Vasile Vita

În ședința de consiliu local care a avut loc săptămâna aceasta, imobiliarul Vasile Salanță a solicitat aprobarea unui plan de urbanizare pentru strada Dionisie Roman, din zona Între Lacuri. Solicitarea i s-a aprobat fără nicio problemă, chiar dacă zona respectivă este urbanizată la maxim. În aceeași ședință, Vasile Vita, patronul Vitacom și socrul europarlamentarului PNL Rareș Bogdan, a cerut aprobarea planului de urbanizare pentru strada Camil Petrescu, din zona Bună Ziua. Și această parte a orașului este extrem de aglomerată din cauza investițiilor imobiliare aprobate pe bandă rulantă.

În ședința consiliului local din cadrul administrației locale clujene care a avut loc spre sfârșitul acestei săptămâni s-a votat aprobarea unui plan urbanistic zonal (PUZ) pentru zona străzii Camil Petrescu din cartierul Bună Ziua. Beneficiarii acestei solicitări sunt Vita Vasile Andrei și Vita Tatiana Tamara (socrii europarlamentarului clujean PNL Rareș Bogdan), S.C. Vitacom Import-Export S.R.L. (firma lui Vasile Vita), S.C. Inova Prime Green S.R.L., S.C. Inova Prime Blue S.R.L., S.C. Inova Prime Red S.R.L., S.C. Inova Prime Purple S.R.L., S.C. Inova Prime Orange S.R.L., S.C. Inova Prime Yellow S.R.L (grup de firme aflat tot în proprietatea familiei Vita).

Prin adoptarea PUD-ului solicitat de familia Vita s-a schimbat încadrarea urbanistică a zonei din activități economice cu caracter industrial în zonă mixtă și zonă rezidențială.

Această cerere este premergătoare unei dezvoltări imobiliare cu clădiri care vor avea maxim 5 etaje.

”Structură funcțională mixtă incluzând locuire colectivă, activități administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, terțiare, culturale, de învățământ, de sănătate, turism. Spațiile de locuit vor putea fi amplasate doar la etajele imobilelor. La imobilele noi, primul etaj suprateran spre spațiile publice va avea în mod obligatoriu funcțiuni de interes pentru public. Înălțimea maximă admisă va fi de maxim 25 m, respectiv un regim de înălțime de (1-3S)+P+4E+1ER. Indicii urbanistici vor fi POT de maxim 50% pentru nivelele cu destinație de locuire”.

Majoritatea vecinilor din imediata apropiere a investiției derulate de familia Vita s-au arătat nemulțumiți de regimul de înălțime avizat de primărie.

”Regimul de înălțime ne va afecta calitatea vieții noastre. Considerăm că propunerea de a utiliza strada Costache Negri – pe care sunt amplasate 6 case, un imobil cu locuințe colective cu 32 de apartamente, o pensiune, un imobil cu funcții mixte – ca soluție de circulație pentru traficul aferent noului proiect, ca fiind inoportună și că va afecta iremediabil calitatea vieții noastre. Cerem lărgirea străzii Camil Petrescu și redimensionarea proiectului la modul în care să poată fi deservită de strada lărgită”, arată Margareta Iancu.

Însă, mulți dintre vecinii care au contestat proiectul nu și-au putut exprima opinia din cauză că participarea lor la ședința online a fost blocată. Oamenii nu au primit datele de logare din partea administrației locale, chiar dacă au îndeplinit toate formalitățile.

În linii generale, toți vecinii proiectului pe care familia vita îl face în zona cartierului bună ziua, reclamă că zona va fi sufocată de traficul de mașini iar aglomerarea urbană va scădea cu mult calitatea vieții.

Moșu Pic pregătește 10 blocuri

O cerere similară care premerge o investiție imobiliară de amploare a fost făcută de firmele S.C. Cristal Turism S.R.L. și SC Someșul Cald Producție S.R.L, controlate de omul de afaceri din domeniul imobiliarelor, Vasile Salanță, zis Moșu Pic.

El vizează zona cartierului Între Lacuri, mai precis strada Dionisie Roman.

Acolo, investitorul vizează să construiască 10 blocuri care vor avea un regim maxim de înălțime de (1-3)S+P+4E+R. Ultimul nivel va avea o retragere față de planul fațadei de minim 1,80 m.

”Ansamblul propus este format din 10 imobile destinate locuirii colective, o clădire destinată dotărilor cu acces public, un teren destinat unei grădinițe precum și un parc. Suprafața totală reglementată prin PUZ: 21 455 mp. La nord, este și sud se află locuințe colective, parțial la nord se află locuințe individuale, la nord-est supermarketul Lidl, la sud școala generală Alexandru Vaida Voievod, la vest se află un teren viran”, se arată în documentația depusă la Primăria Cluj Napoca.

La acest proiect, vecinii au atras atenția că se așteaptă să fie respectate distanțele față de vecinătăți.

Vasile Salanță este partener de afaceri cu Teodor Pop Puscaș, fostul chestor de poliție, sau cu șeful Ocolului Silvic Cluj, Adrian Apostoaie. De altfel, capitalul financiar de care dispune Vasile Salanță provine din afaceri cu lemn făcute în zona Gilău – Someșul Rece.

Firma Cristal Turism este deținută de Adelina și Vasile Salanță, însă în cadrul firmei au mai fost asociați avocatul Teodor Pruncuț și Harț Marius Foia. Cel din urmă este partener de afaceri, în cadrul firmei TI Trust Invest, cu membrii familiei Căpușan, care dețin complexul Sun Garden Resort. Firma respectivă a vândut lacul Laguna Albastră (cumpărat de la primăria Agireșu) omului de afaceri dejean Ioan Tecar. Hârț-Foia este administrator al complexului Sun Garden Resort și a făcut parte și din conducerea Clujana.

În cadrul firmei Allas Grup, Salanță este asociat cu fostul șef al IPJ Cluj, Pop Pușcaș Teodor, patronul firmei de pază PP Protect. Cei doi sunt proprietarii hotelului Royal din cartierul Gheorgheni. De asemenea, prin intermediul acestei firme, Salanță și Pușcaș au construit mai multe imobile de locuințe în Florești.

În această firmă a fost asociat și fostul șef al Oculului Silvic Gilău, șeful Ocolului Silvic Cluj, Adrian Apostoaie.

Bună Ziua –  de la zonă rezidențială la ghiveci imobiliar

Inițial, când au apărut primele intenții de urbanizare a cartierului din Bună Ziua se viza o zonă rezidențială în care clujenii să poată scăpa de aglomerările urbane din oraș. Însă, grație autorizațiilor de construcție eliberate pe bandă rulantă de administrația locală, zona s-a aglomerat atât de mult încât zilnic au loc ambuteiaje. Iar cei care s-au mutat în cartierul respectiv pentru a scăpa de blocuri, au constat că s-au înșelat amarnic.

În ultimii ani, cartierul s-a umplut de blocuri de patru până la zece niveluri, aliniate în pantă, unul în spatele celuilalt, practic s–a creat un urbanism de junglă. Potrivit unor arhitecţi clujeni, de la construcţiile din cartierul Bună Ziua s-a sperat ceva, dar s-a ajuns la cu totul altceva, la un mare haos imobiliar.

Citește și: România mai întâi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.