În ultimii ani, Primăria Cluj Napoca face rabat de la respectarea normelor urbanistice. Specialiștii lui Boc aprobă cu ochii închiși proiecte imobiliare de blocuri între case, mai ales când beneficiarii investițiilor fac parte din elita orașului. Septimiu și Octavian, fiii fostului rector USAMV Liviu Mărghitaș, au obținut fără nicio problemă avizele pentru construirea unui bloc între case pe str Brâncuși. Vecinii, printre care se numără și directorul companiei IT Fortech, Călin Văduva, au contestat modalitatea în care business-ul imobiliar a primit avizele și, săptămâna aceasta, au câștigat procesul.

În primăvara anului 2018, șapte clujeni care locuiesc pe str. Brâncuși din Cluj Napoca au atacat în instanță modalitatea prin care firmele Romdesign și Teresa Construct au obținut avizele pentru construirea unui bloc de 4 etaje într-o zonă de case.

La mijlocul acestei săptămâni, Tribunalul Cluj a dat o sentință prin care se anulează hotărârea de consiliu local prin care cele două societăți au obținut avizele pentru dezvoltarea proiectului imobiliar.

”Dispune anularea Hotărârii Consiliului Local nr. 808/2017 de aprobare a PUD – construcţie imobil mixt S+P+3E+R, din str. Brâncuşi, nr. 98, imobil înscris în CF nr. 313136 Cluj-Napoca, nr. Cad. 313136, 313136-C1, 313136-C2, beneficiar SC ROMDESIGN SRL SRL şi SC TERESA CONSTRUCT SRL. Obligă pârâţii, în solidar, la plata în favoarea reclamanţilor VĂDUVA CĂLIN MARIN,VĂDUVA ALINA-MIRELA a sumei de 11100 lei, cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ și fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale”, arată hotărârea pe scurt a Tribunalului Cluj.

Firma Teresa Construct îi aparține dezvoltatorului imobiliar Florin Mureşan, iar Romdesign este patronată de Liviu Septimiu Mărghitaş şi Octavian Victor Mărghitaş – fii fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole, Liviu Alexandru Mărghitaş. El a fost preşedinte al Senatului USAMV în vremea când și fostul primar Sorin Apostu era profesor acolo. Alexandru Mărghitaş este un simpatizant al PSD şi face parte din grupul de prieteni ai fostului ministru de Interne Ioan Rus, fiind un apropiat al acestuia.

Boc putea evita procesul dacă lua în seamă nemulțumirile vecinilor

După cum se arată în sentință, Primăria Cluj Napoca va trebui să plătească, până acum, 11.100 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată de pe urma procesului pierdut. Banii vor fi plătiți de la bugetul local, dar această cheltuială ar fi putut evitată dacă urbaniștii lui Boc ar fi luat în calcul sesizările vecinilor, atunci când proiectul a fost avizat, iar normele urbanistice ar fi fost respectate.

Vecinii proiectului imobiliar au trimis cereri şi sesizări şi s-au prezentat în şedinţa Consiliului local pentru a aduce argumente şi a încerca stoparea acestui proiect.

Unul dintre vecini, Călin Văduva, patronul companiei IT Fortech, a atras atenţia că pe o suprafaţă de aproape 400 mp se construieşte o clădire prea mare, nerespectând PUZ-ul zonei, iar zona se va aglomera şi mai tare, spunând că parcările disponibile sunt insuficiente. Acesta mai spune că fundaţia casei sale va fi afectată de viitorul şantier.

O altă clujeancă, Nagel Ildiko, s-a opus proiectului din cauză că viitoare construcţie va fi mult prea aproape de casele lor şi îi spune lui Emil Boc că nu i se pare normal ca într-o zonă cu imobile de cel mult un etaj plus mansardă să apară un bloc cu cinci etaje, care va găzdui şi un restaurant. Clujeanca mai arată că distanţa dintre propria casă şi imobilul care se va construi va fi o distanţă de doar 7 metri.

Vecinii mai susţin că problema locurilor de parcare şi a traficului va fi şi mai deranjată după ce blocul va fi edificat:

“Vorbim de o construcţie similară unui bloc comunist de 7-8 etaje, pe 350 mp de teren, lucru care în momentul de faţă nouă ne creează destul de multe probleme, odată prin faptul că zona este extrem de aglomerată, parcările sunt insuficiente. Deja avem probleme în zonă prin faptul că de fiecare dată cine vine acolo parchează pe Brâncuşi sau parchează pe zona noastră şi suntem în situaţia în care un astfel de bloc nu are o soluţie de parcări. Problema noastră nu este că se construieşte, ci dimensiunea construcţiei şi modul în care ne afectează proprietatea”, afirmă unul dintre locuitorii din vecinătatea proiectului imobiliar.

O altă doamnă mai în vârstă ce are casă chiar lângă viitorul imobilul s-a opus acestui proiect, afirmând că strada este împânzită de maşini, iar nici pentru vecinii din zonă nu sunt suficiente locuri de parcare: „În şedinţă, domnul Boc spunea că sub 500 de metri nu are voie să construiască blocuri cu 5-6 etaje. Lângă casa noastră se doreşte 25 de metri înălţime. E prea mult. Pe 337 de metri unde vor ei să construiască blocul? Am făcut o poză să vă arăt cum arată strada plină de maşini. Nici vecinii nu pot să parcheze la casele lor, atâtea sunt”, a spus aceasta.

Frații Mărghitaș implicați în mai multe proiecte imobiliare cu cântec

În urmă cu câțiva ani, fostul șef al CNADNR, Dorin Debuceanu a fost condamnat la închisoare pentru un tun de peste un milion de euro. Sentința de condamnare face referire la o afacere imobiliară pe care Debuceanu a încheiat-o în numele CNADNR și care viza un imobil aflat pe str Lunii 2A. Casa, aflată în patrimoniul CNADNR a fost subevaluată și vândută către o firmă din Oradea care, la rândul ei, a înstrăinat imobilul către familia Mărghitaș. Ulterior, cei doi frați au primit de la administrația locală clujeană autorizația de a demola casa și de a edifica un imobil cu funcţiuni mixte cu patru etaje (două subsoluri + parter + mezanin + 2 etaje + etaj retras).

De asemenea, Liviu Septimiu Mărghitaş şi Octavian Victor Mărghitaş au mai fost implicaţi într-un alt scandal pe strada Dâmboviţei din Cluj-Napoca, unde Romdesing SRL a construit un bloc de şapte etaje pe un spaţiu care era considerat de locuitori ca fiind spaţiu verde. Oamenii susţineau că blocul, de pe strada Dâmboviţei, deşi are şapte etaje, se construieşte la câţiva metri de un alt bloc, fără a se respecta distanţa minimă dintre cele două blocuri.

Un alt scandal imobiliar a vizat proiectul imobiliar marca Mărghitaș de la adresa Observatorului nr. 109. Mai mulți clujeni au ameninţat că vor merge la Primăria Cluj-Napoca unde îi vor linşa pe funcţionarii Serviciului de Urbanism, pentru că au emis o autorizaţie de construire pentru edificarea unui bloc chiar pe parcarea blocului şi pe spaţiul verde.

”Noi ne-am mutat aici înainte de 1989 şi de când locuim aici în zona a fost o parcare construită chiar de comunişti şi un spaţiu verde cu sute de trandafiri. Noi chiar nu înţelegem cum se dau asemenea autorizaţii de construire? Chiar nu vine nimeni de la Primărie să vadă că zona nu mai suportă încă un bloc cu cinci etaje? Chiar trebuie să sufocăm cartierele cu blocuri peste blocuri, lipite unele de altele. Noi nu vom tolera şi mergem şi peste Boc dacă trebuie”, a spus la acea vreme un locuitor al blocului 109 de pe strada Observator, potrivit unui ziar local.

Autorizaţia de construire a fost emisă la solicitarea a două societăţi comerciale, una dintre ele fiind Romdesign SRL.

Reprezentați de fratele fostului șef DNA Cluj

Avocatul Radu Şomlea, fratele Elenei Botezan, fostul șef DNA Cluj, actual judecător la curtea de Apel Cluj, care reprezintă interesele investitorilor imobiliari a explicat că blocul care urmează să se construiască se încadrează perfect în Planul Urbanistic General (PUG). Acesta a prezentat că potrivit PUG-ului, strada Constantin Brâncuşi se doreşte a fi o stradă unitară cu cvartale închise, iar înălţimea admisă în zonă este de P+5E+2R (parter + cinci etaje + două etaje retrase), iar ei construiesc doar P+3E+2R (parter + trei etaje + două etaje retrase). Ulterior, arhitectul şef din cadrul Primăriei, Daniel Pop a precizat că totul este perfect legal şi că se poate aproba fără probleme acest proiect imobiliar.

”În cazul de faţă, suprafaţa construcţiei este de 400 mp, regimul de înălţime admis este de cinci etaje, iar accesul auto se va face prin rampă cu lift, pentru a putea fi creat un spaţiu de joacă, dar şi spaţii verzi aferente. Viziunea PUG-ului este aşa cum au prezentat-o domnii în soluţia de proiectare, se prevăd clădiri înalte, mai ales cele pe colţ, pentru a marca intersecţiile. Lucrarea propusă se încadrează perfect în regulamentul de urbanism, chiar sub indicii admişi”, a declarat Daniel Pop.

2 COMENTARII

  1. DLE. RAZVAN ROBU, CE LEGATURA AU TERENURILE MAI SUS MENTIONATE, DIN ZORILOR , CU PRRCELA DE PE BRANCUSI? ACELE TERENURI AU FOST PRIVATE SI VANDUTE LEGAL. ALE CUI JOCURI LE FACETI???????????????????

  2. PUD-ul de pe Brancusi ofera o solutie perfect regulamentara. Judecatorii din Cluj n-au competenta pe parte urbanistica, iar Vaduva a jucat murdar. Ca sa fie parte in proces a cumparat locuinta invecinata. Au ajuns vecinii sa dicteze solutii urbanistice si sa santajeze oamenii care doresc sa construiasca legal. In Cluj, a fi vecin, a devnit o profesie. Multi se imbogatesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.