Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, nu ratează nicio ocazie să-și prezinte cu entuziasm cele mai importante proiecte care vor moderniza Clujul și nu se sfiește să promită că acestea vor fi realizate în anul în curs, cu toate că, la fel ca în anii precedenți, cu siguranță vor rămâne și anumite proiecte restante care vor fi reluate în următorul an. 

Emil Boc a făcut întocmit o listă cu cele mai importante proiecte pe care municipalitatea dorește să le implementeze în anul 2022. Proiectul prioritar este park and ride-ul de la Aeroport, o lucrare cu o valoare de peste 10 milioane de euro fără TVA, cu o capacitate de 863 de locuri de parcare și 8 peroane pentru autobuze și autocare. Forul administrativ județean a aprobat, la final de 2021, trecerea terenului situat pe strada Traian Vuia, la nr. 149-151, din domeniul public al județului în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, în vederea realizării obiectivului de investiții „Park & Ride”.

Un alt proiect important al municipiului Cluj-Napoca este Bulevardul 21 Decembrie, care ar trebui finalizat integral până în aprilie 2022. Proiectul urmărește refacerea zonei, îmbunătăţirea eficienţei transportului public în comun, timpilor săi de parcurs, accesibilităţii, transferului către acesta de la autoturismele personale, precum şi a transferului de la autoturisme către modurile nemotorizate de transport. 

„Partea carosabilă este funcțională acum, constructorul s-a străduit și a reușit înainte de termen să redea partea carosabilă circulației să scurteze greutățile din trafic. În luna aprilie vom avea încheiată întreaga lucrare”, a transmis Emil Boc.

Proiectul privind Școala gimnazială „Iuliu Hațieganu” vizează realizarea unui nou corp de clădire cu 15 noi săli de clasă. Emil Boc a transmis că își dorește ca până la începutul noului an școlar, proiectul va fi realizat. Termenul acordat este septembrie 2022.

Modernizarea Parcului „Ștefan cel Mare” cu o suprafaţă de peste 1,2 hectare, situat în Piaţa Ştefan cel Mare, cuprinde esplanada şi spaţiile verzi aferente clădirii Teatrului Naţional Cluj-Napoca va fi realizată anul acesta. Proiectul de revitalizare a parcului propune următoarele: eliminarea arborilor și arbuștilor degradați (compromiși din punct de vedere fiziologic) și înlocuirea lor cu noi arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene; modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru mașinile de intervenție; realizarea acceselor pietonale și pentru biciclete, interconectate; rastel pentru biciclete cu dale înierbate; amplasarea corpurilor de iluminat cu proiectoare; instalarea sistemului de irigații automatizat; amplasarea unui punct gospodăresc îngropat; toaletă automată cu dotări pentru persoane cu dizabilități; amenajarea a 3 spații de joacă pentru copii, cu suprafețe cauciucate, aparate confecționate din lemn și material ecologic. 

„Prin acest proiect, parcul de lângă Teatrul Național Cluj-Napoca devine unul modern, care se ridică la exigențele unui spațiu public calitativ și eficient, precum și un cadru prielnic pentru petrecerea timpului liber. Noua configurație oferă posibilitatea de organizare a unor evenimente și festivități de mici dimensiuni, într-un spațiu multifuncțional. Proiectul presupune plantarea a 64 arbori noi, care se adaugă celor deja existenți. Conform expertizei tehnice, a fost propusă înlocuirea a 9 arbori compromiși din punct de vedere fiziologic și care prezintă pericol pentru cetățeni.”, se arată pe site-ul primăriei. 

Modernizarea Parcului Farmec este un proiect care ar trebui finalizat în 2022. Proiectul presupune modernizarea rețelei de iluminat public cu aparate de iluminat cu tehnologie LED, iar sistemul de irigație va funcționa prin aspersiune. Dotarea cu mobilier urban nou presupune grupuri de mese cu bănci – utilizate pentru joc de şah – mese de ping-pong, complex modern de joacă pentru copii – confecţionat pe structură de lemn – echipamente de fitness și cişmele. Accesibilitatea persoanelor cu dizabilități va fi asigurată prin amplasarea unor bănci cu spătar, fără brațe laterale. Se va amenaja un rastel de biciclete de 13 m lungime, racordat la reţeaua de curent electric, iar întreaga suprafață a parcului va fi monitorizată de un sistem de supraveghere video.

Boc a rămas cu câteva restanțe pe anul 2021

La începutul anului trecut, Emil Boc promitea clujenilor că va realiza o serie de proiecte, cu toate acestea au rămas și câteva proiecte care vor fi reluate anul acesta, după ce primarul și-a reînnoit promisiunea, însă clujenii par să-și piardă speranța. 

Baza Sportivă „La Terenuri” este un proiect restant, deoarece ar fi trebuit să fie finalizat până în acest moment, însă termenul a fost prelungit și ar trebui să fie finalizat până în luna iunie 2022. Întârzierile au apărut din cauza firmei care va fi nevoită să plătească penalități. „Este un proiect în întârziere de anul trecut din cauza firmei care nu s-a încadrat în termenele stabilite și acum plătește pentru întârziere. Termen de finalizare: luna iunie 2022. Cu cât vor termina mai repede, cu atât vor plăti mai puțin”, a declarat Emil Boc.

Reabilitarea Turnului Pompierilor este tot un proiect care ar fi trebuit să fie finalizat până anul trecut, însă a fost reciclat și se dorește, dar nu se știe dacă se va și reuși, să se finalizeze până la finalul anului în curs. Turnul Pompierilor este unul dintre simbolurile din perioada medievală a orașului Cluj-Napoca, situat pe strada Tipografiei, va fi transformat în Centru de Cultură Urbană, iar la ultimul etaj va fi o terasă panoramică deschisă.

Extinderea creșei de pe strada Meziad cu 90 de locuri, încă o promisiune neîndeplinită făcută de municipalitate, deoarece trebuia să fie realizată pentru anul 2021, iar acum proiectul are termenul de finalizare în luna martie 2022. Construcția se va extinde cu un corp de clădire în regim de înălțime P+3E. Viitorul corp al instituției va fi realizat pe fundații izolate din beton cu structură din stâlpi și planșee tip dală din beton armat. Acoperișul va fi tip terasă, peste etajul 3.

Citește și: Guvern nou, aceleași planuri vechi pentru educație. Reducerea abandonului școlar, scenariu SF

2 COMENTARII

  1. DEMISIA! direct..partidul in care sunteti isi bate joc de militarii si politistii rezervisti..!!!! carora cu incalcarea CONSTITUTIEI le-a fost impusa scaderea pensiilor..NICAIERI IN LUME NU SE INTAMPLA ASA CEVA..SMECHERII ..in timp ce ministrul Predoiu mareste salarii si pensii speciale la greu…..de partid reprezentati…??

  2. Clujenii nu mai spera, cred ca au realizat cat de mincinos poate fi un edil. In 2024 sa nu mai stea in case si sa faca bine sa voteze la Locale asa cum le dicteaza inima. Iar daca reuseste sa ne pacaleasca in continuare, jos clopul, Maestrul e desavarsit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here