În ziua de 16 martie, primarul Emil Boc a fost chemat la audieri la DNA. Acesta ar fi fost citat în dosarul ANRP în care deputatul PNL Ioan Oltean este cercetat pentru luare de mită. Acesta a fost audiat în calitate de martor într-un dosar în care există suspiciune de corupţie privind retrocedări ilegale făcute de ANRP. Audierea sa are legătură cu legea 90/2001, privind organizarea și funcționarea Guvernului.

La intrare, primarul Boc părea foarte încrezător pe el. Acesta le-a spus jurnaliștilor că nu are emoții și că așteaptă să vadă despre ce este vorba.

„Am fost invitat în calitate de martor, probabil într-un dosar de cercetare. Nu ştiu despre ce e vorba… Nu am emoţii că nu am de ce, nu am nimic de ascuns”, a declarat domnul Boc.

Primarul a mai precizat că nu a făcut niciun denunț.

„Am fost invitat în calitate de martor și am dat o declarație în acest sens. Declarația de martor a vizat procedura de organizare și funcționare a Guvernului în baza legii 90/2001. Am prezentat aspecte și detalii care vizează modul de funcționare a Guvernului, relația Guvernului cu ministerele de resort și procedurile de desemnare în diverse comitete, comisii interministeriale, în care ministerele, respectiv Guvernul, are reprezentanți. Mai multe date nu vă pot da. Ancheta este în derulare”, a spus Boc.

 

Primarul a schimbat subiectul când a fost întrebat mai multe detalii

Primarul Clujului nu a declarat prea multe. Când acesta a fost întrebat mai multe de jurnaliști, a schimbat subiectul și a început să vorbească despre meciul de fotbal Romania-Spania care va avea loc pe Cluj Arena care va avea loc în data de 27 martie, dar și despre meciul de tenis România – Germania, pe 16 și 17 aprilie.

Domnul Boc a fost chemat în calitate de martor în cazul lui Ioan Oltean. Înainte ca Boc să fie chemat la audieri, în data de 9 martie, s-a prezentat la DNA și Cătălin Predoiu, președintele PNL București. Acesta a fost chemat tot în calitate de martor, în același caz.

“Am dat o declarație de martor în legătură cu aplicarea unei proceduri de desemnare a unui reprezentant al Ministerului Justiției într-un grup de lucru interministerial. Această procedură a fost respectată perfect legal de către Ministerul Justiției”, a explicat președintele PNL București.

oltean_evz_ro_60145600

Mită luată în biserică

Anchetele au scos la suprafață retrocedări ale căror prețuri erau supraevaluate. În dosare mai sunt implicate nume grele ale politicii, cum ar fi deputatul Ioan Oltean sau fosta șefă DIICOT, Alina Bica.

Fostul PDL-ist este audiat în dosarul ANRP, unde în scopul obținerii unei soluții favorabile pentru restituirea unui teren, a primit mită 600.000 de euro într-o biserică, pentru a-și impune influența asupra membrilor comisiei ANRP.

Alina Bica a făcut niște declarații dure la adresa fostei șefe ANRP, Crinuța Dumitrean. A spus despre aceasta că era cu „barca pe valuri” la toate ședințele. Crinuța Dumitrean, împreună cu mai mulți colegi, printre care și Alina Bica a aprobat să i se plătească lui Gheorghe Stelian aproape 80 de milioane de euro despăgubiri pentru un teren în Plumbuita care a fost supraevaluat și care de fapt valora mult mai puțin.

laura-codruta-kovesi

Kovesi: dosarele ANRP există la DNA de când am început mandatul

Procurorul şef al DNA a declarat miercuri că dosarele privind activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor existau pe rolul DNA atunci când a preluat conducerea, însă nu se lucra în ele şi că în prezent sunt verificate alte 200 de despăgubiri.

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef  DNA, a declarat miercuri că dosarele ANRP existau la DNA atunci când aceasta a preluat conducerea, însă nimeni nu lucra pe ele. A mai precizat că în prezent mai sunt verificate alte 200 de despăgubiri.

„La momentul preluării mandatului aceste dosare erau în DNA. A fost un caz cu un vicepreşedinte al ANRP, Remus Baciu, instrumentat de DNA. Atunci au fost ridicate mai multe dosare de la ANRP. Vă pot spune că nu a umblat nimeni în acele dosare. Acesta este motivul pentru care aceste dosare au apărut din 2014, pentru că deşi erau acolo nu se lucra în ele”, a declarat șefa DNA, într-o emisiune marca Adevărul.

În urma declarațiilor lui Kovesi, copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat că ceea ce a afirmat șefa DNA este foarte grav și că ar trebui să dea mai multe detalii.

14189022094a76ca92

„Înţeleg din ce a spus doamna Kovesi că multe erau ascunse în sertare. Pentru mine este o mare îngrijorare (…) că realitatea ar putea să stea aşa. Dacă se întâmplă acest lucru în domeniul restituirilor, fiţi absolut convinşi că se întâmplă în foarte multe speţe de corupţie şi atunci poate nu ar fi rău să existe mai multă transparenţă din partea acestor instituţii şi dacă au greşit cei care au fost înainte la conducerea acelor instituţii să ni se spună şi nouă. Este o instituţie care funcţionează din bani publici, care are sprijinul populaţiei din România şi se bucură de o mare credibilitate şi aş vrea să ştiu şi eu ca lider de partid dacă într-adevăr există genul acesta de comportament într-o instituţie ca DNA, să ţii nişte dosare doar pentru că nu ai vrut să le lucrezi. Este o declaraţie destul de gravă şi aştept de la şeful instituţiei mai multe detalii.”

Aceasta a mai spus că dacă doar cazul acestor retrocedări a fost scos la iveală de Kovesi, mai mult ca sigur sunt multe alte dosare care încă mai „dospesc”.

”Aici, fiecare trebuie să îşi facă ordine în propria grădină şi dacă lucrurile chiar stau aşa, nu ştiu dacă numai pe retrocedări, dar sunt foarte multe dosare care dospesc ani de zile. Să îmi fie cu iertare dacă mai ponegresc sistemul judiciar din când în când, dar nu mi se pare normal să ţii un dosar la sertar 5, 10 ani de zile şi să îl foloseşti, ulterior, să îl scoţi pe un birou şi să te apuci de audieri la 10, 12, 14 ani distanţă, pentru că abia atunci sunt multiple semne de întrebare şi suspiciuni. Ce aţi făcut, domnule, 10 ani? De ce acel dosar nu a fost considerat unul demn de atenţia DNA, DIICOT şi mai ştiu ce alte instituţii”, a subliniat Alina Gorghiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.