Primăria lui Emil Boc a încheiat la începutul lunii martie un contract de peste jumătate de milion de lei pentru achiziționarea de copaci. Aproape anual, municipalitatea clujeană dă bani pe material dendrologic, însă se pare că edilul Boc nu are noroc pentru că arborii se usucă înainte de plantare. Anul acesta, firma care primit bani pentru ca primarul să poată toca frunză la câini este SC Garden Center Grup, o societate abonată la contractele cu statul, în special la cele girate de Andrei Chiliman, unul dintre primarii portocalii din Capitală.

 

Pe data de 5 martie, Primăria Cluj Napoca a atribuit contractul ”Material dendrologic pentru municipiul Cluj Napoca” firmei SC Garden Center Grup SRL, valoarea cu care această firmă a câștigat această licitație a fost de 626.640 de lei, în situația în care municipalitatea estimase valoarea contractului la 885.240 de lei.

În urmă cu șase ani primăria clujeană a încheiat un contract cu SC Rosal Grup SRL și S.C. Rasimo Impex SRL pentru cumpărarea și plantarea a 500 de  tei, 300 de mesteceni, 4.000 de fire de trandafir japonez, 2.000 bucăți de  iasomie, 5.000 de… ploaie de aur (nu este visul nocturn al primarului, ci un arbust denumit  FORSYTHIA SUSPENSA care poate ajunge la o înălțime de 5 metri și are flori galbene, n.red.) și 300.000 de bucăți de lemn câinesc. Toate acestea au fost, bineînțeles, pe bani.

De asemenea, în anul 2007, primăria clujeană a mai făcut o serie de achiziții pentru plantarea de arbori în centrul orașului; însă de atunci și până acum copacii s-au uscat.

Pe lângă achizițiile de arbori și arbuști, administrația locală a dat bani și pe celebrele panseluțe. anul trecut primăria a cheltuit 130.000 de lei pentru florile ornamentale care vor fi plantate în special în sensurile giratorii, scuaruri, în ghivecele aşezate în zona pietonală de pe Bulevardul Eroilor sau pe alte străzi din zona centrală.

„Primăria a organizat în anul 2013 o licitaţie publică în baza căreia a încheiat un acord-cadru pe patru ani cu trei firme care livrează diverse specii de flori municipalităţii, acestea fiind plantate pe domeniul public de angajaţii RADP. Acordul-cadru ne permite să comandăm doar florile pe care dorim să le consumăm, în cantităţile dorite, în funcţie de nevoi, fiind stabilite cantităţile exacte de care avem nevoie, astfel încât spaţiile verzi şi de promenadă din oraş să fie atractive tot timpul anului. Plătim exact câte flori avem nevoie pe un anumit amplasament, nu vrem să aruncăm banii clujenilor pe fereastră”, declara anul trecut Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al municipalității, pentru un reportaj publicat de mediafax. Ea adăuga și că speciile de flori plantate în Cluj-Napoca au fost recomandate de specialişti şi sunt adaptate la clima oraşului, fiind atât flori perene, cât şi unele care se înlocuiesc după câteva luni sau un sezon. Astfel anul trecut s-au plantat peste 142.000 de flori – petunii, salvie, begonii şi altele, cu o valoare totală de 128.995,21 lei cu TVA. Furnizorii de flori sunt firmele Paul Flowers, Serflor şi Sod Silva Group, care au câştigat licitaţia şi au semnat în 2013 acordul-cadru cu Primăria.

 

Plantări în bugetele primăriilor

Firma care, la începutul lunii, a câștigat contractul de peste 600.000 de lei cu Primăria Cluj Napoca se numește SC Garden Center Grup și este deținută, prin intermediul ECO HORTICULTURA, de Ion Olteanu și Adrian Cobzaru. Primul dintre acționari este fiul lui Ilie Olteanu, șef în cadrul IGPR și al Giga Olteanu, consilier în cadrul ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară).

Cele două firme, Garden Center Group și Eco Horticultura, au contracte cu majoritatea administrațiilor locale din România. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, cele două firme sunt titulare în peste 200 de contracte publice  cu administrațiile locale din România și cu cele sectoriale din București. În 2009, un contract încheiat între SC Eco Horticultura și Administrația Domeniului Public sector 1 (primărie condusă de Andrei Chiliman) a făcut obiectul unui control al Curții de Conturi. Verificările au constatat că firma Eco Horticultura a mărit prețurile, iar primarul Andrei Chiliman a plătit mai mult decât făcea pentru amenajarea spațiilor verzi. La data respectivă bugetul lui Chiliman a fost de aproape 23 de milioane de euro. În 2009, Curtea de Conturi recomanda ”extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de Geca Impex și Eco Horticultura pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor prețuri mai mari față de cele din devizul ofertă sau de nerealizare a lucrărilor contractate și achitate”, însă rapoartele Curții de Conturi nu s-au finalizat cu nici un dosar.

Adrian Cobzaru, partenerul de afaceri al lui Olteanu, face parte din cercul de apropiați al lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, fiind prieten cu fiul edilului bucureștean, Mircea Oprescu.

 

Un copil – un arbore (uscat) 

La 1 septembrie 2012 Primăria Cluj-Napoca a dat startul programului “Un copil – un arbore”: pentru fiecare bebeluș născut la Cluj-Napoca va fi plantat un copac. Prima sesiune de plantări a avut loc în toamna anului 2012 cu un total de 405 arbori plantați din speciile arțar, catalpa – specii potrivite pentru zonele amenajate ca parcuri. În primele zile ale lunii noiembrie 2012, Boc s-a lăsat fotografiat și filmat cu lopata în mână, la plantat de arbori, însă mare parte din puieții sădiți s-au uscat din neglijența administrației locale care nu s-a mai ocupat de îngrijirea copacilor. Proiectul „Un bebe, un arbore” a fost lansat de Primăria Cluj-Napoca în 2005, în primul mandat de primar al lui Boc. Proiectul a fost apoi abandonat, fiind reluat la începutul lunii septembrie.

„Între 1 septembrie şi 15 octombrie s-au născut 623 de copii în Cluj-Napoca, iar 405 au solicitat, prin intermediul părinţilor, să se planteze câte un copac cu numele lor. Mă bucur că acest proiect «Un bebe, un arbore» este atractiv pentru clujeni, pentru părinţii bebeluşilor care s-au născut. Sunt convins că, după ce vor creşte, vor avea grijă de copacul plantat, să îl ude, să îl îngrijească, să îl toaleteze, iar nouă, când vom fi bătrâni, să ne dea o cană de apă sau un pahar de bere. Aici va fi un parc frumos, cu copaci plantaţi care poartă numele copiilor care s-au născut în municipiul nostru”, declara Emil Boc. cu lopata în mână.

 

Pădurea Bocului cu 10.000 de arbori… de formă!

De asemenea, în 2013, tot Emil Boc anunța în fața camerelor de luat vederi că municipalitatea are un program de plantare a 10.000 de arbori în ”Pădurea Clujenilor”, de la capătul Bulevardului Muncii.

”Alături de voluntari din toate sectoarele de activitate, vom planta peste 10.000 de arbori în cadrul unei ample acțiuni de împădurire a unei arii din zona Bulevardului Muncii. Rata de prindere până acum a fost de circa 60% și avem încredere că printr-un efort comun, susținut, vom putea crea pentru comunitatea noastră Pădurea Clujenilor”, declara Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.