Uniunea Europeană va putea atrage mai mulţi imigranţi, inclusiv români, cu înaltă calificare, primirea lor în UE fiind facilitată de introducerea 'cartei albastre', aprobată joi de Parlamentul European, potrivit Agerpres.

Conceput pe modelul 'green card'-ului american, 'blue card'-ul european reprezintă un permis de muncă şi sejur ce va fi acordat pentru o perioadă iniţială de trei ani acelor cetăţeni ai unor state terţe care fac dovada unei înalte calificări.
 
Necesitatea facilitării accesului imigranţilor cu înalte calificări pe piaţa europeană a muncii a fost determinată de nevoia tot mai mare de forţă de lucru. Potrivit statisticilor, în următorii 20 de ani, la nivelul întregii Uniuni Europene va fi un deficit de 20 milioane de lucrători cu înaltă calificare. Tot statisticile arată că în prezent UE nu reuşeşte să atragă decât o parte infimă a 'creierelor' care aleg să migreze către un alt stat. 50% din imigranţii cu înaltă calificare preferă Statele Unite şi Canada, în timp ce spre UE vin doar 5,5%.  Adoptarea raportului elaborat de eurodeputata germană Ewa Klamt (PE-DE) privind introducerea cărţii albastre a fost precedată, în seara zilei de miercuri, de o dezbatere intensă în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, distingându-se în mod clar trei tabere.
Pe de o parte, cei care susţineau introducerea cărţii albastre, dar şi a unor măsuri de asigurare că imigranţii nu vor fi preferaţi cetăţenilor europeni; pe de altă parte, au fost cei cu o viziune mai liberală, care doreau eliminarea oricăror forme de birocraţie care ar îngreuna obţinerea cărţi albastre de către imigranţii cu înaltă calificare. La polul opus se situau cei care erau total împotriva cărţii albastre, susţinând că în aceste momente de criză Europa trebuie să îşi protejeze proprii cetăţeni şi să le asigure lor locuri de muncă, nu să aducă imigranţi din afară care să le ia locul.
Până la urmă a prevalat poziţia celor dintâi – susţinută de populari şi de socialişti – care are unele accente 'protecţioniste' şi 'birocratice', după cum consideră tabăra liberală.

Condiţii

Pentru a putea obţine un astfel de 'blue card', un solicitant dintr-un stat terţ – însă doar din acele ţări cu care UE a încheiat acorduri de cooperare în domeniul imigraţiei – trebuie să facă dovada absolvirii unei instituţii de învăţământ superior şi să aibă o experienţă profesională de cel puţin cinci ani, dintre care cel puţin doi într-o funcţie de conducere. În plus, el trebuie să aibă deja o ofertă de muncă în UE. Statele membre vor putea decide fiecare pentru sine de câţi imigranţi cu înaltă calificare au nevoie şi care va fi nivelul de salarizare al acestora. Parlamentul cere totuşi ca salariul acestor imigranţi să fie de cel puţin 1,7 (Comisia Europeană propunea 1,5) ori mai mare decât salariul mediu brut anual din statul respectiv. Permisul de muncă şi sejur va fi acordat iniţial pentru o perioadă de doi ani, după care va fi posibilă prelungirea permisului cu încă doi ani şi mutarea într-o altă ţară a Uniunii. În cazul în care contractul de muncă este pentru o perioadă mai scurtă de doi ani, 'blue card'-ul va fi eliberat pentru durata contractului, plus încă trei luni. Este acceptată o perioadă de şomaj pe durata a şase luni (propunerea iniţială a Comisiei prevedea o perioadă de trei luni). De asemenea, este facilitată şi reunificarea familiei pe teritoriul european.

(A.R.)

1 COMENTARIU

 1. Ma numesc Bereczki Anton din TG. Mures, Str.Nicolae Balcescu, Nr.2 Ap.27, Telefon: 0770201639/0723437095
  Sunt o persoana cu dizabilitate fizica grava, si ma pot deplasa doar in carje.
  Locuiesc la etajul 1 si ma deplasez foarte greu. Am coloana fisurata si spondiloza grava, nu mai pot face niciun fel de efort, deplasarea mea pe scarile blocului devenind astfel un calvar.
  De aceea fac un apel umanitar, un apel de suflet, de a ma ajuta financiar pentru procurarea unei aparat electric montat pe scara blocului (Sistem de ridicare pentru persoane cu handicap locomotor), care costa 15.000 euro si pe care l-as putea achizitiona de la Flavia Grup Bucuresti. http://www.flaviagrup.ro/detalii_sistem.php?id=5

  Fac o campania de strangere de fonduri, deschizand 3 conturi bancare:
  Cod IBAN RO48 OTPV 3200 OO13 O583 EU01
  Cod IBAN RO95 OTPV 3200 0013 0583 HU01
  Cod IBAN RO91 OTPV 3200 0013 0583 RO01
  OTP BANK AG.TRANDAFIRILOR-TG MURES

  Va rog sa va convigeti, prieteni! Uitati-va in suflet si ajutati-ma, sa pot iesi si eu in natura, printre oameni.
  Va multumesc din suflet .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here