Așa cum STIRIPESURSE.RO anunța, în exclusivitate, că Banca Naţională a României (BNR) are 4 protocoale secrete cu SRI, instituția a transmis că a încheiat patru protocoale de cooperare cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), toate fiind clasificate ca secrete, iar unul dintre acestea fiind abrogat în 2009.

„Protocoalele încheiate între Banca Naţională a României şi Serviciul Român de Informaţii se află sub incidenţa Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, a Hotărârii de Guvern nr. 585/2002 privind aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România şi a Hotărârii de Guvern nr. 781/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate secrete de serviciu. În consecinţă, conţinutul acestora nu poate fi comunicat persoanelor neautorizate”, precizează banca centrală.

Potrivit comunicării, BNR a încheiat cu SRI, în 2006, un protocol de cooperare în problematica prevenirii şi combaterii terorismului („Protocolul are la bază următoarele prevederi legale: Legea nr. 51/1991, privind securitatea naţională a României, Legea nr. 14/1992, privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, Legea nr. 58/1998, privind activitatea bancară, Legea nr. 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, Legea nr. 312/2004 privind Statutul BNR, şi Hotărâri ale CSAT”, precizează BNR), protocol care a fost abrogat în 2009.

Tot în 2009, între cele două instituții a fost încheiat un protocol de cooperare care „are la bază Legea nr. 51/1991, Legea nr. 14/1992, Legea nr. 535/2004, Legea nr. 312/2004 şi Hotărâri ale CSAT”, menționează banca centrală.

Ulterior, în 2011, între Serviciul Român de Informaţii şi Banca Naţională a României a fost încheiat un protocol de cooperare privind „crearea cadrului tehnic necesar schimbului de informaţii prin intermediul sistemului informatic integrat, care are la bază Legea nr. 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, HG nr. 952/2003 privind aprobarea normelor şi procedurilor în vederea operaţionalizării Sistemului informatic integrat, componentă a Sistemului Electronic Naţional, Legea nr. 51/1991, Legea nr. 14/1992, Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică şi Hotărâri ale CSAT”.

Apoi, în 2012, a fost încheiat un protocol de cooperare între Serviciul Român de Informaţii şi Banca Naţională a României în domeniul sistemelor informatice şi de comunicaţii. „Acesta are la bază, potrivit BNR, Legea nr. 51/1991, Legea nr. 14/1992, Legea nr. 312/2004 şi Hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT”, mai arată BNR.

La rândul său, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a confirmat, pentru MEDIAFAX, că are protocoale de colaborare cu instituții ca SRI, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Afacerilor Interne şi Parchetul General.

Protocoalele de colaborare au fost încheiate, potrivit ASF, în condițiile legislației în vigoare și „în vederea îndeplinirii atribuțiilor conferite de legislația privind înființarea, organizarea și funcționarea ASF (OUG 93/2012), precum și de reglementările sectoriale de pe piețele supravegheate”.

Primul protocol, încheiat pe 31 martie 2005, privește organizarea cooperării între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), încheiat de Comisie cu Parchetul General, având ca obiect „colaborarea în toate situațiile care intră sub incidența prevederilor legale privind abuzul de piață”.

Al doilea protocol, semnat pe 13 iunie 2013, face referire la schimbul de informații în vederea creșterii procentului de vehicule rutiere asigurate RCA, încheiat de ASF cu Ministerul Afacerilor Interne, respectiv cu Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV), având ca obiect „schimbul de informații între bazele de date ale DRPCIV și ASF (CEDAM), pentru îndeplinirea atribuțiilor legale prevăzute de OUG nr.189/2005”.

Cel de-al treilea document, încheiat pe 16 mai 2014, a fost semnat de ASF cu Serviciul Români de Informații și are conținut clasificat, în condițiile legii. Autoritatea de Supraveghere Financiară a precizat, pentru MEDIAFAX, că acest protocol este fundamentat pe baza unor decizii ale CSAT.

Al patrulea protocol, încheiat pe 24 octombrie 2017, privește furnizarea de telecomunicații speciale și a fost încheiat de ASF cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, având ca obiect „stabilirea cadrului organizatoric și procedural pentru cooperarea dintre cele două instituții, în vederea asigurării de către STS de servicii de telecomunicații speciale și implementarea de proiecte de tehnologia informației și comunicații”.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a mai precizat, pentru MEDIAFAX, că referitor la protocoalele cu conținut clasificat se poate evalua, de comun acord cu semnatarii acestora, posibilitatea desecretizării acestor documente, în condițiile legii.

Sursa: stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here