După ce muncipalitatea clujeană s-a asociat cu firma Polus Real Estate pentru edificarea unui cartier de locuințe, parteneriatul a început să scârțâie și firma privată a cerut dizolvarea societății. Problema consta în faptul că odată cu dizolvarea, o parte din terenul pus la dispoziție de primărie ar fi ajuns, moka, la SC Polus Real Estate. Suprafața totală de teren pusă la dispoziție de primărie este de 203 de hectare, iar aproximativ jumătate ar fi ajuns la Polus Real Estate. În prima instanță, Tribunalul Comercial Cluj a aprobat dizolvarea, dar muncipalitatea a apelat la serviciile Casei de Avocatură Lăpușan, Moscovits, Șteopan & Asociații care a obținut de la Înalta curte de Casație și Justiție respingerea cererii de dizolvare.

 

Potrivit lui Mihai Răzvan Lăpușan, unul dintre asociații casei de avocatură menționate anterior,  în dosarul respectiv s-a intervenit pe ultima sută de metri însă, datorită unei bune documentări situația dezastroasă a fost salvată pentru moment. ”Pentru noi a fost o sansă să luăm acest dosar. Cu siguranță, dacă nu am fi avut rezultatul acesta bun, am fi privit altfel lucrurile. Am intervenit într-un moment dificil în dosar, dar am beneficiat de susținerea juriștilor din cadrul municipalității clujene. Litigiul nu este nici pe departe finalizat, această victorie fiind una de etapă pentru că investitorul privat cu care primăria s-a asociat în acest proiect nu va renunța la intențiile litigioase. Până acum exista riscul ca societatea să se dizolve și să aibă o serie de consecințe patrimoniale foarte importante pentru municipiu. Pentru acest dosar am dedicat peste 120 de ore, asta ar fi însemnat, pentru un jurist bun din primărie, să nu facă altceva decât să studieze această problemă, lucru imposibil pentru ei pentru că volumul lor de muncă îi depăsește.

Dacă s-ar fi dispus dizolvarea societății s-ar fi ajuns la împărțirea patrimoniului, printre bunurile patrimoniale ale acestei firme se numără și terenul respectiv. Iar o parte din el ar fi ajuns, implicit la firma cu care municipalitatea clujeană s-a asociat. Noi sperăm să securizăm terenul respectiv pentru municipalitate, lucru care, din punct de vedere tehnic, este permis. Nu vă pot da detalii despre demersurile pe care urmează să le facem”, a declarat avocatul Lăpușan.

 

Trebuie să ducă la capăt litigiile primăriei

Primăria Cluj-Napoca a ales, la propunerea primarului Emil Boc, să fie reprezentată de SCA „Lăpuşan, Moscovits, Steopan şi Asociaţii”. Această  casă de avocatură a început din acest an să  reprezinte instituţia municipiului în toate proiectele.  Scopul principal al acestora este anularea dizolvării societăţii Cartierul Tineretului, ce are ca obiectiv construirea de locuinţe pe acel  teren. De asemenea au ca obiectiv obţinerea unei sentinţe prin care Polus Estate să îşi ducă la capăt obligaţiile stipulate în contractul cu Consiliul Local.

”În acest context, urmare a pronunţării Deciziei civile nr.138 din 4 februarie 2015 de către Curtea de Apel Cluj, pronunţată în dosarul nr.1433/1285/2012, având în vedere că în prezent contractul de asociere nr.91175/421 din data de 29.11.2006, încheiat între Consiliul Local şi Polus Real Estate în baza HCL nr.707/2006 produce efecte, se impune efectuarea unor demersuri juridice în vederea constatării unui drept de creanţă al CL împotriva societăţii CTC, reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin neexecutarea obligaţiei de predare a celor 384 de locuinţe sociale, care să profite CL în eventualitatea declanşării unei executări silite a patrimoniului societăţii CTC sau în cazul în care se va demara lichidarea patrimoniului societăţii CTC”, se arată în referatul serviciului juridic prin care s-a propus Consiliului Local modificarea contractului încheiat în 2013 cu casa de avocatură.

 

mihai razvan lapusan ziardecluj

Investiție de peste 500 de milioane de euro

Cartierul Tineretului era proiect imobiliar realizat în parteneriat public-privat, în care Consiliul Local deţinea 51%, restul de 49% aparţinând societăţii Polus Real Estate. Această firmă a fost creată de concernul TriGranit. Pentru acest concern, Cartierul Tineretului este primul proiect rezidenţial dezvoltat, în parteneriat, pe piaţa românească. Cu toate că nu au depăşit termenul de execuţie, care este de cinci ani, în ultima perioadă lucrările pe acest şantier stagnează. În cel mult trei ani, Cartierul Tineretului ar trebui să ofere aproximativ 6.000 de locuinţe, adică o investiţie de 510 milioane de euro.

 

Panouri fotovoltaice în locul blocurilor

Pentru ridicarea Cartierului Tineretului, municipalitatea a format o asociere cu Polus Real Estate, ale cărei acţiuni în cadrul societăţii au fost ulterior transferate către o alta companie, printr-o Hotărâre de Consiliul Local. Prin aceeaşi Hotărâre s-a decis şi transformarea scopului asocierii, dintr-o investiţie imobiliara, din care Primăria urma să primească un anumit număr de apartamente în cartierul de locuinţe, într-un parc fotovoltaic, de la care ar primi energie electrică pentru a asigura iluminatul stradal. Şi acea Hotărâre a fost contestată în forul Consiliului Local, iar opoziţia a reuşit chiar să o respingă într-o primă fază.

Ulterior, acţionarul majoritar al Polus Real Estate, compania britanica Iris Ventures, a deschis mai multe procese la instanţele clujene pentru a-şi recupera partea de acţiuni transferată de la Polus Real Estate la noul asociat al Primăriei, SC Green Energy Napoca SRL, controlată de Arpad Paszkany. Instanţa a suspendat decizia prin care Adunarea Generală a Acţionarilor de la Polus Real Estate a decis reconversia proiectului. Cu toate acestea, Comisia de Urbanism a Primăriei clujene a dat aviz parcului fotovoltaic pe care Green Energy Napoca intenţionează să-l realizeze pe locul destinat construirii Cartierului Tineretului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.