În cea mai recentă ședință de consiliu local a fost reaprobat un PUZ al cărei beneficiar este Nicoleta Neag, o femeie de afaceri din domeniul imobiliar prin care arhitectul Adrian Iancu pompează proiecte imobiliare în oraș. Iancu este fost arhitect șef al orașului și una dintre persoanele care ”picură” urbanism în urechea primarului Emil Boc. Chiar dacă Planul Urbanistic General interzice construirea de blocuri rezidențiale pe malul lacului din Gheorgheni, consilierii au votat un PUZ semnat de Iancu prin care se avizează acest lucru. La pachet a fost reavizată o ilegalitate mai mare prin care coeficientul de utilizare al terenului a fost mărit cu 100%.

Hotărârea de consiliu local votată în ședința de la sfârșitul lunii iunie 2024 de consilierii local este o reavizare a unor decizii date în urmă cu câțiva ani cu nerespectarea legilor din urbanism.

Coeficientul de Utilizare a Terenuluii este un indice prin care se stabilește cât anume din suprafața unei clădiri poate fi folosită.

În avizul de oportunitate din 2018 se stabilesc două CUT-uri, ambele mai mari decât permite legea. Practic, în cazul de față CUT-ul maxim ar fi trebuit să fie de 0.9 (vezi Legea 350/2001 art. 32 alin (7)), însă urbaniștii primăriei clujene au avizat un indice dublu, de 1.8.

Mai mult, parcela de teren aflată pe malul lacului nu are acces direct la drum (str Sarmisegetuza, n.red.), accesul fiind făcut prin intermediul unui drum de servitute. Și acest aspect ar fi trebuit să conteze la calcularea unui coeficient mai redus al CUT-ului, dar acest lucru nu s-a întâmplat. 

Potrivit legislației,prin adoptarea unui Plan Urbanistic Zonal, coeficientul CUT putea fi mărit cu maxim 20%, însă în acest caz este vorba de o mărire de 100%.

L-am sunat pe arhitectul Adrian Iancu pentru a putea obține un comentariu vizavi de această situație, dar nu a răspuns apelurilor telefonice.

Sursa actualdecluj.ro Arhitectul Adrian Iancu și primarul Emil Boc, două fețe ale aceleiași monede din urbanismul clujean

Chiar dacă PUZ-ul pentru acest proiect abia a fost votat de consilierii locali, proiectul clădirii este scos la vânzare pe OLX de mai mult timp. 

Am încercat să obținem mai multe detalii despre acest proiect de la agentul imobiliar care se ocupă de vânzarea proiectului, însă a transmis că este în vacanță și nu poate oferi prea multe informații.

În documentele avizate de primăria Cluj Napoca, beneficiar sunt Nicoleta Neag și fiul ei, Alexandru Neag.

De pe Cetățuie la DNA

O investiție similară în care Nicoleta Neag a fost beneficiar este construirea unui bloc pe Cetățuie. Autorizarea blocului a fost presărată de nereguli pe parcursul întregului demers administrativ. Avizarea în cadrul ședinței CTATU trebuia făcută în prezența a cel puțin jumătate plus unu dintre membrii comisiei. Chiar dacă cvorumul nu a fost îndeplinit, proiectul a fost avizat. La baza emiterii hotărârii de consiliu local de aprobare aprobat proiectul imobiliar, ședința CTATU are rol consultativ, însă acordul arhitectului șef este fundamentat de avizul acestei comisii. Ligia Subțirică, fostul arhitect șef al Primăriei Cluj-Napoca, în prezent arhitect expert în cadrul municipalității, nu a vrut să emită acordul, dar Aurora Roșca, secretara-șefă din administrația locală clujeană, a înaintat documentația în ședința de consiliu fără acordul arhitectului șef.

În cadrul procesului intentat de firma Inter Invest, s-a solicitat o expertiză tehnică a imobilului de pe Cetățuie. 

În mod atipic, Primăria Cluj-Napoca s-a opus acestui lucru. „Ne opunem la proba cu expertiza tehnică, astfel cum s-a precizat și prin întâmpinările depuse la dosarul cauzei, în considerarea faptului că nu este o probă necesară și utilă soluționării cauzei. Aspectele privitoare la nelegalitatea actelor administrative care fac obiectul prezentei cauze vizează exclusiv chestiuni de ordin teoretic, juridic și care se referă la modul în care au fost respectate reglementările urbanistice la momentul emiterii acestore, sens în care apreciem că nu se impune opinia unui expert în specialitatea construcții/arhitectură în analizarea sub aspect juridic a legalității unor acte administrative.”, se arată în poziția primăriei.

De fapt, administrația clujeană s-a opus expertizei în încercarea de a ascunde faptul că imobilul avizat este mai mare decât prevede legea. 

Practic, Planul Urbanistic de Detaliu a fost avizat cu niveluri ilegale.

În mod normal pentru acest imobil ar fi trebuit elaborat un Plan Urbanistic Zonal pentru Zone Construite Protejate. Dar U.T.R.-ul ZCP_Liu, în care se încadrează terenul, permite ca: „Până la aprobarea PUZCP autorizarea lucrărilor de construire / desfiinţare se va face pe baza prezentului Regulament, cu avizul Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice.” În ce condiții și cu ce condiționări s-a eliberat avizul CZMI nr. 3? Doar reprezentanții autorității locale știu acest lucru.

Neregulile din urbanismul clujean i-au trimis pe o parte din angajații Primăriei Cluj-Napoca să dea declarații la DNA Cluj, inclusiv pe primarul Emil Boc, dar pănă acum procurorii nu au trimis niciun dosar cu această temă în justiție.

Afacerile imobiliare ale familiei Neag poartă întotdeauna parafa arhitectului Iancu

Acesta nu este primul proiect imobiliar al familiei Neag și, cu siguranță, nici ultimul. De asemenea, majoritatea proiectelor imobiliare care îi au pe cei doi Neag drept beneficiari sunt executate de fostul arhitect șef a municipiului Cluj-Napoca, Adrian Iancu. Aproape de fiecare dată proiectele au generat controverse prin faptul că au fost avizate printr-o serie de rabaturi făcute la legislația din domeniul urbanismului. Ea a reprezentat un grup de investitori pentru un ansamblu format din 44 de blocuri și 900 de apartamente de la liziera Pădurii Hoia. După ce reprezentanții societății civile și-au exprimat nemulțumirea și au contestat investiția, proiectul a fost tras pe linie moartă și pus în așteptare. Tot ea a fost implicat în investiția unor blocuri de zece etaje care s-au construit pe Calea Turzii sau zona Sopor. Nicoleta Neag este implicată în mai multe firme, precum Latino Grup, Latino Imobiliare, Saga Central, Carera Imobiliare, Carera Grup, Vile de Top.

Răzvan Robu/Anca Mihai

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.