Primarul Emil Boc continuă să surprindă, de această dată oferind un abonament la Untold persoanei care știe ce sărbătorim astăzi.
Pentru că nimeni nu a știut, primarul Emil Boc a dezvăluit despre ce eveniment este vorba. ”Ofer un abonament la Untold celui care știe ce eveniment major pentru cultura română sărbătorim în 23 iulie. Cât este un abonament la Untold, 400 – 500 de lei? Îl ofer celui care știe”, a precizat Emil Boc, la o emisiune locală de radio.
Pentru că nu a știut nimeni, edilul a dezvăluit despre ce este vorba: ”Azi se împlinesc 500 de ani de la atestarea primului document în Limba română și anume scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521) către judele Brașovului. Eu am învățat la școală la Literatura Română despre scrisoarea lui Neașcu din Câmpulung, așa pentru a înțelege și a nu uita de unde am venit. Dacă nu știi de unde vii, cu greu știi unde mergi”.
”Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung“ (1521) ar fi fost redactat în perioada 29-30 iunie 1521 o scrisoare adresată lui Johannes Benkner, judele Braşovului, pe care îl avertiza despre o invazie a turcilor asupra Ardealului şi Ţării Româneşti ce tocmai se pregătea la sudul Dunării.
Documentul original pe hârtie, cu pecete aplicată pe verso, se referă la mişcările militare ale Otomanilor la Dunăre şi trecerea lui Mohammed-Beg prin Ţara Românească. Scrisoarea a fost găsită de Nicolae Iorga, la începutul secolului nostru, în Arhivele Braşovului.
Scrisoarea lui Neacșu datează din 29 – 30 iunie 1521
”Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung“ este cel mai vechi document cunoscut, scris în limba română cu caractere chirilice, datând cel mai probabil din 29-30 iunie 1521. Documentul a fost găsit de arhivarul Friedrich Wilhelm Stenner, în 1894, în arhivele orașului Braşov, fiind ulterior redescoperit și valorificat de către marele istoric Nicolae Iorga, conform descopera.ro.
Clujenii i-au transmis că scrisoarea a fost redacată în 29 – 30 iunie 1521
După circa 10 minute, ascultătorii i-au atras atenția priamrului că scrisoarea a fost redactată în 29 – 30 iunie 1521, nu în 23 iulie. ”E greșit. Se știe că în 2021 se împlinesc și astăzi este cel mai important moment pe care îl aveau…”, a replicat Boc.
sursa: stiridecluj.ro
Citește și: Primăria lui Boc se judecă cu o fetiță de 3 ani! Vrea să îi evacueze toată familia