigat în februarie 2014, astfel că, prin sentinţă judecătorească, avocatul clujean este îndreptăţit să primească terenul respectiv.

După patru ani după ce instanţa s-a pronunţat în favoarea avocatului, Militaru tot nu a pus mâna pe teren pentru că Primăria nu şi-a onorat obligaţiile, astfel că procesele împotriva instituţiei au continuat. Abia în 25 ianuarie 2018, Curtea de Apel Cluj a dat o sentinţă definitivă prin care a admis recursul avocatului, după ce în iulie 2017, Tribunalul Cluj i-a respins lui Militaru pretenţiile.

”Admite recursul declarat de Militaru Sorin-Mihai împotriva sentinţei civile din data de 24.07.2017 pronunţată în dosarul Tribunalului Cluj pe care o caseaază în parte în sensul că rejudecând cauza, admite în parte cererea formulată de creditorul Militaru Sorin-Mihai şi obligă debitorii Municipiul Cluj şi Consiliul Local al Municipiului Cluj în solidar la plata către creditor a unei penalităţi de 500 lei, stabilită pe zile de întârziere de la momentul pronunţării hotărârii prezente şi până la îndeplinirea efectivă şi integrală a obligaţiei prevăzută în Sentinţa Civilă 1653/17 Februarie 2014 a Tribunalului Cluj definitivă prin Decizia 7111/2014 a Curţii de Apel Cluj, respectiv până la atribuirea prin hotărâre a Consiliului Local a unei suprafeţe de 300 mp din terenurile aflate în domeniul privat al municipiului Cluj-Napoca care îndeplineşte criteriile de urbanism aplicabile pentru construirea unei locuinţe proprietate persoanală conform Legii nr. 15/2013. Menţine sentinţa pentru soluţia dată excepţiei autorităţii de lucru judecat. Definitivă şi executorie”, se arată în soluţia pe scurt a Curţii de Ape Cluj.

 

 

Militaru, fostul avocat al ţeparului Chezan

Avocatul clujean Sorin Militaru a fost reprezentantul lui Mihai Chezan, clujeanul care, sub girul unor politicieni clujeni, a dat un tun imobiliar de aproximativ 6 milioane de euro şi a fugit din ţară. Chezan a fost arestat în vara anului trecut în Germania, pe numele său fiind emis un mandat de urmărire internaţională, după ce a fost condamnat şi în SUA pentru fraudă.

Practic, Militarul l-a ajutat pe Chezan să înfiinţeze Chase Global Ltd. o societate off-shore din Republica Seychelles, cu sediul social în Seychelles, Victoria, Mahe, apartament 204 & 205, Victoria House, înregistrată în Republica Seychelles sub nr. 076958. În cadrul documentaţiei, Militaru apărea şi în calitate de asociat cesionar. Acest off-shore a apărut în încercarea de a “coafa” afacerea “Tower”, când în 2009 a fost dat publicităţii ştirea că la construcţia imobilelor s-au angajat două concerne, BELGRAVIA PROPERTIES AKTIENGESELLSCHAFT şi off-shore-ul CHASE GLOBAL LTD, asociate sub emblema unui SRL înfiinţat în 2008 – SC STERLING INTERNATIONAL DEVELOPMENT SRL. Conform Monitorului Oficial, SC Sterling International Development era noua denumire a SC Tower Capital Acquisitions LLC, firma fiind acum în faliment.

 

 

Eşecul lui Militaru

În momentul de faţă, Sorin Militaru conduce cu un alt avocat clujean – Ivan Zoltan Karaivanoff – firma Taniro Capital SA ce se ocupă de ”Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”. În şase, dintre cei opt ani de activitatea, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de zero lei.

Această firmă s-a desprins în 2009 din LCS Imobiliar cu un capital de 19,1 milioane de lei în conturi. Firma a fost gestionată de Maria Stukenborg (32,92%), Breaz Carmen Loredana (30,05%), Sălăjan Crina Ioana (25,62%), fiind listată şi la bursa de valori Rasdaq.

În 2014, în cadrul societăţii s-a luat decizia înfiinţării unei firme în Germania, la care SC Taniro să participe cu 2,5 milioane de euro. ” Aprobarea înfiinţării unei societăţi, după cum urmează: – denumirea: Kooperation International, Vermögensverwaltungs – und Beratungsgesellschaft mbH sau orice altă denumire permisă de legislaţia germană în vigoare;- forma juridică: societate cu răspundere limitată (Gesellschaft mit beschränkter Haftung);-sediul: Germania, oraş Bremerhaven;- capitalul social: 2.500.000 Euro (două milioane cinci sute de mii euro);- asociaţii: TANIRO CAPITAL S.A., cu o participaţie de 2.475.000 Euro (două milioane patru sute şaptezeci şi cinci mii euro), reprezentând 99 % din capitalul social şi Dl. ROHLOFF KLAUS PETER KARL, cu o participaţie de 25.000 Euro (douăzeci şi cinci mii euro), reprezentând 1 % din capitalul social;- administratorul: Dl. ROHLOFF KLAUS PETER KARL.

 

 

Carmen Gorgan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.